Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevítaní turisté

U nás venkovanů vyvolává škodolibou radost škemrání Prahy, která slibuje za každou noc v hotelu vstupenku zdarma do muzea a na památky. To určitě. Nechejte si ruské čepice, matrjošky, falešný jantar a stejně „pravé“ české granáty.

Mnoho lidí řešilo dilema, zda stráví dovolenou v Česku nebo v zahraničí. Situace na koronafrontě se měnila každým okamžikem a cesta za odpočinkem v jiném státě se kdykoliv mohla změnit v ošklivou anabázi testů či karantén. Někteří politici doporučovali pobyty v tuzemsku a sami letěli na Krétu. Možná ale něco nevíme. Třeba už tento ostrov není cizinou a českému premiérovi se jej podařilo od Řecka po mobilu odkoupit.

U nás venkovanů vyvolává škodolibou radost škemrání Prahy, která slibuje za každou noc v hotelu vstupenku zdarma do muzea a na památky. To určitě, teď bychom vám byli dobří. Do pražských hotelů ať se nastěhují bankéři, kteří půjčovali peníze na machinace s jejich přeprodeji mezi firmami, když pro ně naplňovali heslo „cizí zdroje jsou výhodnější než vlastní“. Jistě za tuto hru na „manadžery“ dostali od svých hloupých nadřízených tučné bonusy.

Nafrněné putyky, snězte si svíčkovou za 350 korun, vypijte pivo za 150 a limonády za 70 (a ne že bych na to neměl, ale jen člověk nechce někomu dělat hlupáka). A že s nouzí přišly nižší ceny? Některé podniky v Praze by při úrovni svých služeb musely hostům naopak platit. Nechejte si ruské čepice, matrjošky, trička s portréty komunistického teroristy Che Guevary, falešný jantar a stejně „pravé“ české granáty. Nikdo není zvědavý na rvačky s drzými pražskými taxikáři. A to naštěstí nemusíme do loupeživých směnáren. Praha je něco jako právní „no-go zóna“, tedy "no-legal zńa", kde zákony platí jen v omezeném rozsahu. Jestliže se neženeme zažívat zážitkové zážitky do bruselského Molenbeeku, stejně tak nemusíme navštěvovat Prahu.

Ostatně, dnes, když po Praze řádí pandavirus snad nejvíce v celé Evropě, kdo by tam jezdil. V této souvislosti je s podivem, proč nebyla uzavřena jako nedávno Litovel. Jak vidět, existují různé metry.

Ostatně, jak by se měl člověk do Prahy dopravit? Vlaky se dnes neukazují moc bezpečné, aby si člověk kromě vlastnoručně ušité roušky bral do vagónu i vlastními silami vyrobené zabezpečovací zařízení. Dálnic poskrovnu a hlavní tepna D 1 neustále kolabuje. (Co tak odložit jehly a rozešité roušky, vzít lopaty a  opravit si je). Banální nehoda a hodiny a hodiny budete stát na rozpáleném betonu. Pro policii, silničáře, vlastně pro celý erár platí ono ruské „však počkají“. Ke všemu díky benevolenci zákonodárců viník nehody nemusí lidem uvězněným v koloně platit za ztrátu času. Všechno rozkopané, stát, kraj, obce hází odpovědnost jeden na druhého a ve výsledku jsou města pro automobily nepoužitelná. Nevěříte? Přijeďte do Brna a možná již nikdy neodjedete. 

A kde má návštěvník Prahy jako zaparkovat? Po hlavním městě jsou roztažená tenata modrých zón. Segregace ve školách, kinech a městské dopravě podle pravidla „only for white“, byla považována za rasismus. Úředně přidělená  nadřazenost v parkování v podobě zón „pouze pro Pražáky“ prý není diskriminací.

Ještě před několika měsíci jsme byli turisty „očumováni“ jako opice v kleci a do této předkoronavirové doby bychom se neměli vracet. Postavit ekonomiku na vysoce kolísavém počtu zahraničních turistů s baťůžky je naprosto hloupé. Stačí nějaká nemoc (pandavirus) nebo pouhá její hrozba (SARS), teroristický útok (11. září 2001), nepokoje, ekonomický propad v zemi odkud návštěvníci přijíždí a najednou se ze zisků stanou ztráty. Pro státní rozpočet i podnikatele, kteří začnou škemrat o podporu.

Krátkodobá migrace nazývaná turismus sužuje domácí obyvatele. Čína a Indie mají dohromady přes 2,7 miliardy obyvatel. Co kdyby se do Česka rozhodla přijet pouze polovina z nich? Kde jsou meze počtu návštěvníků Prahy, Českého Krumlova, Karlštejna? Odpor obyvatel mnoha měst k pořádání olympijských her potvrzuje trend odmítání turistiky. Ten ale započal již před mnoha lety.

Někdo může namítat, že Rakousko, Francie a Itálie mají z turistického ruchu prospěch. Ani tyto státy se ale nechtějí vracet do doby stád turistů likvidujících život domorodců. My Češi si konečně přiznejme, že zdejší kultura (mentalita) je úplně jiná, nedokážeme se chovat jako hostitelé, sloužit někomu ve službách je pro nás ponižující a vyrábějme raději automobily a šroubky. Turismu, zvláště z kulturně odlišných oblastí, bychom měli klást překážky, a ne jej podporovat. Prospěch z něj má pouze pár prodejců kýčů, falzifikátů a poskytovatelů nezdaněného ubytování. Zátěž nesou všichni občané. Jde o klasickou ukázku individualizace zisků a socializace nákladů.

U domácích turistů se objevuje stejný problém, a to jak po Česku cestovat a kde zaparkovat. Věřím, že vesnice a města budou zavádět rezidenční parkování a v budoucnosti, po schválení zákona, který to umožní, i mýto. Ano, je to návrat do středověku, kde existovala vnitrozemská cla a mýta, ale co se dá dělat. Když v Praze mohou diskriminovat mimopražské, tak proč na vesnicích nesáhnout k odvetě. A buďte ubezpečeni, že bez vás nezahyneme. 

Podnikatelé i turisté ať již nikdy neočekávají, že se jim někdo bude klanět a podporovat je. Kdo chce, ať za své peníze provozuje co chce. Penzion, night club, hospodu, lanové centrum nebo jiné atrakce. Pokud jeho hosté, pozor, to nejsou hosté ani přátelé lidí v okolí, obtěžují, ať jedou někam jinam. Třeba do rozvojových zemí, kde budou rádi za nějaké ty jejich drobné.

 

 

 

Autor: Vilém Barák | pátek 4.9.2020 10:13 | karma článku: 34,65 | přečteno: 1579x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,69 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2750x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik