Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glyfosát mezi vědou a konspirací

V době, kdy pouhé slovo hrozí přerůst v reálné zlo, by všichni nositelé určité autority, vědci, novináři, politici, měli zvažovat, jakého džina vypouští mezi dav. Například když se to týká glyfosátu, látky na hubení rostlin.

                                                     

Čas od času některý z akademiků neodolá nutkání stát se novým Ignácem Semmelweisem (1818-1865). Pro objasnění. Jednalo se maďarského lékaře, který si všiml souvislosti mezi vysokým výskytem případů tzv. horečky omladnic a vyšetřováním rodiček lékaři a mediky přicházejícími přímo z pitevny. I když jeho opatření v podobě mytí rukou chlorovým vápnem vedlo k řádově nižšímu počtu úmrtí žen, většina kolegů mu nevěřila. Byl cílem neustálých útoků, které jej přivedly až do ústavu pro choromyslné. V současnosti se do podobné role stylizují bojovníci proti glyfosátu, látky na hubení rostlin.

Vědec by měl ve svých vyjádřeních vycházet z pramenů, které vznikají exaktními postupy podrobenými oponentnímu řízení a doprovázeny statistickými výstupy ve smyslu „za těchto dávek se výskyt zvyšuje o x procent“. Není zde místo pro „může způsobovat“, či „může být jedním z důvodů“, ani na bulvární přirovnávání mezi chemickou bojovou látkou VX a glysofátem. Methanol, po jehož požití v Česku nedávno zemřelo na 50 lidí, se od ethanolu, který konzumujeme s takovým nadšením, liší pouze o dva atomy vodíku a jeden atom uhlíku. Strukturu, dokonce i chuť mají setsakra podobnou. Stejně tak není správné od vědce, pokud má dostát významu tohoto slova, šířit teorie o spiknutí nadnárodních firem, o účelovém chování politiků či šermovat slovy jako karcinogenní, když současně nepřichází s důkazy, jak se mění pravděpodobnost onemocnění. Zvýšené riziko rakoviny (hrtanu) totiž hrozí i těm, kdo pijí horké nápoje.

Všechny nevědecké prohřešky dávají vzniknou zástupům vyznavačů konspirace. Ti usínají s alobalem na hlavě, lijí ocet kolem domu a vyrábí (zatím jenom modely) šibenic, pro „politickou verbež“, která podle jejich názoru celé toto spiknutí kryje. Až skutečně přijde vlk, nikdo po tolika planých varováních nebude ničemu a nikomu věřit.  V době, kdy pouhé slovo hrozí přerůst v reálné zlo, by všichni nositelé určité autority, vědci, novináři, politici, měli pečlivě zvažovat, jakého džina vypouští mezi dav.  

 Za rok se v Česku spotřebuje asi 750 tun herbicidu Round Up (vrchol spotřeby činil 900 tun za rok). Například řepková pole zemědělci před sklizní stříkají, aby rostliny uschnuly "ve stoje". Touto výrobou tzv. alternativních paliv údajně zachraňují svět. Paradox dnešní doby spatřuji v tom, že jako daňoví poplatníci masivně dotujeme největší znečišťovatele a ničitele přírody (zemědělce), aby nám ještě ve větším měřítku a účinněji mohli škodit.

Z hlediska předběžné opatrnosti by se glyfosát neměl užívat k účelu „usmrcování rostliny na poli“. Stejně, jako by se měly zastavit dotace do zemědělství, obnovit v krajině historické cesty ve vlastnictví obcí a ustat užívání nepronajatých pozemků, protože v zájmu záchrany půdy je potřeba „jezeďákům“ rozbít širé lány.  

Jestliže evropské agentury (stejně tak ve Spojených státech jako Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) na rozdíl od Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO (Světové zdravotnické organizace) prohlásily glyfosát za bezpečný a členské země Unie odhlasovaly jeho další používání, není to důsledkem nějakého spiknutí, ale vědeckých studií a důkazů. A kdo chce seriózně oponovat, musí argumentovat stejnými prostředky. Ne každý, kdo říká něco jiného než autority je  hoden řádu Ignáce Semmelweise. 

(vyšlo v Lidových novinách 16.12.2017)

Autor: Vilém Barák | úterý 19.12.2017 14:54 | karma článku: 14,71 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, nevzrušuje se Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  16:17

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik