Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odejít jen tak z trhu, to by bylo příliš levné

Majitelé překupníků z energiemi  odfrčí ve svém Ferrari na svůj ranč kontrolovat štolby starající se o jeho parkúrové koně. Pamětníci divokých 90. let asi říkají, buďme rádi, že lidé nepřijdou ještě o peníze. Tak takhle ne. 

Ukončení činnosti několika překupníků s plynem a elektrickou energií zasáhlo přes milion lidí. Během týdne zůstali bez pevné smlouvy a za energie budou najednou platit o desítky i stovky procent více. Ve veřejnosti se objevila vlnka pohoršení, ale celkem jako by se nic moc nedělo. Přece, když to dobře půjde, dojde k vyúčtování záloh ke dni ukončení odběru, vrácení přeplatků a vše bude v pohodě. Majitel odfrčí ve svém Ferrari na svůj ranč kontrolovat štolby starající se o jeho parkúrové koně. Pamětníci divokých 90. let asi říkají, buďme rádi, že lidé nepřijdou ještě o peníze. Tak takhle ne. Po 32 letech budování právního státu jde o příliš nízké cíle. 

Milion zákazníků uzavřelo smlouvy s tím, že po dobu měsíců či let budou kupovat energii za pevnou cenu. Vsadili na stabilitu, zřekli se možnosti zlevnění, doufali, že se zajistí před zdražením. Kdyby se chtěli z dlouhodobého kontraktu předčasně vyvázat, tak by museli zaplatit sankci. Ta v případě spotřebitelských smluv dosahuje obvykle 5000 korun. Určitě by jejich „odpojení“ nevyřešil dopis na Energetický regulační úřad (třeba, že vrací licenci „odběratele“), jak to udělala dodavatelská firma. V případě vyváženosti práv a povinností, by dodavatelé energií měli zaplatit milionu svých zákazníků hozených přes palubu, zhruba 5 miliard korun na sankcích za ukončení dodávek. Jenže to není zdaleka všechno. Dodavatelé nedodržením dlouhodobého kontraktu způsobili domácnostem majetkovou újmu. Její výše se odvíjí od rozdílu mezi nasmlouvanou cenou energií do konce fixace a dnešní aktuální cenou, kterou po tuto dobu budou muset spotřebitelé platit novým dodavatelům. Dokonce jedna z firem skupiny, která nedodržela kontrakty a ukončila dodávky konečným spotřebitelů, začala nabízet již nakoupenou elektřinu a plyn firmám, kde se dá "trhnout" více. Právě se ukázalo, jak moc v českém právu chybí institut hromadných žalob.

Ať se již vláda rozhodne pomoci lidem jakkoliv, za to, co se vydává za pouhý podnikatelský neúspěch zaplatí všichni poplatníci. Snížení daně z přidané hodnoty na energie, přesun úhrady na podporu tzv. OZE, obnovitelných, přesněji občasných zdrojů energie na stát, stejně jako případné zvýšení příspěvku na bydlení nebo jiné sociální kompenzace, vše bude placeno z erárního rozpočtu. Stejně se takto nic nevyřeší, půjde o pouhé plivnutí do ohně. Proto, až potkáte na dálnici Ferrari, kochejte se, možná jste na něj přispěli.         

Obchodovat s energiemi je těžší, než hlídat rizika v bance. Platí, že kolik peněz a na jak dlouhou dobu vybere na vkladech, tolik a se stejnou splatností může rozpůjčovat. Když se bance zadrhne tok příchozích a odchozích peněz, poslední záchranou je centrální banka, která si nějaké ty miliardy pomocí počítačové klávesnice vyrobí. S hmotnými věcmi, elektřinou a plynem, to takhle jednoduše nejde.  Snad tímto skončila éra firem „Energie z pod kamene“ a jejich mladých perspektivních „manadžerů“, kteří chtějí strašně uspět, vydělat peníze a ochotných riskovat kvůli tomu životní jistoty milionu lidí.

Problém má ještě trestněprávní rovinu. Ukázalo se, že dodavatelé nenakoupili plyn a elektřinu v ceně a objemu, v jakém je slíbili dodat domácnostem. Uzavřeli se spotřebiteli smlouvy na něco, co neměli, uvedli je prachsprostě v omyl. A to se nesmí. Přirovnal bych to neplnění termínovaného obchodu.

V závěrečné scéně filmu Záměna (Trading Pleces, 1983) s Eddie Murphym, burzovní firma Duke & Duke s vidinou obrovského zisku a v přesvědčení, že zná (pomocí podvodu) budoucí ceny pomerančového džusu, nakoupí jeho termínované dodávky za příliš vysoké ceny. Po uzavření obchodování se zjistí, že jej není schopna dodat ani vyrovnat závazky. Verdikt burzovního komisaře zní, okamžitě zajistit a prodat veškerý majetek Randolpha a Mortimera Dukových.

Další film s Eddie Murphym, Cesta do Ameriky (Coming to America, 1988) obsahuje krátkou epizodu, jak bývalí chamtiví burziáni Randolph a Mortimer leží jako bezdomovci na novinách v uličním výklenku. Stejně by měli dopadnout majitelé neúspěšných překupníků s energiemi.

(vyšlo v Lidových novinách 2.11.2021, bylo napsáno a zasláno redakci 27. října 2021, tedy předtím, než o tématu začal v neděli 31. října mluvit Andrej Babiš ve svých Čaulidech) 

 

 

Autor: Vilém Barák | úterý 2.11.2021 13:39 | karma článku: 43,18 | přečteno: 7739x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 7,57 | Přečteno: 122x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Rušení signálu GPS může způsobit leteckou katastrofu, varuje Pobaltí

29. dubna 2024  14:24

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,34
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik