Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rezidenční parkování do každé obce

Odvetou za rezidenční parkování navrhuji zavést proti obyvatelům Prahy a Brna stejné opatření. Rezidenty s právem parkovat v obci (samozřejmě tam, kde to zákony dovolují) by byli všichni občané Česka s výjimkou Pražáků a Brňáků. 

V minulém roce bylo v Brně zavedeno rezidenční parkování. Místní (na základě formálně zapsaného bydliště) mají výhodu oproti „obyčejným“ lidem. Jedním z málo známých důvodů vzniku tohoto systému bylo přimět občany k přenesení bydliště do Brna. Podle rozpočtového určení daní, obce a města dostávají ze státního rozpočtu za každou „duši“ cca 10 000 korun na rok. Když někdo věnuje obci (školce) sponzorský dar 10 000 korun, všichni volají „ouááá“ a je právem obdivován. V každé obci jsou ale lidé, kteří mají bydliště mimo ni, konzumují služby, obec na ně nic nedostává a přichází tak o peníze. V Brně zjistili, že mimo město má zapsáno bydliště 35 000 lidí, takže magistrátu uniká 350 mil. korun. Další postup byl již nasnadě. Vycházel z praxí potvrzené úvahy, že zvýhodnění i sankce týkající se používání automobilů mají na občany obrovský účinek. Proto například při vymáhání dlužných alimentů existuje možnost exekučního zabavení řidičského průkazu. Proto rezidenční parkování.

Naše obec se také potýká s parkováním, i když díky úmorné a nevděčné snaze členů zastupitelstva je zde situace mnohonásobně lepší než v jiných obcích. Divočiny jako blokace komunikací, parkování na chodníku jsou vidět častěji ve městech než zde. Buďme na to hrdí. A pokud se někdo takto chová, většinou jsou to ti, co o obyvatelích malých obcí mluví s despektem jako o vesničanech a křupanech. Oni sami jsou ale „autokřupani“.

Odvetou za rezidenční parkování navrhuji zavést proti obyvatelům Prahy a Brna stejné opatření. Rezidenty s právem parkovat v obci (samozřejmě tam, kde to zákony dovolují) by byli všichni občané Česka s výjimkou Pražáků a Brňáků.  A to do doby, než třeba Brno vybuduje záchytná parkoviště (P+R) na okraji měst s dopravní napojením MHD pro dojíždějící za prací. Současně lze takto motivovat v obci zde „nezapsané“ občany ke změně bydliště a řešit tak situaci, kdy jí unikají prostředky z rozpočtového určení daní.

Zastupitelstvo v zájmu klidu v obci řeší parkování namísto represí budováním parkovišť. Nemuselo by. Pořád platí, a žádná obec není ve vesmíru výjimkou, že pokuta může být udělena za parkování na zelených plochách nebo v místech, kde nezůstane ponechán pro každý směr jízdy jeden jízdní pruh široký nejméně 3 metry, tedy dohromady 6 metrů.  (ust. § 25 odst. 3 zákona č. 361/2000 Sb.). Náklady na stavbu jednoho stání začínají na 15 000 korunách, což dobře vědí všichni, kdo si parkování postavili za vlastní peníze.

Za obecní parkoviště se platí částka, která nepokrývá ani amortizaci či opravy dlažby. A to si někteří představují, že za tuto cenu jim zastupitelé budou dělat hlídače. Jako kdyby pronajímatel bytu v paneláku měl za svého nájemníka řešit, že na jeho rohožku dávají jiné partaje boty. Chodit s takovými požadavky na obecní úřad je opravdu nepatřičné.

Obec na stavbu parkovišť nedostává žádné dotace. Jde tak říci, že parkující na obecním budou až do doby zdražení dotováni z kapes těch, co řešili problém vlastními silami a za své peníze. Budiž, nic proti, jsme solidární, jednou ty, podruhé já.

