Lži a hlouposti nejsou názory

27. 12. 2021 12:34:29
Každá společenská krize, kterou je i epidemie pandaviru, zpravidla ukáže na neřešené problémy. Co za příznivé situace prochází bez povšimnutí, najednou může zabíjet. Není totiž doktor jako doktor.

Roky Česká lékařská komora (ČLK) toleruje u svých členů souběh standardní lékařské praxe a šamanismu. Není zvláštností, když v „normální“ ordinaci visí na zdi certifikáty homeopata nebo akupunkturisty a autorita lékaře takto zaštiťuje nevědecké praktiky. Při Fakultní nemocnici v Hradci Králové vzniklo za ředitelování Romana Prymuly úplné hnízdo čínských pavěd. Dnes někteří „také lékaři“ brojí proti očkování, zrazují od něj pacienty a své bludy vytrubují na asociálních sítích. Není doktor jako doktor. Jak ale je rozeznat, když bílý plášť si může koupit každý? Postupy skutečného lékaře jsou v souladu s nejvyšším dosaženým vědeckým poznání, tedy „lege artis“. Bez podpory vědeckých studií, statistických výstupů (a medicína je o tvrdých statistikách, nikoliv o dojmech na základě setkání s pár pacienty ani o ní nejde hlasovat) mají „alternativní názory“ zubařů, veterinářů a obvodních lékařů stejnou váhu jako dojmy zpěváků, herců, pravda i publicistů. Prostě demokracie zesiluje aroganci hlupců.

Prezident ČLK Milan Kubek vyzval členy, kteří nesouhlasí s očkováním, k vystoupení z komory a tím nepřímo i k ukončení jejich lékařské praxe. Dotyční by se mohli věnovat šamanismu na živnostenský list. Dodal ale, že za současného právního stavu není jednoduché někoho z komory vyloučit. Takže se vracíme zpět v čase, k tomu, co mělo probíhat již dávno u homeopatiků a akupunkturistů. Je třeba změnit zákon, aby nevědecké postupy nebo veřejně hlásané dezinformace „non lege artis“ byly důvodem k vyloučení z lékařské komory. Žalobu k civilnímu soudu ať může podat každý občan. Vrána vráně oči nevyklove. Doktoři vylučovat jiné „doktory“, i když to jsou šamani, z lékařské komory nebudou.

Pandemie také ukázala na nutnost postihovat lži ze strany státu. Na začátku tohoto roku (2021) byl okres Cheb nejpostiženějšími místem Česka z hlediska nákazy pandavirem. V místní nemocnici se nedostávalo lůžek intenzivní péče i těch s kyslíkem, chyběli lékaři i sestry, personál byl na hranici duševních a fyzických sil. Přes nabídky saské a bavorské vlády, české ministerstvo zdravotnictví více než měsíc blokovalo přeložení pacientů do Německa. V reakci na tuto situaci vznikla 10. ledna petice s názvem Otevřete hranice sanitkám a téhož se dožadoval hejtman Karlovarského kraje.

Místo pomoci se do nemocnice v Chebu dostavila zastrašovací kontrola ministra zdravotnictví Jana Blatného a jeho suity. Z této inspekce na úrovni virálů „Kim Čong-un se dívá“ vzešly tři lži tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého. Tvrdil, že kapacita nemocnice v Chebu je blokována německými občany, Německo je schopno přijmout pouze deset pacientů a odmítá ty s tzv. „britskou mutací“ viru. Bylo to tak do nebe volající, že premiér Andrej Babiš později k tomu řekl: "Pan náměstek Černý nemluví pravdu“. Co ale s takovým úředníkem, který je pod definitivou, chráněn zákonem o státní službě?

Řešení je nasnadě. Je třeba zákon upravit tak, aby každý úředník nebo politik mohl být žalován za lež. Výrok soudu o nepravdě by u úředníků vedl k zánik služebního poměru, u politiků k nálepce soudem uznaných lhářů. Dnes je situace příliš komplikovaná, vždyť jak dlouho trval spor o Peroutku s Milošem Zemanem.

V posledku jde o omezení lží šíření šířených prostřednictvím internetu. Pokud se někdo chce vyjádřit, ať si vezme bednu a jde hlásat své názory do parku. Může také tisknout letáky, vydávat vlastní noviny, provozovat rádio, televizi. Anonymní „štěky“ v internetových diskusích nejsou uplatněním svobody projevu. Za každým názorem musí být konkrétní člověk a jeho odpovědnost za to co říká a píše.

Asociální sítě potřebují regulaci v podobě absolutního zákazu shromažďování jakýchkoliv osobních údajů o uživatelích a právní odpovědnosti za zveřejňovaný obsah. Což by je, přiznávám, ekonomicky „vykleštilo“.

Dnes v podstatě necháváme dveře bez zámku, volně přístupné pro zloděje svobody, demokracie a zdraví. Totalitárním státům jako je Rusko a Čína poskytuje Západ nástroje na vlastní zničení.

(vyšlo v MF Dnes 23.12.2021)

Autor: Vilém Barák | pondělí 27.12.2021 12:34 | karma článku: 39.71 | přečteno: 8473x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 432 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.79 | Přečteno: 495 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3002 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 482 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1479 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 464 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.39 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...