Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam jdou veřejné peníze u Velké ceny Brna?

Z peněz daňových poplatníků se každý rok zaplatí společnosti Dorna 100 mil. korun a nechá se jí vydělat na reklamě a televizních přenosech. Důvodem je, aby se věhlas Brna nebes dotýkal. Ne, tahle akce si nezaslouží ani korunu.

Dlouhodobě se zajímám o dění okolo Velké ceny Brna motocyklů (např. Kam se ztrácejí peníze z Grand Prix). Jsem brněnský  patriot, který bydlel u starého okruhu, dělal zde pořadatele, po závodech poklízel balíky slámy, při cestě z autobusu často bez řečí podlézal trať pod mostkem, protože přechody (podchody) neexistovaly.  

Na zpravodajské serveru idnes.cz jsem nedávno narazil na článek publikovaný 7. listopadu 2018  s názvem  „Pořadatelé Velké ceny motocyklů žalují ministerstvo kvůli nízké dotaci“, autor Robin Krutil (rkr). Vztahuje se ke sporu mezi městem Brnem a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy  o vyplácení dotace na pořádání Grand Prix Brno v závodech motocyklů za rok 2018. Je zde citováno následující vyjádření mluvčí ministerstva: „Spolek například v podkladech neuvedl, že obdržel 10 milionů od města Brna a dalších 20 milionů od Jihomoravského kraje. Žádost také obsahovala nezvykle nízké odhady komerčních příjmů z akce, ale například chybí také relevantní příjmy z parkovného nebo pronájmu prodejních stánků“.

Pokud se rozhlédnete na síti, nikde nelze nalézt veřejně přístupné informace, které by detailně popisovaly hospodaření Spolku pro GP ČR Brno, IČ 04500750 (Spolek). Za ty miliony, které tam proudí, si to veřejnost snad zaslouží. Nic nepublikuje nejen Spolek, ale ani jeho členové, a to Statutární město Brno, Jihomoravský kraj  a Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava z.s.p. Tedy kromě toho, co je vloženo do Sbírky listin Obchodního rejstříku u Spolku. Jenže zde uvedené údaje neposkytují vůbec žádné relevantní informace o počtu prodaných vstupenek, příjmech z parkovného, pronájmu prodejních stánků, reklamy, platbách za nájmy tribun, pozemků, závodní dráhy, příjmech z vysílacích práv atd.

Jsem toho názoru, že utajování je vedeno snahou před veřejností jak to všechno je.  Ta by samozřejmě upozornila na nesrovnalosti, na "papírový stav" a skutečnost, kterou lidé vidí nebo osobně znají. Někdo prodává na stánku, někdo dělá na parkovišti, někdo prodával vstupenky, tiskla jej firma kde pracuje atd. Kdyby lidé měli možnost porovnat vykazované údaje s tím, co znají, určitě by se vše provalilo. Ono to utajování funguje i vůči dotačnímu místu, tj. ministerstvu školství, jak je ostatně vidět z vyjádření její mluvčí zachycené ve zmíněném textu.

Někdo předložil ministerstvu školství žádost o dotaci ve výši 70 mil. Kč. Zde zamlčel, že obdržel 10 milionů od města Brna a dalších 20 milionů od Jihomoravského kraje a dále uvedl nezvykle nízké odhady komerčních příjmů z akce, bez relevantních příjmů z parkovného nebo pronájmů prodejních stánků. Z tohoto důvodu by mělo být zahájeno šetření.

I po převzetí pořadatelství Velké ceny Spolkem pro GP Brno pod "kontrolou" Brna a Jihomoravského kraje se na neprůhledném hospodaření tohoto spektáklu nic nezměnilo, a je jedno, zda bylo v Brně u moci ANO nebo ODS a spol. Když už politici neví kudy kam, začnou křečovitě dokazovat, jak je Grand Prix zisková pro Brno, Jihomoravský kraj, stát, vesmír. Pro občany určitě zisková není, ti platí vznikající ztrátu.. 

Dobré je, když "proaktivní, mladí, nezkažení, progresivní Piráti, kteří jsou úplně jiní než stávající politické strany a sdružují jiné lidi" napíší: „Není pravda, že město (Brno) akci podporuje "masivně" náklady akce jsou cca 160 milionů a město na ně vynakládá ročně historicky 10 milionů (za rok 2018 pak 15 milionů)“. Schopnost považovat 10 mil. korun za „nemasivní“ částku je šokující. Chtěl bych vidět, jak by se jeden každý z nich snažil, kdyby se jednalo o jeho vlastních 10 mil. korun. Zřejmě 10 mil. korun v politickém rozhodování je nic.

Kouzelné je i vyjádření Brna (23. ledna 2019): „….z pohledu zviditelnění statutárního města Brna je Grand Prix ČR Brno mimořádně významnou sportovní akcí a její nekonání by citelně oslabilo sportovní život našich občanů a věhlas statutárního města Brna. ……proto je sportovní akce dotována…..“. Takže z peněz daňových poplatníků se každý rok zaplatí společnosti Dorna 100 mil. korun a ještě se jí nechá vydělat na reklamě a televizních přenosech. Důvodem je, aby se věhlas Brna nebes dotýkal. Ne, tahle akce si nezaslouží ani korunu.    

 

Autor: Vilém Barák | úterý 19.2.2019 12:15 | karma článku: 43,55 | přečteno: 4238x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,82 | Přečteno: 2654x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 661x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,96 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,67
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik