Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman ve Valticích

Poučeno z Valtic, ministerstvo školství by mělo školám vydat pokyn, že musí informovat rodiče o připravovaném nájezdu politiků. Děje se tak před návštěvou divadla i při výskytu vší, proč ne před příjezdem Miloše Zemana.

Střední vinařská školy ve Valticích vskutku neproslavila besedou z Milošem Zemanem při jeho nedávné návštěvě. Žáci prvních dvou ročníků dostali pěkně papírky s otázkami, které jim prý paní učitelka pouze pomohla formulovat. Méně tvárné a více vzpurné žactvo starších ročníků, od kterého hrozily otázky z vlastní hlavy, bylo v době návštěvy Miloše Zemana čistě shodou okolností vyexpedováno mimo školu.

Jakpak asi vznikl následující návodný, útočný dotaz obsahující explicitní odpověď?: „Pane prezidente, vy sám jste se již několikrát negativně vyjádřil směrem k České televizi. Uměl byste nám vysvětlit, proč televize, za kterou lidé platí nemalé koncesionářské poplatky, předkládá informace lidem stejně manipulativně a neobjektivně jako jiná masmédia? A lze tomu nějak zabránit?“. Takto určitě nevypadá myšlení dětí v 15 či 16 letech a dovolím si tvrdit, že ani normální středoškolské profesorky. Pokud takový génius ve Valticích skutečně studuje, za dva roky bude jistě ještě chytřejší a může Miloše Zemana ve funkci bez problému nahradit. Stačí jenom v Ústavě změnit podmínku pro funkci prezidenta, dosažení věku 40-ti let. Otázky, které studenti na besedě přečetli, vypadají jako nahrávky objednané hradním mluvčím Ovčáčkem k mediálně-politickému smečování jeho šéfa. Miloš Zeman je totiž politický troll, který provokuje a potom se přímo koupe ve zlobě, kterou takto cíleně vzbuzuje. Proto by jej nejvíc ranil mediální bojkot (zde článek Bojkotujme Miloše Zemana).

Aféra vypovídá hodně nelichotivě o českém školství a Střední vinařské škole ve Valticích zvláště. Je ostudné, že žák nedokáže sám, bez papíru zformulovat krátkou otázku. Není se co divit, když výuka mluveného projevu byla nahrazena lekcemi přitakávání a tajtrlíkování před politiky. Je ale pravdou, že podobně šroubované věty jako v položených „otázkách“, nepřiléhavé k 15-ti letým studentům, jdou říci spatra velice těžko.

Přece jenom něco pozitivního jde najít na této trapnosti. Učitelé svým studentům názorně předvedli význam slova devótní. Kvůli vlastním kariérám, snaze zachytit odlesk domnělého majestátu, či výhledu na předělení dotací ohnuli hřbet nejen svůj, ale i svých žáků. Příště budou rozdávat mávátka a malovat trávníky na zeleno.

Hlavní díl viny na tom, jak dopadla návštěva Miloše Zemana na Střední vinařská školy ve Valticích nesou rodiče. Snad mluví se svými potomky i o tom, co se ve škole děje. Vím, že puberťák odpovídá na otázku, co je nového ve škole: „Nic“, co jste měli k obědu také, „Nic“, ale přece jenom, jde z něj něco vypáčit. Rodiče museli mít informace, jakou paní učitelka s jejich dětmi secvičuje „spontánní“ debatu. Každý zná politické figury Miloše Zemana a Michala Haška. Z informace, že tito dva přijedou muselo být každému jasné, že bez důrazného zastání od rodičů budou děti loutkami v jejich exhibici. Nechci hodnotit, zda je to špatně nebo dobře, každý podle svého gusta.

Poučeno z Valtic, ministerstvo školství by mělo školám vydat pokyn, že musí prokazatelně, písemně (v deníčku, žákovské, na papírku) informovat rodiče o připravovaném nájezdu politiků. Děje se tak před návštěvou divadla, při výskytu vší, nevím proč by se to nemělo dít před příjezdem prezidenta. Nejlépe ale, když politici nepolezou do škol vůbec.

Vilém Barák

 

Autor: Vilém Barák | úterý 23.2.2016 10:38 | karma článku: 34,92 | přečteno: 3875x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 11,22 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2693x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Evropská krajní pravice opakuje propagandu Kremlu, prohlásila von der Leyenová

29. dubna 2024  22:34

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,73
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik