Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plno řečí o ochraně přírody, ale v sadu nesmíte mít útočiště pro zajíce

V sadu je z ořezaných větví vytvořeno několik hromad zabírajících 30-40 m2 t jednoho hektaru. Důvodem bylo, aby se měla kde schovat drobná zvěř. Pokyn státu zní, pokud chcete mrzkou dotaci, odstranit. 

V okolí naší vesnice jsou meruňkové sady, stromy mají stáří cca 40 let, klasické kmeny, typ sad krajinotvorný. Jde o svažitý terén, kde jsou terasy, tedy žádná rovina. V řádcích mezi stromy jsou z ořezaných větví udělané hromady cca 4x2 metry (3-4 na 1 ha). Důvodem bylo, aby v sadu měla drobná zvěř (zajíci, bažanti, ježci atd.) útočiště, stejně jako brouci, ještěrky, no prostě cokoliv živoucího. Předesílám, že nejsem myslivec.

Dozvěděl jsem se, že součástí výstupu v kontrolním protokolu Státního intervenčního zemědělského fondu (SIZF) je požadavek, aby tyto útočiště byla odstraněna, protože „celá plocha ovocného sadu musí být …zemědělsky obhospodařována“. Takže krajinné prvky na 1 ha (10 000 m2), které zabírají 30-40 m2 (tj. z 1 ha 0,4 %) nejsou přípustné. Přitom by byly obrovským přínosem pro přírodu. 

 Jako slepička hledající vodičku jsem se obrátil na ministerstvo zemědělství (MZe) a jeden z referentů mi velice vstřícně poradil následující varianty:

  • požádat pobočku SZIF, zda se hromady-útočiště (je to cca 40-50 m2, tj. 0,4-0,5 %) nedají vpravit do tolerance měření rozsahu zemědělského půdního bloku (ZPB),
  • požádat pobočku SZIF, aby vyňali těch 40-50m2 z dotační plochy, celkový objem dotace bude v podstatě se zachován, jen ubude pár „haléřů“.

Současně uvedl, že navrhne ze své pozice referenta, aby se věc uvnitř MZe začala řešit koncepčně. Tedy aby podobná útočiště byla započítána do výměry k dotaci. Varoval ale, že proces však může trvat měsíce. Konstatoval, že nedokáže vzhledem ke své referentské pozici ani zaručit, zda se vůbec na nějaké změně začne pracovat, zda se to potáhne roky či desítky let, či se tak jako tak utopí v bažině byrokracie.

Celý příběh ukazuje, jak pravidla dotací ovlivňují kvalitu krajiny a pokud v tomto případě nebude přímo v předpisu uvedeno „….x m2 z 1 ha obhospodařované půdy může být upraveno na útočiště zvěře….. a tato plocha se počítá do plochy podléhající dotaci“ a tedy dokud SZIF bude psát do protokolů podobné pokyny k likvidaci přírodě prospěšných útočišť, tak se nic nezmění. Naopak, součástí dotačního předpisu by mělo být povinné zřízení útočišť včetně hadníků a ještěrníků. Co se týká běžné zemědělské krajiny, k určité rozloze půdního bloku by měla náležet i určitá rozloha remízků, mezí, stromořadí, stabilních okrajů polí (žádné rozorávání po 1-2 letech) a jejich zřízení by mělo být nikoliv trestáno, ale dotacemi podporováno. Samozřejmostí je, aby tyto krajinné plochy byly osvobozeny od daně z nemovitostí. Jsou i další problémy. Pomocí GPS měření by šlo omezit nevhodné využívání svažitých pozemků a kontrolovat střídání plodin. Zemědělci z 80 % hospodaří na pronajatých polích a podle toho vypadá jejich „vymrskávání“. Stát by měl proto pomoci 3,2 mil. vlastníků s dohledem nad udržováním její kvality na začátku a na konci pronájmu.

Doporučuji jednu věc. Klekněte si a podívejte se v dubnu na zem do míst, kde je naseto obilí (kukuřice) nebo jakákoliv jiná kulturní plodina. Myslíte, že tam uvidíte nějaký život, nějaký hmyz? Jde o zelenou poušť. Život se odehrává v keřích, příkopech a okrajích polí.

Ještě malé doplnění. Logika, že na pozemku je třeba vše „zplanýrovat“ vede také ke klučení keřů kolem cest mezi poli, vinicemi, sady …. Vyřezat, spálit, všude bude tráva. Jenže, zvířátka, zajíci, bažanti, brouci se nemají kam schovat, kde hlavu složit. Přesně takhle to v katastru naší obce proběhlo. 

V médiích běží informace o sporech ohledně rozdělení desítek miliard korun dotací Evropské unie na rozpočtové období 2023-2027. Pro ty, kteří hledají bližší informace, doporučuji zadat do vyhledávače Zelená zpráva. Jde o každoroční detailní finanční (celkové podpory jsou zde vyčísleny do poslední koruny) a komoditní zprávy sestavované MZe na základě metodiky OECD (dávno před vstupem Česka do Unie), kterou bere na vědomí Poslanecká sněmovna. Do zemědělství jde 25 mld. korun z rozpočtu Česka a 45 mld. korun z rozpočtu Unie při celkovém počtu zemědělců v prvovýrobě 82 000. Je to s podivem, ale kromě sebe jsem ještě neviděl nikoho, žádného novináře, kdo by čerpal informace ze Zelených zpráv.

Původní návrh rozdělení unijních peněz připravený vládou Andreje Babiše v současnosti doznal změn ve prospěch menších zemědělců. Stojí proti sobě Agrární komora ČR a Zemědělský svaz sdružující velkoagrobarony a Asociace soukromého zemědělství, zastupující drobné farmáře. Úpravy vítají i ekologové. Významná částka má směřovat do ekologického zemědělství, které mohou aplikovat všechny podniky bez rozdílu velikosti. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly upravený návrh bude „více podporovat ochranu vody, půdy a pestřejší krajinu“. Všichni mají plná ústa ochrany přírody, gigantické plány a přitom stačí tak málo. Krůček po krůčku.  

 

Autor: Vilém Barák | pátek 14.1.2022 9:46 | karma článku: 31,89 | přečteno: 990x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,82 | Přečteno: 2661x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 661x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik