Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrbětice; zatím dobrý, ale dohráno není

Stát, vysoké školy, bezpečnostní složky by měly analyzovat, proč ideoví souputníci Ruska dobrovolně a s takovým nadšením dělají svou práci. Pokud chci s někým bojovat, musím poznat jeho motivaci, její hloubku, silná a slabá místa.

Oznámení o výsledku vyšetřování výbuchu ve Vrběticích v sobotu 17. března 2021 a vypovězení 18 ruských „diplomatů“ 2021 byl dobrý začátek. Následné události byly klasickou českou bramboračkou. Své pappenheimské dobře zná rezident z Lán a jeho pozadí. Dal si týden mlčení a až bude situace dostatečně rozbouřena křikem Ruska, hrozbami ekonomických škod, chybami vlády, veřejnost preparována a znejistěna ruskými trolly a jejich domácími ideovými spolupracovníky, pokusí se v kauze dosáhnout nějakého šokujícího obratu. Hodnocení jeho výstupu je zde Neponižujme Miloše Zemana televizními přenosy - Blog iDNES.cz. Možná měl ale po vypovězení ruských „diplomatů“ ztíženou komunikaci a jenom čekal, než se k němu dostanou „noty“ z Kremlu. Nasvědčuje tomu informace BIS, že již 7. dubna 2021 dostala Hradní kancelář písemnou zprávu o Vrběticích, stejnou jako Andrej Babiš a Jan Hamáček. Deset dní tajné hry o Vrbětice. Proč Hamáček ohlásil kolaps? - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Dvojministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček napřed zalituje zhoršení vztahů s Ruskem. Potom vznikl zmatek, zda požádal na jednání ministrů zahraničí členských zemí Unie o koordinovanou odvetu proti ruským diplomatům a agentům. K nápravě došlo úterý 20.dubna 2021.

Andrej Babiš označil iniciaci výbuchu za útok na zboží a za zpackanou operaci GRU. K výbuchu mělo prý dojít mimo území Česka. Jeho vyjádření míjelo zdravý rozum. Dva zmařené životy dal na roveň se zničením dvou pytlů mouky z (ne)jeho mlýna. Pro připomenutí, škody byly vyčísleny na 1 miliardu korun. Naštěstí se omluvil hned v úterý 20.4.2021 a chybu může udělat každý. V celém neštěstí buďme rádi, že k výbuchu došlo přímo v muničním skladu, který je na podobné nehody stavěn. Představme si, kdyby náklad vybuchl při přepravě, někde na nádraží nebo vedle vlaku s pasažéry. Nebo, jak se zamýšlí Vladimír Kroupa, někde v cizině. Za vše by neslo odpovědnost Česko a byli bychom za hlupáky.

Vláda sice konečně vyškrtla Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan, ale další z dvojministrů Karel Havlíček se v úterý 20. dubna začal ohánět hospodářskými zájmy a „..tisíci firem obchodujících s Ruskem..“. Ještě že to nejsou tisíce žádostí od pracovních kolektivů, aby se s Ruskem nejitřily vztahy, že chtějí mít klid na práci. Co si jako vláda myslela? Že studená válka se dá vést jen tak napůl. 

Rusko v reakci na vyhazov svých 18 lidí vyhostilo 20 českých diplomatů. Po dalších peripetiích se v pátek 22. dubna (15:00) vzájemné stavy v metropolích ustálily na 5 diplomatech a 25 administrativně-technických pracovnících a 19 místních zaměstnancích. Konzulární služba v Brně a Karlových Varech zůstane nedotčena.

Jenže, ďábel je skryt v detailu. Současně s vyhoštěním 20 českých diplomatů bylo hned v neděli 18. dubna oznámeno, že se změní režim zastupitelského úřadu a omezí se zaměstnávání ruského personálu. Rusové zaměstnávají 19 Čechů, kdežto Češi 110 Rusů, z toho 60 lidí se stará o provoz tzv. Českého domu v Moskvě. Podle všeho pozemek pod ním není ve vlastnictví Česka a jde očekávat nějaké to vyvlastňování. Pro nedostatek personálu se bude muset uzavřít i když žádná škoda. Proč by stát měl provozovat nějaký hotel „pro vyvolené“ do něhož je vstup pouze v doprovodu člověka s českým pasem. Chápu, musí být slastné, octnout se v pozici tokového "sáhiba". Je to pozůstatek z komunismu, kdy se lidé dělili do kast s různými právy. Byznysmeni si budou muset najít normální komerční prostory. 

Zatížení stávajícího osazenstva zastupitelského úřadu se odpovídajícím způsobem zvýší, česká strana mluví o jeho paralýze. Jako políček působí i 24 hodinová lhůta pro opuštění země, jednou tak kratší než dalo Česko Rusku. Takže Česko se stane cílem teroristického útoku ze strany Ruska a to mu ještě vypoví více diplomatů a na vyšší úrovni (zástupce velvyslance) než ono jemu.  Bylo na místě vypovědět všechny pracovníky velvyslanectví včetně různých "ometáků", a to s výjimkou velvyslance, jeho choti a jednoho lokaje-řidiče. Mimo jiné jde tím ušetřit na nákladech sledovaček příliš mnoha agentů Ruska a jejich vozového parku s označením CD, které musely absolvovat české bezpečnostní složky. Mělo se začít od nuly. No, „měkkoni“ srovnali počet diplomatů na obou zastoupení, alespoň něco.

Tanečky kolem Vrbětic daly také nahlédnout do způsobu ruského myšlení. Česko dalo Rusku ve středu 21. dubna ultimátum, aby umožnilo návrat 18 vypovězeným diplomatům nebo bude uplatněno paritní zastoupení. Z vyjádření Peskova: "???????? ????? ? ????? ???????? ???????????? ???????? "??????? ? ?????????????????? ?????????? ? ???? ? ?????????? ??????????". V překladu… Vladimir Putin ve svém sdělení Federálnímu shromáždění „hovořil o marnosti mluvit s námi ve stylu požadavků“. Ultimátum se rusky řekne "?????????? ", pro ty, co nevládnou azbukou, ultimátum. Takže Rusové ve své aroganci ani nepřiznali, že dostali ultimátum a mluvili o „požadavcích“. Za další, pro Kreml je vyloučeno, aby  někdo předkládal požadavky. Takže na požadavek…chovejte se slušně se ozve…máte to marné. Ano, to je ruské myšlení. Jenom jestli si v Kremlu uvědomují, že s každou takovou krizí zabředávají do hlubší a hlubší izolace, více a více prohrávají. Začalo to na Ukrajině 2014, kdy proti sobě postavili zemi s 60 miliony obyvateli a pokračuje to dál a dál.  

Nějak mi není jasné, proč Vladimir Putin stupňuje napětí, přičemž hromaděním vojsk u hranic s Ukrajinou vše začalo. Může si vládnout jak chce, Navalnyj ho nesesadí. "Krátkou vítěznou" válku jako jiní diktátoři v problémech nepotřebuje. Zdá se, že je orientován v čase a prostoru. Takže to asi není výplod kliky stojící za chřadnoucím Vůdcem ztrácejícím kontrolu nad situací. Jedině co mě napadá je duševní choroba. Ale zase, v Kremlu se nepopravuje. Nevím.

Zde se dostáváme k nutným dalším opatřením vůči Rusku.

Zatím nediskutované je vypovězení rezidenta z Lán. Okamžitě by měla být oprášena žaloba pro velezradu a v zrychleném běhu projít Sněmovnou a Senátem.

Vypovězení veškerého personálu ruského velvyslanectví bylo již zmíněno. Následovat musí zásah proti 5000 ruských studentů, kteří mají nejlepší startovací pozici pro kariéru agenta. Žijí zde dlouhodobě, znají české reálie i jazyk, jsou ve styku se svými domácími kolegy a budují si kontakty.

Hlavní je vymísťovat ruský kapitál podobně jako se děje ve Velké Británii. Jsi schopen doložit původ peněz na koupi nemovitosti v Karlových Varech? Ne? Tak ji do roka prodej a odejdi nebo to udělají úřady, případně ti bude zabavena.   

Dosud existovala naděje, že z Ruska přijde nějaký náhradní díl k obstarožním ruským zbraním užívaným i 30 let po převratu českou armádou. Teď se je vojáci budou muset shánět leda tak na šrotištích v Afganistánu nebo Ugandě. Snad je to signál konečně se zbavit tohoto šrotu, armádu přezbrojit a železo poslat Guptovi do pecí.          

Stát, vysoké školy, bezpečnostní složky měly analyzovat, proč ideoví souputníci Ruska tak dobrovolně a s nadšením dělají svou práci. V Rusku by nechtěli žít, ale chtějí, aby to tady bylo jako v Rusku. Pokud chci s někým bojovat, a jako že jsme s Ruskem a tedy i s jeho pěšáčky v hybridní válce, musím poznat jeho motivaci, její hloubku, silná a slabá místa.

