Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z porodnice co nejrychleji do továrny

Nedávno se opět zaskvěla ministryně sociálních věcí Michaela  Marksová s asociálním nápadem útočícím na rodinu. Nelíbí se jí, že 92 procent matek chce být do 2 let s dítětem doma. A tak spekuluje, jak dostat ženy do továren.

Nejde ale sedět jedním zadkem na dvou židlích i kdyby to ostatní občané (nikoliv stát, ten žádné peníze nemá) dotovali nevím jak. Buď to se jde starat o dítě nebo je odložit k "tetám" a chodit do práce. Výroky "chci mít dítě, ale zároveň se realizovat mimo rodinu" jenom maskuje postoj, že dítě je na obtíž. Je to úplně stejné (jenom se tomu dává jakoby vyšší mravní náboj) jako říci, že chci mít dítě, ale chci zároveň chodit do hospody. A státe zařiď, abychom mohli společensky žít.

Zdánlivá třetí cesta je vlastně cestou první. Zkrácený úvazek je jenom o něco kratší odložení. V posledku připadá v úvahu pouze vzít si dítě na pracoviště. Jednou rukou drndat a druhou vyplňovat nesmyslné excelovské tabulky? A co to má mít jako za smysl? Kdo se staral o malé dítě, tak ví, že je to hloupost (pokud nejste Albert Einstein, který podle jeho životopisců byl schopen řešit své rovnice s dítětem na klíně). Občas proskočí médii informace o vysokých manažerkách amerických firem, jak svého potomka mají vedle stolu v ohrádce a  zaskočí si s ním pohrát mezi mítinky. Poněkud úchylné ale naštěstí ne moc rozšířené. Spíše jde o PR těchto firem. Velice doporučuji knihu Stanislava Komárka Evropa na rozcestí, rozebírající dopad podobných nápadů. Ano, tyto názory zabíjí naši civilizaci.

Jde si představit odlišné uspořádání "rodiny" než to klasické. Znám dva páry, které žiji spolu, navzájem se střídají a společně vychovávají děti. Může to být i tak, že chlap si přidělá umělohmotná prsa (jako ve filmu Fotr je lotr) aby mohl kojit, bude umývat podlahy a se zástěrou vařit, v jedné ruce vařečku a s dítětem v druhé ruce. (Tím neříkám, že chlap místo pomáhání ženě má ležet před televizí v trenkách na gauči, chlemtat z kastlu lahváče a drbat  se na koulích). Rozvod je skoro jistý, kdo by o takového Flenderse stál. Ať si každý život organizuje jak chce, ať ženské dělají bagryně či buldozerky, ať jsou třeba přímo z porodnice k pásu, ale jako daňový poplatník tyto úchylky nehodlám sponzorovat. Jestli je nějaká žena nespokojena ve své roli, tak ať se nechá předělat na muže (ale za své). To je asi tak všechno, co lze říci těm, kterým nevyhovuje tradiční uspořádání rodiny.

Nedávno média informovala o studii skupiny CERGE-EI "Veřejná podpora míst ve školkách se vyplatí: analýza výnosů a nákladů", kde mělo být dokázáno, že školky se státu vyplatí, což je absolutní hňupovina. V této logice vychází, že kdyby se dítě odebralo matce hned v porodnici a ona šla ze sálu přímo na směnu, tak stát získá ještě více. (Kromě toho, kdo je to stát, neviděl jsem ho chodit po ulici, na oběd, na záchod...). A co kdyby lidi děti neměli vůbec, jenom by pracovali a nenechali se rozptylovat nějakou rodinou? To by bylo asi nejlepší Prostě počítání něčeho bez etického, morálního základu je úplně zcestné.

Počtáři obhajovali svoji "studii" mimo jiné argumentem, že "soukromé výnosy mladých lidí zvyšují ochotu mít další děti za předpokladu, že se jim umožní sladit rodičovské a pracovní povinnosti", což jenom dokládá úpadek naší společnosti. Odpovídá to myšlení lidí, kteří říkají: "Víte kolik takové dítě stojí? Musíme dostat od vás všech více peněz, máme na to přece nárok.".

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 4.4.2016 12:00 | karma článku: 27,37 | přečteno: 1333x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 11,99 | Přečteno: 251x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2694x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,79
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik