Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Toto je doložený Havlíčkův citát.

„Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.““

2 0
možnosti

Zasloužená karma :-)R^

1 0
možnosti

Pořád tu máte učitele, co vám řeknou, že politika (= válka) nepatří do školy.

A politika je podle nich i vyslovení názoru, že není vhodné v současné době pořádat akce související s Ruskem, které vede válku.

Dobrá připomínka Kryla.

0 0
možnosti

Ten Havlíčkův "citát" je silně nedůvěryhodný z filologických důvodů. Krom toho, Havlíčkova zkušenost v Moskvě byla zcela jiná než jak to tenhle "citát" podává: jeho hlavní problém s Ruskem byl, že se mu carský režim nezdál dostatečně slovanský--že je tam příliš Němců, Francouzů, a dalších národností. Jeho hlavní rada pro Rusy byla, že by se měli zbavit všeho neruského v jejich říši. Což ihned zjistíme prostým náhledem do Obrazů z Rus

1 2
možnosti

Karel Havlíček Borovský v roce 1844 v Pražských novinách napsal:

"Rusové nejsou naši bratři, ale mnohem větší nepřátelé než Maďaři a Němci. Kdo chce Čechům opravdu dělat dobrodiní, ať je posílá na své útraty do Moskvy."

4 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik