Proč by měl Západ bojovat na Ukrajině

19. 03. 2022 12:22:06
Jsem hluší nebo neumíme číst? Putin vznesl požadavky nejen na Ukrajinu, ale i na Česko a další země východní Evropy. A jeho kašpárci vše opakují. Stačí si poslechnout Vladimira Solovjova. Jsou to jen velkohubé kecy? Kdo se vsadí?

Válka na Ukrajině připomíná situaci, kdy přesila útočníků mlátí muže bránícího vchod do domu a další podřezávají jeho ženu a děti. Třicet partají se na to z bytů dívá a agresory ujišťuje, že mohou být v klidu, napadeným nepomohou, protože tato rodina nepatří do jejich společenství. (Ano, americký prezident Joe Biden, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, německý kancléř Olaf Scholz s úplnou nediplomatickou idiocií dávají Rusákům jistotu klidného vraždění na Ukrajině. Proč alespoň nemlčí?). Sice někteří napadeným podstrčí sem tam na obranu trouchnivý klacek a veřejně odsoudí počínání násilníků, ale to je tak všechno. Jediné, co některé obyvatele domu (hlavně Německo, které svým plynovým dealem tak trochu zopakovalo smlouvu Molotov - Ribbentrop) upřímně štve, tak účet za elektřinu na rozsvícené chodbě, náklady za teplo unikající otevřenými dveřmi, kolik zaplatí za saponát, až budou smývat krev ze schodů a co je bude stát ošetření nebo pohřeb bojující rodiny. Asi takto se chová 30 členských států NATO vůči agresi Ruska na Ukrajině.

Vladimír Putin řekl mnoho lží, ale v jednom případě se mu podařila pravdivá analýza. Západ jedná jako prohnilé, dekadentní impérium na konci svého času. Principy, civilizační hodnoty a zájmy (a zde je zájem vlastní bezpečnosti) se prosazují silou. Někteří si přejí, ať je Ukrajina rychle poražena, aby ve světě ustal rozruch a mohli se vrátit k životu před 24. únorem. K benzínu za 29 korun, Výměnám manželek v televizi i v posteli a víkendovým výpravám za zážitkovými zážitky. Na obloze se rozklene duha a nastane všeobecné štěstí. Ne, nebude tomu tak. Kolik lidí je hluchých nebo neumí číst? Putin vznesl požadavky nejen na Ukrajinu, ale i na Česko a další země východní Evropy. A tato slova stále opakují jeho kašpárci. Třeba v pondělí 14. března moderátor ruské televizní stanice Rossija 1 Vladimir Solovjov. Komu zůstala víra, pod dojmem dnešní reality, že se jedná o pouhé velkohubé kecy? Dobře, nějakou dobu se Rusko bude vzpamatovávat z ukrajinské války. Z pár let jej zde máme znovu. Nebo možná příchod ruských vojsk do Evropy by všem až tak nevadil. Asi počítají s tím, že se převléknou kozáky nebo si nechají narůst fousy a s voláním Alláhu Akbar se klidně prohlásí za Čečence.

Nejde jenom o emoce cloumající člověkem při on-line sledování ruské agrese. I z čistě pragmatického hlediska tím že nejednáme, jednáme naprosto hloupě, proti vlastním bezpečnostním zájmům. Ukrajina představuje stát s 44 miliony obyvatel. Disponuje silnou armádou, která za 8 let bojů proti Rusku získala zkušenosti. Její území tvoří 1000 kilometrů široký kordon mezi Západem a Ruskem, ale současně klín do středu Evropy. Pokud připustíme porážku Ukrajiny, máme Rusy na hranicích Polska, Slovenska, Rumunska a Maďarska. Ostatně, k hranicím Ruska se nepřiblížilo NATO, ale naopak obsazením Běloruska se Rusko dostalo už na hranici NATO. Kreml také získá zbrojní podniky a subdodavatele oddělené po první válce v roce 2014 a ukrajinské vojáky, začlení po nějaké době do své „neosovětské“ armády jako „kanónenfutr“. A v posledku, a to by si měly uvědomit hlavně Spojené státy, po porážce Ruska na Ukrajině by k řešení zůstala pouze jedna říše zla, a to Čína.

Někteří si kladou otázku, proč pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny? Prý sami máme málo. Položme si otázku, čeho máme málo a co co nám chybí třeba ve srovnání s lidmi v Mariupolu. Ta pomoc má ale i obrovský vojenský význam. Ano, vojenský význam. Wehrmacht nacistického Německa, až do svého úplného zhroucení v roce 1945 odsouval civilisty ze zón bojových operací. Ruská armáda si je bere jako rukojmí. Proto je tak důležitá starost o matky, děti a staré lidi z Ukrajiny, aby jejich vojáci a vojáčky mohli zbaveni obav o své blízké likvidovat ruské okupanty. (U nás je matka s dcerou, která se vdala před 3 měsíci a za 14 dnů má rodit. Pokud její manžel slyší, že je o ně postaráno, dodá mu to klid pro jeho těžkou práci na Ukrajině). Ukrajinci bojují i za nás, jenom nehoří naše města a neumírají čeští civilisté. Nepomáhat znamená komplikovat obranu Ukrajiny, ale i naši vlastní země.

Pokud Západu nedošla invence již před 20 lety, když si loajalitu afgánských stařešinů kupoval za viagru, je třeba jednat. Nemusíme vymýšlet něco nového, stačí opisovat od Rusů, jak se vedou hybridní operace. Umožněme na Ukrajině bojovat dobrovolníkům, (udělala to Čína v korejské válce1950-1953, proč jenom ty totality jsou akčnější než svobodné země?), kteří budou formálně včleněni do její armády. No a na cestu ať dostanou své kmenové zbraně, protiletadlové komplety, drony a tanky jako formu pomoci Ukrajině. Není čas Ukrajince cvičit v ovládání moderních západních zbraní. Klidně to může být jen zápůjčka na určitou dobu. Proč by nemohli na dovolenou s tanky, když se takto v roce 2014 rekreovali Rusi na Donbase? Na výhružky mužiků ohledně statusu těchto vojáků je třeba opáčit, že podle samotného Kremlu na Ukrajině neprobíhá válka. Takže ani ruští vojáci se nemusí dočkat ochrany válečných konvencí. Nejedná se o vstup do války na jedné z bojujících stran. Vždyť Rusko Ukrajině nevyhlásilo válku (počíná si stejně jako Hitler vůči Sovětskému svazu) a podle svých slov vede pouze speciální operaci. Ostatně, svrchované státy mají právo si na své území v rámci jeho obrany pozvat, koho chtějí. Budeme mít ale Západ dost odvahy použít proti Rusku tu stejnou taktiku?

Věnujme Ukrajině maximum ruský zbraní, které mají dosud v arzenálech bývalé státy Varšavské smlouvy. Žádného servisu a náhradních dílů se od Ruska nedočkáme, Ukrajinci je ale umí ovládat a na konci své životnosti budou alespoň spotřebovány/využity pro dobrou věc. Opravdu jsou to trapné tahanice, že některé východní státy NATO se nechtějí vzdát v podstatě již „ruského šrotu“ a západní členové NATO jim nejsou ochotni garantovat náhradu. Samozřejmě nejde za dnes již bezcenné S-300 požadovat Patrioty v poměru 1:1, nebo za Mig-29 očekávat F-16.

Ruská armáda se skládá ze čtyř složek, pozemního vojska, námořnictva, letectva a strachu. U prvních tři vidíme obstarožní vybavení a neschopnost velení, ale strach zatím funguje lépe než všechny ruské divize dohromady. Přitom se jedná pouze o stav mysli. Dnes je to opět kdo z koho, jenže my to děláme jen tak napolovic. Pokud se dáte na vojnu, musíte bojovat. Jinak řečeno, když děláte převrat a již vyjedete s tanky z kasáren, tak pro úspěch musíte udělat všechno nebo jdete před popravčí četu. Vítězné Rusko nezapomene na tisíce tun zbraní a vojenského vybavení dodaného Ukrajině. Ale názor poraženého je všem lhostejný. Ani v politické rovině se NATO v Rusku nestane miláčkem davů, i když pro Ukrajinu nic neudělá a prokáže tak svoji ryze obrannou úlohu. Ne, pořád bude strašákem, tentokrát však slabošským strašákem.

Obsazená nebo v lepším případě územně okleštěná, finlandizovaná, zbídačená Ukrajina, triumfující Rusko za „humny“ disponující časem na přeskupení a posílení armády, dál vládnoucí Vladimír Putin, který po porážce může přijít o „flek“, vysoké ceny energií, surovin, finanční a politické náklady na uprchlíky, kocovina po euforii pomoci, kdy každý si řekne „...a k čemu to bylo“, zklamání z nenaplněného předpokladu, že konečně Rusko narazí, zlomená páteř NATO, která nechala Ukrajinu na holičkách, což ji úplně rozloží. Takový mír by byl horší než válka. Takže raději speciální operaci.

(vyšlo v MFDnes 19. března 2022)

Autor: Vilém Barák | sobota 19.3.2022 12:22 | karma článku: 22.42 | přečteno: 705x

Další články blogera

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 431 | Diskuse

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 528 | Diskuse

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 494 | Diskuse

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma článku: 37.23 | Přečteno: 3001 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 166 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 343 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 659 | Diskuse
Počet článků 287 Celková karma 21.38 Průměrná čtenost 2248

Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...