Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S místními politiky je suverenita nebezpečná

Projevy české suverenity? Zlodějští taxikáři, „neodstranitelné“ bilboardy kolem dálnic, lhůty pro získání stavebního povolení delší než v Rwandě, nemohoucnost stavět dálnice, které končí před hranicemi, neschopnost  opravit D1.... 

S blížícími se květnovými volbami do Evropského parlamentu ožije diskuse o členství Česka v Evropské unii. Jedním z úhelných kamenů v těchto sporech je tzv. suverenita, a to vnější, tedy jaké jsou meze chování jednoho státu vůči druhému a vnitřní, jaký je stupeň volnosti v přístupu politiků vůči občanům.

Ukázku suverénnosti na mezinárodní scéně poskytují Rusko a Čína, které dělají kdykoliv, cokoliv, komukoliv, kdo je slabý, zbabělý nebo bez spojenců.  Také u amerického prezidenta Donalda Trumpa jde vypozorovat jednání nezávislé na spojeneckých vazbách k NATO, Jižní Koreji, Japonsku, Tchajwanu. Slogan „America First“ je vyznáním sobeckého „realiťáka“, schopného prodat sochu Svobody do šrotu. Síla Spojených států odvisí od spojeneckých vazeb a bez nich v budoucnu neubrání ani sami sebe. Toto poselství vyjádřil na konci minulého roku ve svém rezignačním dopise dnes již bývalý ministr obrany James Mattis, zřejmě poslední „z dospělých“ v Bílém domě. Jestliže bude americká administrativa udržovat dosavadní kurs, je na obzoru rozpad světového řádu, šíření jaderných zbraní mezi ty, které Amerika opustí  a dříve nebo později i válečný konflikt velkého rozsahu.    

Naštěstí žádná z parlamentních stran nenavrhuje posilovat vnější suverenitu Česka cestou Severní Koreje, tedy výrobou raket opatřených atomovými hlavicemi. Minula doba husitského „proti všem“, kdy naši předci byli v Evropě obávaní (a oblíbení) jako dnešní tzv. Islámský stát. Českým politikům nezbývá než realizovat své nápady pouze uvnitř státu. Od roku 2004 se díky členství v Evropské unii naštěstí těšíme z jejího civilizačního vlivu i z rozhodnutí, které spoluvytváříme. A kultivace politického a podnikatelského prostředí byla daleko cennější než obdržených 705 miliard korun čistých dotací.

Podívejme se na špičky ledovce české suverenity. Přežívání třídy zlodějských taxikářů, „neodstranitelné“ bilboardy kolem dálnic, lhůty pro získání stavebního povolení delší než v Rwandě, nemohoucnost stavět dálnice, které končí před hranicemi, opravu D1 mezi Brnem a Prahou vydávanou za úkol srovnatelný s přistáním na Marsu. Kolikrát v minulosti padl argument, abychom přijali zákony, instituce a organizační opatření, které se osvědčily v jiných zemích.

Právě ze „suverenity“ českého státu bychom měli mít největší strach. Proto jsem pro členství v Evropské unii. V prvé řadě se cítím Evropanem, potom patriotem naší vesnice, obyvatelem Moravy a až nakonec Česka. V tuzemských podmínkách slovo suverenita nabývá významu ponechání volného pole působnosti pro místní politiky, oligarchy Klausovy a Zemanovy doby, Rusy a Číňany, aby si řídili v Česku věci pěkně po svém, aniž by je někdo omezoval. Třeba Miloš Zeman je odstrašujícím příkladem naprosté suverenity (nezávislosti) na Ústavě, zákonech i slušnosti. Stačí se podívat na jeho aféry.

Větší integrace do Unie zmenší pro domácí politiky prostor projevovat svoji neschopnost a buranství. K čemu vlastně potřebujeme suverenitu státu? Podobná falešná slovíčka mají občanům vypnout mozek a sešikovat je v masu, za kterou budou předstírat myšlení jiní. Klidně ať dálniční síť staví a provozuje Rakousko, Švýcarsko si vezme pod patronát poštu i železnici, Německo průmysl a zaměstnanost, koruna je nahrazena eurem. Bylo by lépe.  Klidně ať se připojíme k Rakousku nebo Německu. Žel, určitě by nás nechtěli.

(vyšlo 22.2.2019 v MF Dnes)

Autor: Vilém Barák | pondělí 25.2.2019 9:46 | karma článku: 16,95 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,68 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2702x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 839x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik