Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J32a39n 31K76a27r97a21s49e24k

17. 5. 2023 11:46

ta problematika je ovsem silne komlikovana a bez nejakeho 'nouhau' s tim stat sam nic udelat nemuze.

My, pracovnici od McKinsey nabizime pomoc. Zadejte na nejakou zakazku (rekneme zhruba tak za 1 mld) a my ten koncept tech uspor vypracujeme.

Vyhodou je, ze nemame jen ten lokalni pohled na problematiku, ale vidime to celkove.

0 0
možnosti

Nájemní kočující konzultanti od McKinsey a dalších radilů.

0 0
možnosti
Foto

Obecně máte pravdu, že snížit počty úředníků znamená především snížit počet agend (povinností daných zákonem).

*

Jen to dělení pozemku, co jste použil, je hodně zavádějící. Jde o specifické územní řízení, při kterém se především ... posuzují práva nejen majitele dotčeného pozemku, ale i práva majitelů pozemků sousedních. A pak také města, na jehož území takové dělení probíhá.

0 0
možnosti

Vidíte, dříve to potřeba nebylo. Takže snížení nákladů na byrokracii je nemožné.

0 0
možnosti

J55a22n 51R83á94ž

16. 5. 2023 18:39

Česká republika má mnoho státních zaměstnanců, to je fakt. A to se nezmiňuji o zaměstnancích obecně prospěšných a neziskových organizací, jejichž provoz stát hradí.

Například Rakušan nabírá nové řadové policisty, ale neruší se tabulková místa na policejních ředitelstvích a správních úsecích a tak ve výsledku máme zaměstnanců policie ČR na počet obyvatel nejvíc v EU. Pozn. To jsem nedávno četl ve statistice uveřejněné na netu - ověřit to nejde, ale věřím, že je to pravda..

Nevím jestli je to fakt, nemám čas to kontrolovat, ale prý ČR má o 20% víc obecních samospráv než Holandsko se 17,5 miliony obyvatel.

Co ale lze zjistit z Wiki je, že máme 6258 samosprávných obcí , ale Rakousko jich má jen 2103. Podle mne máme obcí a tedy i zaměstnanců obecních úřadů, což jsou prakticky také zaměstnanci státu mnoho, ale jakékoliv pokusy počet obcí redukovat vždy u obcí narazí.

Na webu brněnského magistrátu jsem se dočetl, že Brno při svých cca 380 000 obyvatel zaměstnává cca 3500 zaměstnanců. To je jeden zaměstnanec na cca 108 obyvatel. Pro mne nemilé překvapení.

PS. Nevěřím, že se sníží náklady na provoz státu, jak oznámila vláda v "úsporném balíčku". Například úspory ve mzdových prostředcích na státní správu ve výši 9,7 miliard Kč v nejbližších dvou letech, jak deklaruje Stanjura je podle mne fikce. Stejně to zkontrolovat nebude možné. Počítám, že se jen zruší neobsazená tabulková místa a zdánlivě se tak uspoří plánované mzdové prostředky na tato místa, které se stejně nevyplácely.

1 1
možnosti

To máte pravdu. Nějaké úvahy na téma zmenšit počet OU byly před cca 9 měsíci a s velkým řevem, že to prý nejde. To srovnání jsem někde viděl.

Byl jsem v Itálii a cca 10 sídel mělo jeden úřad.

0 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik