V každé obci jiné právo

3. 06. 2019 12:09:10
Máme zákony, není však nikdo, kdo by je průběžně vymáhal. Takže v každé z více jak 6200 obcí platí jiná pravidla. Velice to připomíná středověk, kde každý feudál na svém území uplatňoval vlastní právo

Nově připravovaný stavební zákon má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Pokolikáté už? Vzniknout má samostatný Nejvyšší stavební úřad, jehož podřízené složky by sídlily mimo budovy obecních, městských a krajských samospráv. Cílem je zjednodušit (existuje dvacet typů stavebních úřadů a závazná stanoviska vydává 40 dotčených orgánů) a sjednotit rozhodování. Jenom v Praze je 22 stavebních úřadů pro 57 městských částí, které hájí partikulární zájmy proti velké Praze. Významnou roli hraje i souběh funkcí, kdy titíž lidé sedí v zastupitelstvu městských částí i zastupitelstvu magistrátu.

Hlavně, někdo si konečně všiml, že úředník sice formálně jedná za stát (vykonává státní správu), ale vyhodit jej (odměnit, sebrat prémie) může samospráva. To otevírá prostor k politickému nátlaku a vede k situaci, kdy v každé obci (městské části) platí „jiný“ stavební zákon. Ohýbání systému dle politických zájmů se ukazuje v obecních volbách, kdy padají nezákonné sliby prosadit nebo zakázat nějakou konkrétní stavbu. Vše je doplněno strachem úředníků z rozhodování. Platí: „Já to sice dle zákona mohu povolit, ale názor starosty, zastupitelů je jiný a tak to posunu jinam“. Nechtějme ani pomyslet na katastrofu, kdyby se do spárů komunálních bossů dostaly katastrální nebo finanční úřady.

Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo k návrhu nového stavebního zákona 1641 připomínek. Část z nich brání pašalíky starostů a jiných byrokratů, třeba ekologů nebo památkářů, kteří se snaží udržet svoji moc nad stavebním řízením. Jako kdyby úředník úředníku byl nepřítelem, tedy jako kdyby neexistovala důvěra, že připomínky dotčeného orgánu stavební úřad řádně zapracuje. Pokud tato nedůvěra existuje, potom státní správa opravdu nemůže fungovat.

Ze strany starostů je argumentace tak agresivně přímá, až se stává naivně hloupoučkou. Prý s novým zákonem města a obce přijdou o část pravomocí spojených s výkonem státní správy. Stokrát ano, nesmí mít v této věci vůbec žádnou pravomoc. Státní zástupce také nedělá současně soudce. Padají i výhružky, v podstatě ultimáta, že pokud dojde k navrhované změně, úředníci zabývající se stavebním právem budou neprodleně vyhnáni z obecních budov. A státe raď si, kam je posadíš. Vše má svoji příčinu, a tak u největších „odbojářů“ by bylo na místě zahájit šetření, jak je to u nich na obci se zneužíváním pravomocí. Starostové legálně stavební úřady ovlivňovat nemohou.

Tragický příklad stavebního řízení ukazuje na daleko hlubší problém. Okresní úřady vykonávaly mezi roky 1990 až 2002 státní správu nezávisle na samosprávě. Jejich rušení byla chyba, kterou je třeba napravit. Členové zastupitelstva jsou systémově podjatí nejen u stavebního řízení, ale i při vymáhání řádného parkování, zamezování záboru cizích pozemků, trestání skládek, znečišťování veřejného prostranství.... Povinnost prosazovat zákon jde proti jejich zájmu být zvolen. Známým se stal případ Miroslava Stejskala, ředitele městských strážníků na Praze 1. Jeho podřízení začali z roku na rok přehlížet polovinu přestupků, přitom úroveň nepořádku a porušování pravidel v městské části zůstala stejná. Když jim vytkl laxnost ve službě, jeho aktivita byla všeobecně odsouzena jako pokyn k buzeraci občanů. Do čela tažení za toleranci nezákonnosti se postavila Adriana Krnáčová, ve své době primátorka Prahy. Ředitel strážníků v podstatě nikde nenašel zastání.

Ve svobodné společnosti co není výslovně zakázáno, je dovoleno. Máme zákony, není však nikdo, kdo by je průběžně vymáhal. Takže v každé z více jak 6200 obcí platí jiná pravidla. Velice to připomíná středověk, kde každý feudál na svém území uplatňoval vlastní právo. Bez ohledu na obecnou závaznost zákonů (o provozu na pozemních komunikacích, přestupkového zákona....) na celém území Česka, zastupitelé opakovaně mudrují o tom, co bude a co nebude v jejich obci či městě platit, a to s argumenty, .....přece se to zde dělalo vždycky takhle, nemůžeme všechny trestat..... Záleží pouze na jejich naturelu, pořádkumilovnosti, odvaze, psychycké odolnost. A tak v jedné obci můžete parkovat na chodníku a sypat odpadky na veřejné prostranství a v jiné zase ne.

Cesty k řešení jsou tři. Spolu s rušením 800 „vyhaslých“ zákonů, které dnes připravuje ministerstvo vnitra, odstranit i ty části zákonů, které dnes nikdo nevymáhá. Jejich ignorování je ještě zhoubnější než nemít zákony žádné. Další variantou je zavedení majetkové odpovědnosti zastupitelů za přehlížení jednání, které mohlo plnit obecní kasu poplatky a pokutami. Nejlepší by bylo opětovně striktně oddělit státní správu od samosprávy a jejich místních zájmů a zájmečků.

(vyšlo v Lidových novinách 30.5.2019)

Autor: Vilém Barák | pondělí 3.6.2019 12:09 | karma článku: 13.27 | přečteno: 599x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 430 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.49 | Přečteno: 212 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...