Ministerstva ANO jsou řízena stejně špatně jako ostatní resorty

1. 11. 2017 15:43:25
Přesvědčení voličů, že Andrej Babiš řídí stát lépe než ostatní je pouhou mediální fikci šířenou nájemnými PR manažery. Stačí vyjet na silnice a dálnice, navštívit některé soudy nebo vyplňovat daňové přiznání.

Standardní politické strany se ve volební kampani snažily přetlačovat s ANO prostřednictvím útoků na osobu Andreje Babiše, poukazováním na jeho trestní stíhání v souvislosti s Čapím hnízdem, optimalizaci daní přes korunové dluhopisy, údajnou spoluprací s StB, vlastnictví Agrofertu a z toho plynoucí konflikt zájmů. Voliči se ukázali vůči těmto obviněním imunní, obdivují ono Babišovo „makáme“. Jsou přesvědčení, že všechny uvedené nedostatky přebíjí jeho schopnost řídit stát lépe než jeho konkurenti, standardní politické strany.

Nejhorší na celé věci není stabilní podpora ANO navzdory zmíněným problémům jeho předsedy, ale právě přesvědčení valné části voličstva, že Andrej Babiš řídí stát lépe než ostatní. Přitom se jedná o pouhou mediální fikci šířenou nájemnými PR manažery.

Resorty podléhající hnutí ANO byly a jsou řízeny stejně špatně jako ty, které jsou spravované běžnými stranami. Snad nejhorší je ministerstvo dopravy vyznačující se setrvalou (ne)schopností řídit opravy silnic a dálnic. Pořád platí, že úsek se rozkope a nic se neděje a jeden mostek se opravuje měsíce. Každý kdo stojí v koloně nechť přemítá, proč tomu musí být.

Resort dopravy není ochoten zveřejnit dálkovým přístupem harmonogramy staveb ani stavební deníky, tak aby se odborníci mohli vyjádřit, zda oprava mohla proběhnout rychleji, není schopen donutit stavební firmy pracovat stabilně na dvě směny, o třech ani nemluvě.

Ministerstvo pro místní rozvoj slibovalo celé volební období nový stavební zákon a zákon o liniových stavbách, aby stejně jako v Německu nemohli ekoteroristé stále dokola prudit. Dopracovalo se pouze ke schválení novely, která nejen nic zásadního nemění, ale situaci ještě zhoršila. A ustanovení bránící obstrukcím ekologistů do něj musel vložit Jaroslav Foldyna, poslanec sociální demokracie. ANO nepohnulo v oblasti výstavby s ničím. Stačí to demonstrovat na dálnici Brno-Vídeň.

Ministerstvo spravedlnosti vydává za úspěch pokles nevyřešených případů na soudech, čehož bylo dosaženo potlačením možnosti žádat o spravedlnost u soudů (omezení advokátního a exekutorského tarifu), znemožnění odvolání v tzv. bagatelních věcech (pod 10.000 Kč). Tím se snížil „nápad“ nových případů. Jinak se jedná pouze o udržování status quo, elektronizace justice nepokračuje (proč třeba všechny usnesení a rozsudky nemají identifikační kód, kterým by šlo stáhnout z justice jejich znění s vyznačenou doložkou právní moci?), nic nového se neudálo, chybí metodické vedení a kontrola administrativního aparátu soudů.

Soudy stále řídí jejich předsedové, kteří současně aktivně soudí. Jako kdyby dopravní podnik řídil mezi službami řidič autobusu.

Ministerstvo životního prostředí spíše kryje záda velkopěstitelům řepky a kukuřice „na spálení“, což považuji jednak za konflikt (no spíše soulad zájmů) zájmů a za eticky stejně nepřijatelnou věc, jako když se za Velké krize topilo v lokomotivách obilím. Co na tom, že větrná a vodní eroze ničí půdu a do stroji udusaného pole vykopete díru pro strom jedině krompáčem? (Zde je samostatný rozbor v článku Voda nad zlato).

Ministerstvo financí, resp. Daňová správa pomocí zajišťovacích příkazů likviduje podnikatele, zadržuje vratky DPH, ztěžují registraci k této dani. Hrozí, že odškodnění neprávem postižených bude pro státní rozpočet velice citelné. Ne, podnikatelé to nejsou parazité (tak jak si to myslí bývalý ministr průmyslu za ČSSD Jan Mládek) a občané by se jim neměli posmívat. Jinak dopadneme jako za komunistů, kdy se někteří radovali ze znárodnění podnikatelů nad 50 zaměstnanců a nakonec všichni přišli o všechno. Porovnejme návody na vyplnění daňových formulářů se servisem poskytovaným obyčejnými e-shopy.

Zkrátka a dobře, firma je řízena hodně uboze. Chtěl by mít někdo něco společného s firmou, která nabízí tak nekvalitní služby jako tento stát a platit ji? Dobrovolně určitě ne. Když vám ale za zády stojí exekutoři, vykonavatelé, policie a soudy, no „nekupte to“. Zde se ukazuje nesmyslnost motta Andreje Babiše: „Řídit stát jako firmu“. Odhlédnu od principiálního rozporu, kdy stát by musel občany přesvědčit kvalitou svých „služeb“, dát jim možnost kupovat je dobrovolně. Stejně tak pominu nesoulad s principy demokracie, protože ve firmě se nehlasuje a ten kdo „žvaní“ je briskně vyřešen (propuštěn) personálním oddělením.

Znám lidi, velice inteligentní a zastávající významné posty, kterým imponuje vůdcovský princip „nežvanit a makat“. Zapomínají na jednu velice zásadní věc. Jestliže někomu ve volbách dají možnost jiné zkomandovat, zakrátko může zkomandovat někdo je samotné. Všichni nemáme stejné názory, každý chceme makat na něčem jiném. Příklad ze života. Strýček fandil komunistům, ale jen do té doby, než mu zabavili pole, koně a celé hospodářství. Potom se s nimi tak nějak ideově rozešel.

Někdo namítne, že za rok 2016 bylo poprvé dosaženo přebytkového rozpočtu a kleslo zadlužení. Ano, kleslo, za cenu vymetení všech rezerv ze státní pokladny, což se podobá prodeji zimního kabátu před zimou. (A kromě jiného soudím, že státní dluh je nesplatitelný...)

V době konjunktury se měly rezervy tvořit, místo aby se rozpouštěly. Za další, přebytku bylo dosaženo tak nějak náhodou (možná podstřelením odhadu příjmů státního rozpočtu), nikoliv vědomou politickou akcí, která by vyžadovala odvahu, tzn. navržení, schválení a udržení přebytkového rozpočtu. Škarohlíd by řekl, že přebytkový rozpočet (za situace, kdy byl schválen deficitní) je důkaze neschopnosti ministerstva financí a porušením zákona. Rozpočet na rok 2017 naplánovaný opět s deficitem ukazuje, že trend nemíří k přebytku. Mám obavu, že i skladba státního dluhu (délka splatnosti dluhopisů v závislosti na výši výnosu) byla „moderována“ s ohledem na parlamentní volby.

V posledku Andrej Babiš nemá pevný názor na zahraniční politiku (Evropskou unii, NATO), tak jako každý byznysmen je ochoten se domluvit s kýmkoliv na čemkoliv. A to není dobře. Po roce 1989 jsme se stali součástí Západu z ideových důvodů v dobrém i zlém a s těmito vztahy nelze obchodovat.

Autor: Vilém Barák | středa 1.11.2017 15:43 | karma článku: 41.95 | přečteno: 4148x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 428 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 119 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 496 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...