Na zastupitelstvu se často projednává zřizování věcných břemen pro umístění kabelů (stavby rozvodů sítí) na obecních pozemcích. Většinou jde o zdánlivě nepodstatné 2, 3 metry. Co složitě řeší rozvodné firmy, s tím si jiní hlavu nelámou a obecní pozemky zabírají pro parkování, resp. falešné vjezdy. Ono opravdu nestačí mít do domu vrata (která nejsou ke všemu používána) a dovozovat z toho nárok na vybudování vjezdu, resp. právo stát na obecním pozemku nebo přes něj projíždět. Optimální postup je ten, že se souhlasem zastupitelstva (na veřejném zasedání a za úplatu) se zřídí věcné břemeno průjezdu, resp. i stání na obecním pozemku (je možné i právně jednodušší řešení). Potom by mělo následovat řízení na stavebním úřadě, kdy obec může ovlivnit skladbu povrchu vjezdu, ale i termín dokončení.

Ještě že obecní zaměstnanci udržují a sečou tato „privatizovaná“ parkovací místa, i když štěrk ničí sekačky a pro obec se tím vše prodražuje. Jenom si říkám, jak by se „privatizátoři“ divili, kdyby jim rozvodná nebo telekomunikační společnost „zapíchla“ bez ptaní na jejich soukromý pozemek sloup či zakopala kabel s tím, že není čas s někým debatovat a takhle se to vždycky dělalo. Případně by se dozvěděli: “Co furt máte s nějakými pravidly“.

Samostatnou podskupinou „záborářů“ jsou ti, co na obecním pozemku rozmísťují kameny, aby někdo náhodou nevjel na „jejich“ obecní pozemek. V minulosti byla dokonce k vidění na jednom místě páska s výzvou Neparkovat. Naprosto souhlasím a přimlouvám se za umísťování fyzických zábran proti divokému parkování, ale nemůže to dělat ten, komu pozemek nepatří a cpát kameny až do silnice.    

 

Autor: Vilém Barák | úterý 8.10.2019 11:45 | karma článku: 36,02 | přečteno: 5536x
  • Další články autora

Vilém Barák

Jaká je šance Západu na vítězství nad ruskou totalitou?

Žádná předurčenost vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí neexistuje. K tom jsou zapotřebí zbraně a odhodlaní lidé. Pouze si namlouváme, že naše společnost má vůči totalitářským barbarům výhodu v efektivnosti a odolnosti.

16.5.2024 v 15:54 | Karma: 17,19 | Přečteno: 459x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

8. května 1945 nedošlo k osvobození

Na 8. květen připadá Den vítězství, výročí porážky nacismu a ukončení 2. světové války v Evropě. Jak si ale připomínat tyto události? Nastala 8. května 1945 svoboda, aby šlo hovořit o osvobození?

7.5.2024 v 10:15 | Karma: 19,65 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 13,01 | Přečteno: 293x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2759x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čeští politici jsou v bezpečí. Slovensko musí situaci zklidnit, řekl Lipavský

19. května 2024  12:19

Slovenský tisk atentát na Fica označuje za ránu do srdce tamní společnosti, která čelí pokročilému...

Vozidlo skončilo v poli úplně zdemolované, hasiči vyprostili tři lidi

19. května 2024  12:17

Tři muži se zranili v sobotu večer při vážné nehodě nedaleko Uhřic na Blanensku. Řidič auta značky...

Fico je mimo ohrožení. Pellegrini: Na hovor o uklidnění situace nedozrál čas

19. května 2024  11:06,  aktualizováno  11:59

Na jednání stran k uklidnění situace na Slovensku patrně nedozrál čas, uvedl zvolený prezident...

Česku dnes hrozí krupobití a lokální bouřky, přívalové srážky už ne

19. května 2024  11:04

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne a večer mohou objevit bouřky s kroupami a silnými dešti....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 293
  • Celková karma 22,14
  • Průměrná čtenost 2211x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik