Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolony? Kvůli neschopnosti, ziskům Kellnera a Číňanům

I když kolony denně vytáčí obrovské množství lidí a způsobují ekonomické ztráty, o těchto novodobých "egyptských ranách" se diskutuje velice povrchně. Média nehledají příčiny a viníky, pouze informují o tom "že to zase nejede".  

Velká část dálnice D2 u Brna v úseku 0 – 25 kilometru (a nejen tam) byla v letech 2015 – 2017 rekonstruována, a to v obou směrech. Došlo k pokládce nového povrchu a výměně středových svodidel, což bylo spojeno s rozsáhlými uzavírkami a z toho plynoucími kolonami.  

Protože věřím v racionalitu světa, tak jsem se velice divil, když v září tohoto roku se na zmíněném úseku na dálnici opět objevily kužely, doprava zde byla svedena do jednoho pruhu, což samozřejmě vyvolalo opět kolony a zdržení.  Ve středovém pásu totiž začali stavbaři vyměňovat kabely. Dle vyjádření ministerstva dopravy, prý „práce byly naplánovaly tak, aby proběhly  současně,  … došlo však ke zpoždění zakázky na modernizaci telematických systémů“.   

Každý člověk s inteligencí je trochu nad hranicí debility se logicky zeptá, proč tyto práce neproběhly v minulosti zaráz s opravou povrchu a výměnou svodidel. V důsledku podobných akcí (oprava po opravě) občané ztrácí víru v tento stát. Jediné co se dostavuje, tak opovržení k politikům (ale i celému státu), kteří nejsou schopni práci na páteřní komunikaci naplánovat a zajistit jejich provedení najednou.  

Humorný je i způsob informování o opravách na internetové stránce www.dopravniinfo.cz, na jejíž zřízení mimochodem poskytla peníze Evropská unie. V tomto případě se opravdu jednalo o „házení perel sviním“.

Napřed bylo na www.dopravniinfo.cz vyznačeno omezení od 9.9.2018 do 15.10.2018, následně se změnilo na 9.9.2018 do 31.10.2018, což však nebyl konec, protože termín dokončení byl opětovně přespán, a to na 9.11.2018. Jenže na rozdíl od obrazovky na nádraží se zde nezobrazuji zpoždění ani historie záznamů. Jako ve světě Georga Orwella, informace se mění před očima, minulost je nahrazována novou verzí, a ta stará jako by nikdy neexistovala.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic se snažila z dotazu na manipulaci s termíny uzavírky vykroutit mlžením, že: „termín uvedený u uzavírky na stránkách www.dopravniinfo.cz neznamená termín dokončení stavby jako takové, ale pouze termín ukončení dílčí schválené uzavírky“. Šlo pouze o obvyklé byrokratické ptydepe, ono známé bla bla bla, protože uzavírka se nacházela pořád na stejném místě.      

Teď ta pikantnější část. Důvod nesmyslné opravy po opravě byl ten, že ve středovém pásu dálnice vedou mimo jiné kabely společnosti Česká telekomunikační infrastruktura, a.s. (CETIM ). Tu většinově ovládá Petr Kellner a podle sdělení ministerstva dopravy, se „….žádný nájem za cizí kabely neplatí“. Jak by řekl Béda Trávníček, takže to má zadarmo.

Jak plyne ze sdělení ministerstva dopravy, kabely jsou staré již 30 let a potřebují opravit. Médii proběhla informace, že CETIM po technické stránce spolupracuje (a míní v tom pokračovat) s čínskou firmou Huawei. Pro dokreslení, byznys vlajkové lodi Kellnerova impéria, Home-Creditu závisí na licencích k poskytování úvěrů od čínských vládních institucí. Jde o firmu, kterou BIS již v roce 2014 zařadila mezi bezpečnostní hrozby. Dnes zuří přímo mediální bouře, a to v důsledku sdělení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který varoval před používáním softwaru a hardwaru společností Huawei a ZTE. Důvodem je, že čínské firmy jsou podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými institucemi. Stejně k této firmě přistupují Spojené státy, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko, Velká Británie a další vyspělé země.

Tak jak většina českých firem má v obchodním rejstříku zapsánu větu „Obchodní korporace se podřídila zákonu o obchodních společnostech a družstvech“, tak čínské firmy se  musí podřídit vedoucí úloze Komunistické strany Číny.

Takže podtrženo a sečteno. V tomto případě jsme v kolonách marnili čas kvůli neschopnosti ŘSD, ziskům Petra Kellnera a aby nás Číňanům.

Logické by bylo vyzvat vedení ministerstva dopravy i ŘSD k rezignaci atd.. Po dlouhodobém sledování počínání těchto dvou institucí musím říci, že není řešením, stále někoho vyměňovat. Přešel by někdo jiný a se stejnými postupy by dospěl ke stejně tragickým výsledkům.

Problém ministerstva dopravy a ŘSD spočívá v tom, že nejsou schopné poučit se ze svých chyb, navrhnout změnu prostředí (pravidel) ve kterém působí, pohrdáním volným časem občanů a v nízké veřejné kontrole obou institucí. (Zde je pro srovnání odkaz na polskou GDDKiA stavící infrastrukturu. Jinak, veškeré zápisy z kontrolních dnů, stavební deníky, záběry ze staveb, harmonogramy, vše by mělo být zveřejňováno na síti).  

Otázka na ministerstvo a ŘSD zní, jak hodláte zabránit, aby se problémy neopakovalo stále dokola? Vždyť nejste schopní uzavřít smlouvu, kde by byly vymahatelné sankce za pozdní předání díla ani donutit stavbaře k práci alespoň na dvě směny. Proč reálně (nemyslím teoreticky) nejde vyloučit nespolehlivé dodavatele z účasti na veřejné soutěži? Kde je nějaká analýza příčiny? Dělá někdo na nápravě? Kde jsou nějaké návrhy na změnu zákonů?

To stejné platí i ohledně nehod a neprůjezdnosti dálnic v případě nepříznivého počasí. Nikdy se nedělá analýza zásahu pro poučení do budoucnosti. Vždy dojde jenom ke konstatování, že se stala nehoda, napadl sníh, případně silničáři zaspali. On line jde sledovat lodě na moři a letadla ve vzduchu, nikoliv  pohyb sypačů na dálnicích a silnicích v Česku, i když každý vůz má GPS.

Kde je nějaké vyhodnocení, kdo a jak nahlásil problém, kdy se to stalo, za jakých podmínek, v jakém stavu byla komunikace, jaké opatření bylo přijato, aby se problém nešířil, jaká byla nasazena technika, jak se dostávala na místo, kdo řídil zásah na místě, co mu chybělo a komplikovalo situaci…......... ??????

Ministerstvo dopravy a ŘSD se chovají jako zvířátka, neexistuje pro ně minulost ani budoucnost, žijí pouze přítomností.

 

Další články k dopravě:

Dálnice Brno-Vídeň, výsměch

Drahá neschopnost úřadů opravovat silnice

Policie musí přestat s blokováním dopravy při nehodách

Opravujeme silnice, držte hubu a krok

 

 

Autor: Vilém Barák | středa 19.12.2018 13:51 | karma článku: 41,79 | přečteno: 5611x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2674x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik