Zásah policie v Uherském Brodu si žádá parlamentní vyšetřovací komisi

30. 03. 2015 9:16:47
Česká policie je zvyklá zasahovat pouze z pozice absolutní převahy, což se ukázalo v Uherském Brodě jako trestuhodné. Nejen v intencích hesla "Pomáhat a chránit", ale i svých vlastních předpisů policie prostě selhala.

Od útoku v Uherském Hradišti, po kterém zůstalo osm obětí, rychle plyne čas. Vyhlášením informačního embarga se policii podařilo utlumit diskusi o profesionalitě zásahu. Vyšetřování se vede, a prý se bude vést několik měsíců, takže zapomeňte.

Policisté z motorizované hlídky byli na místě za 10 minut od nahlášení střelby. Měli zbraně, výcvik k jejich použití (ať byl jaký chtěl, jistě lepší než běžných občanů), neprůstřelné vesty a informace, že v restauraci se nachází několik zraněných osob. Přiblížili se ke dveřím restaurace, když po nich pachatel schovaný za barem vystřelil. V tu chvíli bylo jejich úkolem podle policejních předpisů útočníka zlikvidovat. Možná se stačilo krýt za vstupními dveřmi, udržovat pachatele pod tlakem a on to mohl sám skončit daleko dříve. Místo toho se policisté, aniž opětovali palbu, dali na ústup a žádali o posily.

Speciální zásahová jednotka zaútočila na pachatele za hodinu a 33 minut. Policie tvrdí, že z Brna musela cestovat na místo 3 automobily, protože do helikoptéry se vleze šesti osob a zásahový tým má více členů. Zde se nezbývá než podivit, proč v případě nouze není taktický tým složen pouze ze šesti lidí doplňovaných na místě (znamenalo by to přizpůsobit pro tuto variantu i výcvik; nebo existuje nějaký přírodní zákon, že zásahová skupina musí mít více než šest osob?), což by odpovídalo kapacitě používaných vrtulníků.

Lidem co zůstali v pivnici „různě sedící nebo ležící na zemi“ (jak to popsali sami policisté z motorizované hlídky) za celou tu dobu nikdo nepomohl, stejně tak jako muži, o kterém policie věděla, že se ukrývá na WC. Ono nicnedělání má omluvit cynické prohlášení dozorujícího státního zástupce, že oběti střelce nemohly svá zranění přežít. I kdyby to byla pravda, v tu chvíli nikdo nevěděl, zda tito lidé jsou mrtví nebo pouze zranění. Stejně tak zda v objektu není někdo další.

Za 10 minut po příjezdu první hlídky dorazila na místo pohotovostní jednotka vybavená prostředky pro útok proti pachateli. Tito policisté cvičili nedaleko Uherského Brodu a jejich instruktor byl rozhodnut zasáhnout. Velení však převzal důstojník z Uherského Hradiště, vydal pokyn neútočit a vyčkat na zásahovou jednotku z Brna. Následně přijel na místo operační důstojník ze Zlína, opět převzal velení, aby jej v posledku vystřídal policejní ředitel Zlínského kraje Jaromír Tkadleček. Během 40 minut se tedy vystřídalo pět velitelů. Jako v nějaké parodii na americkou kriminálku, vždy někdo s vyšší šarží prohlásil „tady to přebírám já“, aniž si kriticky připustil, že nemá potřebné informace i schopnosti k likvidaci šíleného střelce. Velení dává pravomoci, ale i odpovědnost za výsledek a ten byl katastrofální. Je těžké potlačit pocit důležitosti, pouze vyslechnout hlášení o situaci a nechat odborníky dělat svoji práci. Vyšší šarže totiž neznamená automaticky vyšší schopnosti v dané věci. Nelze vydat rozkaz k něčemu, co nejsem ochoten udělat sám. Na místě však byli lidé s výcvikem, vybavením a schopnostmi, jimž profesionální čest velela zasáhnout. V Uherském Brodě se jednalo o policejní, nikoliv armádní akci, ale po kolikáté v novodobých dějinách Česka chtěli členové ozbrojeného sboru splnit svoji povinnost a „nemohli“.

Následná tisková konference se zvláště ze strany policejního ředitele Zlínského kraje podobala vystoupení pověřence moskevského silového ministerstva, který chce zakrýt obvyklý ruský šlendrián. Rozhodný, energický hlas oznamující veřejnosti „jedinou pravdu“ a planoucí zrak, upřený do publika a televizních kamer signalizující vyhrůžku „opovažte se někdo jenom ceknout, že to bylo jinak“. Ještě jedna věc byla poměrně šokující a zcela unikla pozornosti medií. Když se předseda vlády Bohuslav Sobotka, který byl v té době na návštěvě Jižní Koreje, dozvěděl o střelbě v Uherském Brodě, vyzval veřejně ministra vnitra Milana Chovance, aby osobně dohlédl na vyšetřování. Panu premiérovi uniklo, že ministr nedisponuje žádnými legálními pravomocemi při vyšetřování trestných činů. V podstatě se jednalo o navádění k porušení zákona. Doufejme, že podobné vzkazy „....dohlédni na vyšetřování...“ nedává i v případě korupčních kauz týkajících se politiků.

Česká policie je zvyklá zasahovat pouze z pozice absolutní převahy, což se ukázalo v Uherském Brodě jako trestuhodné. Nejen v intencích hesla Pomáhat a chránit, ale i svých vlastních předpisů policie prostě selhala a velitelé odpovědní za „nezásah“, včetně ředitele Zlínského kraje Jaromíra Tkadlečka, by měli od sboru sami odejít.

Tragická smrt policistky, kterou na jaře minulého roku srazil zdrogovaný řidič nedaleko Kostelce nad Labem, vzbudila mezi veřejností obrovskou vlnu solidarity. Slušní lidé si váží a obdivují práci policistů, ale předpokládají, že v nouzi nejvyšší za ně nasadí život. V opačném případě jim nezbývá než si pořídit zbrojní pas, pistoli a se slovy „jdeme na to“ čelit zločincům svépomocí. Proto je zcela na místě ustavení parlamentní vyšetřovací komise. Nejen kvůli zveřejnění všech okolností zpackaného policejního zásahu a poučení pro budoucnost, ale hlavně aby bylo jasné, že tak jako v Uherském Brodě se nesmí chovat žádná ozbrojená složka státu, tedy ani armáda. Mohli bychom totiž zjistit, že při převaze pouze dva ku jedné čeští vojáci odmítají bojovat proti zeleným mužikům nebo islamistům a čekají na někoho, kdo za ně vytáhne kaštany z ohně.

(uveřejněno v mírně zkrácené formě v Lidových novinách 26.3.2015)

Autor: Vilém Barák | pondělí 30.3.2015 9:16 | karma článku: 32.20 | přečteno: 1623x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 431 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.32 | Přečteno: 632 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...