Možné důvody

  • po roce 89 přišli o pozice?
  • po roce 89 přišli o vliv (lidi se jich báli)?
  • režimem po roce 89 se cítí přehlíženi?
  • režimem po roce 89 se cítí poškozeni (přišli o práci, mají exekuce......)?
  • mudrlanti, co vše ví lépe než jiní?
  • hloupost?
  • snaha provokovat?

Proč taková nenávist vůči Západu. Co chtějí od Ruska získat? Jak by to v Česku mělo vypadat jinak? Proč píši na diskusní fóra…fandím Putinovi?

Články věnovány Rusku:

Žádné osvobození nebylo - Blog iDNES.cz

Sputnik V, dezinformační vehikl Ruska - Blog iDNES.cz

Polemika s názory „soušky“ učitelky na světovou válku - Blog iDNES.cz

Proč si vážit Ruska? - Blog iDNES.cz

Sovětské pomníky, ruské teritoriální značky - Blog iDNES.cz

Proč být vděčný Rusku za činy Sovětského svazu? - Blog iDNES.cz

Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost - Blog iDNES.cz

Spusťme novou železnou oponu - Blog iDNES.cz (2014)

Obětujeme za Ukrajinu trochu svého sádla? - Blog iDNES.cz (2014)

 

 

Autor: Vilém Barák | pátek 23.4.2021 15:23 | karma článku: 18,55 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 37,75 | Přečteno: 2233x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 659x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 26,96 | Přečteno: 826x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,81 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,27 | Přečteno: 3098x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 797x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,20 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zbytečné diskuse o pádu ruského letounu Il-76

Kauza vypovídá o míře odklonu Ruska od civilizovaných zemí, o naprosté ztrátě soudnosti. Vlastní teroristickou praktiku „živých štítů“, vlastní porušení mezinárodního práva předloží k projednání RB OSN. To umí jenom Rusáci.

2.2.2024 v 8:59 | Karma: 28,12 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy.

31.1.2024 v 18:48 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zastavme Green Deal, dokud je čas

Projekt zemí Západu na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), v Evropě známý jako Green Deal, zasahuje čím dál negativněji do našich životů. Neexistuje proto důležitější úkol než jak jej při zachování demokracie a svobody zvrátit.

30.1.2024 v 12:51 | Karma: 34,64 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Na důvěře stojí lidský svět

Jestliže posloucháte rozmluvy lidí kolem sebe a čtete jejich názory, tak jdou shrnout slovem nedůvěra. S růstem nedůvěry přestáváme být lidmi a blížíme se osaměle žijícím zvířatům, které nemají před predátory šanci.

24.1.2024 v 10:18 | Karma: 9,57 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

15.1.2024 v 13:32 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3151x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

18.12.2023 v 15:15 | Karma: 16,95 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Zaveďme proti politikům a státním úředníkům možnost žaloby na „lež“

V případě rozhodnutí soudu, že výrok pronesený žalovanou fyzickou osobou je nepravdivý, tak u státem placených osob by došlo k ukončení pracovního vztahu, politici by lehce získali glejt, že jsou soudem uznaní lháři.

14.12.2023 v 9:10 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2805x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pomáháme Izraeli, je ale načase, aby pomohl na Ukrajině

Po útoku Ruska na Ukrajinu propásl Izrael šanci ke sblížení se Západem, vystupoval nadmíru arogantně, jako solitér, který nikoho nepotřebuje. Dokonce Ukrajině radil, aby se vzdala území. Dnes kvůli němu riskujeme ropné embargo.

13.11.2023 v 11:39 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Pošleme negativní virtuální realitu k šípku

Nedá mi to, abych nepřispěl názorem do hospodské debaty o stavu Česka. Když člověk čte zpravodajské weby, tak je zde jenom spálená země a Babiš se může těšit na vázání anonystických členských průkazů do kůže voličů vládní koalice.

9.11.2023 v 17:47 | Karma: 17,23 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Politici, změňte zákon a vyházejte osazenstvo ČNB na ulici

Ústavní úkolem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Dnešní 5,4 bilionu korun mezi lidmi má kupní sílu 4,1 bilionu korun v cenách před dvěma roky. Vlivem inflace zmizelo jakoby „samo“ 1,3 bilionu korun.

8.11.2023 v 13:09 | Karma: 22,29 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Green Deal, kromě lesů budou hořet i města

Zopakujeme si to, co zažila Výmarská republika s Adolfem Hitlerem. Střední třída zděšená ze zelených komunistů hlásajících „nerůst“ (návratu zpět na stromy) a vyhrožujících „poslední soudem", dá volební hlasy neofašistům.

6.11.2023 v 14:48 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 290
  • Celková karma 23,36
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik