Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vypadá válka 2.0.?

Koncept hybridní války předpokládá, že hranice mezi mírem a válkou bude zastřená, aby nebylo zřejmé, že vůbec probíhá. Hlavním bojovým prostorem je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a zlomení.

27. února 2022, tři dny po ruském útoku proti Ukrajině, premiér Petr Fiala v televizi Prima mimo jiné řekl: „Jsme ve válce.“ Vyvolal zasloužený zájem veřejnosti a dodnes jsou jeho slova přežvýkávána dezinformační scénou. Třeba předseda PRO, Jindřich Rajchl poslal na Úřad vlády dopis s otázkami na úrovni hloupého Švejka: „Kdo válku vyhlásil, kdo se jí účastní a proti komu je vedena?“. Proč by ale Rusko oznamovalo, že je ve válce s Českem, když to, co provádí na Ukrajině od 24. února 2022, se u nich doma pod hrozbou trestu až 15 let vězení musí nazývat speciální vojenskou operací. V této logice Rusko není ve válce ani s Ukrajinou. Ostatně, kdyby na Česko začala útočit ruská letadla, budou bez výsostných znaků a Putin odpovědnost popře. Nanejvýš vyjádří podporu Karlovarské lidové republice a jejím udatným ozbrojeným silám složeným z recepčních, prodavačů matrjošek a studentů vysokých škol (je jich zde 7500) na studijním volnu. Vyhlašování války diplomatickou cestou se ze strany Ruska se prostě dávno nenosí. Ruská armáda má pět hlavních složek, pozemní síly, námořnictvo, letectvo, strach a nástroje pro vedení hybridní války. První tři složky nejsou Rusové díky odstrašení NATO schopni použít, strach z ruské armády se vytratil, a tak zbývají hybridní prostředky (ovlivňování dění na asociálních sítích, hackerské útoky,...) jak je popsáno níže.    

Dne 27. února 2013 se objevil v magazínu Vojensko-průmyslový kurýr článek Valerie Gerasimova, náčelníka generálního štábu ruské armády o nové koncepci nelineárních nebo-li hybridních válek. Hlavní jeho myšlenkou článku skutečnost, že hranice mezí mírem a válkou se stírají a někdy není zřejmé, že válka již probíhá. Jde o stav neustálé permanentní války, kdy prakticky nelze rozlišit, zda válka probíhá, nebo ne.

Hlavním bojovým prostorem války nového typu je mysl, znamená posun od přímého ničení nepřítele k jeho ovlivňování a vnitřnímu rozkladu, od války se zbraněmi a technologiemi ke kulturní válce, od války vedené konvenčními silami k „no-name“ oddílům, od tradičního bojiště k informačně-psychologickému vedení války a válce „vjemů", od války časově omezené ke stavu permanentní války, od přímého boje v reálném fyzickém prostředí k válce v lidském vědomí a kyberprostoru vedené kombinací politických, ekonomických, informačních, technologických a ekologických kampaní. Zde Rusko využívá autoimunitní nemoci Západu. Bezbřehou demokracii, gretismus, který nemá s ochranou životního prostředí nic společného, stud za vlastní dějiny, sebenenávist, svobodu lhát, přesvědčení o nezávislosti na odpovědnosti k sobě i jiným. To samo o sobě ničí západní společnost. Například Green Deal má na hospodářství stejné účinky jako revmatismus na vytrvalostního běžce. Rusku stačí zvnějšku, pomocí asociálních sítí, „foukat do ohníčků“ a využívat místní kolaboranty.  

Svatým grálem hybridní války je stav, kdy civilní obyvatelstvo nepřátelské země bude morálně i psychologicky zlomeno tak, že přejde na stranu útočníka. V důsledku změny nálad voličů dojde k ovládnutí politického vedení státu a tím i k eliminaci armády daného státu. Cílem je omezit nebo se úplně vyhnout nasazení klasické vojenské síly Ruska a dosáhnout toho, aby vojenské složky i civilní obyvatelstvo napadené oběti naopak podporovalo útočníka, ke škodě vlastní vlády a ke škodě vlastní země. Počítá se každá maličkost a škála možných účinků je velká. Od blokády pomoci nepřátelům Ruska, odmítnutí vyzbrojování vlastní armády „nač F-35, Leopardy, obrněné transportéry, dejte ty peníze lidem“, přes nesouhlas s pomocí spojencům a vyvolání roztržky v NATO či Unii, po vystoupení z těchto struktur, vyhlášení neutrality až k dobrovolnému přijetí ruských vojsk na území daného státu. Stačí dosáhnout zvolení vhodné politické garnitury, která nástroji státu potlačí domácí opozici, podepíše zvací dopis a obsazení ruskými vojsky se obejde bez jediného výstřelu.   

Válečný stav nenastává tím, že diplomat ve fraku předá na ministerstvu zahraničí nótu nebo lidem na hlavu padají bomby. Stal se nejasnou kategorií, a rozhodovat o něm musí Parlament na základě informací bezpečnostních složek. Potom by se Rajchl a jemu podobní nemuseli ptát, kdo proti nám vede válku. Samozřejmě, že činnost ruských dezinformačních webů nebude casus belli vedoucí k bombardování Moskvy českými Gripeny. Z tohoto důvodu je třeba doplnit zákon o zajištění obrany a mít možnost označit jmenovitě nepřítele a přijímat proti němu odpovídající nevojenská opatření. V úvahu připadá „ex lege“ přerušení vědecké, kulturní, sportovní, studijní spolupráce, deportace občanů nepřátelského státu stejně jako zákaz pobytu českých občanů v zemi nepřítele, zákaz cestování a tranzitu, blokace majetku jak nepřátelského státu, tak jeho občanů, firem, zákaz činnosti českých firem u nepřítele, ukončení smluvních závazků vůči nepřátelskému státu a jeho firmám a občanům bez toho, aby mohl vymáhat odškodnění, blokace jeho dezinformačních serverů……..

Ano, Rusko proti nám vede válku a bezpečnostní složky to vědí. Snaží se nám maximálně uškodit. Jenom politici nemají odvahu toto sdělit veřejnosti a přijmout odpovídající opatření. Někdo chápe, další se dovtípí, někomu ani kopanec od muly nepomůže.

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 18.12.2023 15:15 | karma článku: 17,21 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik