Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přijedou do Česka dříve tanky z Německa nebo z Ruska?

První a letos poslední cvičný Leopard 2A4 má dorazit v prosinci. Není to směšné, ale i podivné, že repase jedné, jediné staré potvory trvá sedm měsíců? Německo prostě nechce připustit, aby výměnou šly další naše T-72 na Ukrajinu. 

Na začátku května 2022 dohodl český premiér Petr Fiala s německým kancléřem Olafem Scholzem dodání 15 kusů starších tanků Leopard 2A4. Následně české ministerstvo obrany deklarovalo zájem o koupi 50 moderních strojů Leopard 2A7+.

První a letos poslední cvičný Leopard 2A4 dorazil v prosinci 2022. Není to směšné, že repase jedné, jediné staré potvory trvá sedm měsíců? Polsko 6.12.2022 převzalo prvních 10 tanků K2 a 24 houfnic ráže 155 mm. Pikantní na tom je, že Varšava rámcovou smlouvu s jihokorejským koncernem Hyundai Rotem podepsala teprve v červenci.

Příčina určitě nevězí ve složitosti Leopardu. Vojenská technika je (měla by být) konstruovaná tak, aby s příslušným dílenským vybavením šla opravit i v lese na pařezu. Pro zajímavost, v opravárenském podniku ve Šternberku (dnes patřící firmě Excalibur Army) potřebují k totální renovaci T-72 celkem 66 pracovních dnů. V souvislosti s jednáním zástupců států pomáhající Ukrajině dne 20. ledna 2023, se stupňuje tlak na Německo, aby dodalo nebo dalo souhlas s dodávkami tanku Leopard. Společnost Rheinmetall provádějící repasi tanků, v této souvislosti uvedla, že může dodat stroje ze svých zásob za rok, co obdrží objednávku (sic!). Protože před tímto datem došlo i k výměně na postu německého ministra obrany, tak jsme se také dozvěděli, že Německo si teprve spočte, kolik má tanků na skladě, jak jsou bojeschopné či vhodné k repasi. To vše po 10 měsících války. 

Existují pouze dvě vysvětlení a žádné není pro našeho západního souseda lichotivé. Jako první se nabízí, že Německo již není tím, čím bývalo.

Opera v Hamburku byla dokončena 6 let po termínu a s desetkrát vyššími náklady, než bylo v plánu. Shodou okolností byl v té době starostou Hamburku dnešní kancléř Olaf „Váhavý“ Scholz. Stejná trapnost nastala v případě letiště Willyho Brandta v Berlíně, otevřeném čtrnáct let po začátku výstavby a devět let po původně předpokládaném termínu zprovozněn. Místo 6 zatím přišlo na 10 miliard euro. 

Nebo co říci na neschopnost zorganizovat volby do městského sněmu i zastupitelstev jednotlivých městských částí v Berlíně. Minulý týden zemský ústavní soud zrušil výsledky těchto loňských voleb výsledky a rozhodl o jejich opakování. „V některých berlínských volebních místnostech chyběly hlasovací lístky, voliči si museli leckdy vystát dlouhou frontu. A ve stovkách případů se hlasovalo ještě dlouho po osmnácté hodině večer, kdy volby oficiálně skončily. Některé komise obdržely volební dokumenty, které patřily jinam.“ Jako někde v Africe. Přičtěme k tomu vypadnutí z mistrovství světa ve fotbalu v Kataru již v základní skupině (to je humor), fatální omyl Německa s energetickou orientací na Rusko (a opakování podobné chyby v případě Číny), lhostejnost k bojeschopnosti Bundeswehru, a máme zde stát, nehodný k následování. Druhá, ještě horší varianta je, že Německo schválně zadržuje dodávky svých tanků, protože nechce připustit, aby výměnou šly další naše obrněnce T-72 na Ukrajinu.

Každý válečný konflikt má vlastní dynamiku a těžko jde zaručit, že nebude eskalovat.  Podle zásady předběžné opatrnosti se nejbližší státy musí připravovat na přímé zatažení do bojů. Je to paradox. V případě klimatu Německo jedná s předstihem a důkladně, ale válka na Ukrajině, odehrávající se z geografického hlediska humny, jej nechává naprosto v klidu. V Berlíně se stále ještě neprobrali z mírového poblouznění. Německá zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) v Mnichově je jedinou továrnou v Unii, která vyrábí nové tanky. V květnu 2022 to byly směšné dva až tři exempláře měsíčně a stejným tempem pokračovali i na konci roku 2023 (Na začátku 2024 je stav takový, KMW musí dokončit dodávky maďarské, německé, české, norské, italské a litevské armádě. O nové Leopardy 2 se také zajímá Nizozemsko. Takže 40-50 let mají Němci co dělat).

Jenom pro připomenutí něco z historie. Spojené státy v prosince 1942 vyrobily 4772 tanků. Třetí říše dokázala v lednu 1945, navzdory spojeneckému bombardování, vyprodukovat 1766 tanků, tankových stíhačů a samohybných děl. Proč dnes nesjíždí německé tanky z výrobních linek jako volkswageny? Silně pochybuji, že by se nenašli v Evropě kupci, včetně německého Bundeswehru. Maďarsko si v roce 2018 objednalo 44 nových tanků Leopard 2A7+. Největší evropská bezpečnostní krize ale s rigidními německými plány nehnula ani o píď. Dodávky se uskuteční přesně jak bylo dohodnuto v době míru, tedy až v rozmezí let 2023 až 2025. I moderní Leopardy pro Česko mají přijít až za pět nebo šest let, ale odkdy začne běžet tento čas, to je ve hvězdách. S trochou nadsázky se můžeme zeptat ministerstva obrany, zda do Prahy přijedou dříve německé nebo ruské tanky. Závěr je jediný. Německo nehodlá rozjet výrobu tanků ve velkém zcela záměrně. Nechce se dostat pod tlak Spojených států a dalších zemí, aby dodávalo moderní Leopardy Ukrajině. O zoufalé situaci Německa vypovídá článek z Armádních novin s názvem Jihokorejské houfnice K 9 dominují Evropě, z něhož si dovolím citovat:

"Můžeme tak odhadnout výrobní možnosti německého průmyslu na 12 houfnic PzH 2000 ročně. Toto výrobní tempo uspokojí norské, finské, polské a estonské (pravda Estonsko nakupuje použité K9) požadavky za více než 30 let".

Němci (i Francouzi) svým postojem k válce o Ukrajinu vrátili Unii o 30 let nazpět, do doby pouhého společenství ekonomických zájmů. Ukázalo, že máme jiné civilizační hodnoty. Můžeme spolu obchodovat, ale přestaňme hledat přátelství, na které jde spolehnout. Musíme se chvíli přetvařovat a být opět smějícími se bestiemi. Od Německa totiž potřebujeme napojení na terminály LNG a ropovody a také uzavřít dohodu o solidárním sdílení dodávek plynu. Všeho ale do času. Důvěryhodné spojence si musíme při nejbližší vhodné příležitosti hledat jinde.

Jednostranná orientace na Německo míří k podobnému kolapsu jako meziválečné spojenectví s Francií, která se v roce 1938 ukázala politicky i vojensky neschopnou. Německo se dnes jeví úplně stejně. Kromě toho, první Leopard byl vyroben v roce 1979 a K2 1994. Teprve poslední verze Leopardu obdrží reaktivní ochranu pancéřování, věc zcela běžnou u jiných typů.

Prostě, připojme se k Polsku při budování licenční výroby moderních korejských tanků K-2 a hoďme německou kartu do koše.

(vyšlo v Lidových novinách 21.11.2022)

Autor: Vilém Barák | pondělí 21.11.2022 17:21 | karma článku: 22,47 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2683x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik