Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie zesiluje aroganci blbců (1)

Myšlenku režiséra Jana Hřebejka, že  „blbci se přestali stydět za svou blbost“ stačí doplnit „a lháři za své lži“. Dostaneme tak ucelenou definici současných problémů západní civilizace.

V dřívějších dobách stud a sebekritické hodnocení vlastních schopností bránili aspirovat na určitou společenskou pozici a vyjadřovat k tématům bez jejich znalosti. Dnes zažíváme rozpad těchto samoregulačních mechanismů. Geniální myšlenku režiséra Jana Hřebejka, že  „blbci se přestali stydět za svou blbost“ stačí doplnit „a lháři za své lži“. Dostaneme tak ucelenou definici současných problémů západní civilizace.

Pocit rovnosti vyvolaný demokracií

Díky právu „volit a být volen“ může kdokoliv aspirovat na jakoukoliv státní funkci, a to bez ohledu na své cnosti, majetek, vzdělání, původ, znalosti či vychování. Z faktu, že všichni jsou si rovni ve svých možnostech být zvoleni, lidé zpětně dovozují rovnost ve svých schopnostech zastávat jakoukoliv, i nevolenou, odbornou pozici. A to jak ve veřejné, tak i soukromé sféře. Dokonce si myslí, že na tyto posty mají nárok, a to ve smyslu „každý přece může být ministrem, generálem, soudcem, ředitelem firmy…“

Současně všichni voliči, na základě svobody slova, mají právo vyjadřovat se k jakémukoliv tématu a co je ještě horší, soudí, že mají právo o všem rozhodovat. Ve veřejném prostoru slyšíme kakofonii individuálních názorů, nikdo neposlouchá nikoho, každý je přesvědčen o správnosti své „pravdy“, a to v souladu s názorem, že „všichni jsme si rovni“. (A)sociální sítě umožňují všem svým uživatelům, aby se stali „mluvícími hlavami“ a komentovali veřejně jakékoliv téma. Tato možnost "mít svůj hlas" vybičovala aroganci blbců a ničí elity. Zde je perfektní rozbor, jak znakem blbosti je pocit vševědoucnosti.

Vzdělání, zkušenosti, schopnosti, praxe…, ale kdeže? Neexistuje nic, co by mluvčího v debatě zvýhodňovalo nebo mu dávalo punc autority, které by se oponent dobrovolně podvolil, mlčel a poslouchal. Od toho je jen krůček k přesvědčení, že názor (dojem, pocit) každého člověka platí stejně, a to právě s odkazem na všeobecné, rovné volební právo a svobodu slova. Hlas hlupáka i chytráka tak má v demokracii stejnou váhu. Není divu, že podobné uvažování se transformovalo do požadavku řídit svět prostřednictvím všeobecných referend. Zdůrazňuji, že zastupitelská demokracie není lepší než referenda a členové parlamentu nejsou chytřejší než jejich voliči. Jde o to, že teprve v menší skupině lidí může docházet k smysluplné diskusi, která se odehrává dle pravidel.

Jedinou kvalifikací vstup do debaty je mít názor. Ten má ale každý. Ve "zbulvárněném" mediálním prostoru hlavní roli hraje jeho excentričnost a nikoliv to, zda je podložen nějakými znalostmi nebo kompetencí. Do reality show produkce nenasazuje nudné profesory, ale co největší narcisy a exoty, zaručující vznik „zábavných“ konfliktů. Sranda skončila, když se jeden z „realiťáků“ stal prezidentem Spojených států, nejmocnější země světa.

Z rovnosti ve vztahu politickým právům pramení také pocit, že i materiální diferenciace je nepatřičná, nespravedlivá a vyžaduje nápravu. Tzv. příjmová nerovnost, o níž se od propuknutí finanční krize v roce 2008 neustále hovoří, představuje nejnebezpečnější blud současnosti. A závist chudších k bohatším dokázala v dějinách zajistit úspěch mnoha nepěkných – ismů. Není vůbec důležité, jak si žije někdo druhý. Záleží pouze na tom, zda se my sami máme dobře. Západní svět žije v nejbohatší a nejbezpečnější epoše svých dějin. Dnešní chudí mají vyšší životní standard než velmoži minulosti, takže neexistuje důvod, proč znovu „střílet z Aurory“. Jediného, čeho bychom se dočkali, by byla nová epocha skutečné bídy a utrpení.

Zamyšlení na téma Proč je svět jaký je (díl první)

Díl druhý - Přílišné ohledy k blbcům

Autor: Vilém Barák | pátek 1.3.2019 9:43 | karma článku: 28,38 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2681x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik