Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyšetřujme střelbu na Filozofické fakultě veřejně

Zasahujícím policistům patří poděkování a obdiv za odvahu, naplnili heslo "pomáhat a chránit". Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie".

                                        

Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia vyšetřoval od loňského 21. prosince činnost policie při střelbě na Filozofické fakultě UK. Výsledky prezentoval 9. ledna 2024 na dvouhodinové tiskové konferenci. GIBS zřejmě pouze zopakuje to, co již bylo řečeno. V Uherském Brodě (2015) zvolila variantu několikaměsíčního vyšetřování, aby si nikdo na událost ani nevzpomněl. V případě střelby v Praze zase variantu co nejrychlejšího uzavření případu, než začnou vylézat pochybení. Je to oboje špatně a na věc má dohlížet parlamentní vyšetřovací komise. Vím, všichni se chytnou za hlavu s výkřiky, že nikdy nic nevyšetřily a jenom vytvořily prostor pro politikaření. Ne, komise v zastoupení veřejnosti musí policii klást otázky, a zajistit, aby všechny závěry byly veřejné. Zatím to vypadá, že vše „odskáčou“ pouze majitelé zbraní.

První co stojí za povšimnutí, že oba střelci, z Uherského Brodu i z Prahy, se léčili s psychickými problémy. V roce 2015 i 2023 platila povinnost pro psychiatra, informovat o problémech praktického lékaře. Tehdy i teď nebyl ten, kdo povinnost poruši, trestně ani správně trestán. Trestáni budou držitelé a prodejci zbraní.

Video o délce 5:38 minuty (mimochodem již nedostupné) ukazovalo pachatele na balkónu fakulty, jak střílí po lidech a autech v ulicích. Byli při tom zraněni tři lidé. Objevil se tzv. expertní pokus soukromé firmy napojené na policii, který měl simulací dokázat, zda bylo či nebylo možné proti střelci zasáhnout. Logicky z něj vyplynulo, že krátkou zbraní nikdo neměl šanci a kdo říká opak, je hlupák. Jenže to nikdo nechtěl. Problém byl jinde. Z vyjádření policie na předmětné tiskovce plyne, že v daný okamžik před budovou nezůstal nikdo s dlouhou zbraní. Všichni byli uvnitř. Toto si žádá změnu postupů při zásahu.

Karlova universita si stěžovala na nedostatečnou komunikaci policie. To se ale nějak pletou. Komunikace by byla přínosná pouze za situaci, kdyby policie věděla, co se má provést a v tomto duchu vydal příkaz. Zda k evakuaci budovy (studenti by vybíhali střelci přímo do rány) nebo k zabarikádování ve třídách (studenti by čekali na střelce). Policie ale sama nevěděla (pokyny tohoto druhu v těchto situacích nebyly dosud v jejím repertoáru), protože pouze pátrala (poptávala se) po střelci.  

Chronologie případu nadále vzbuzuje otazníky. První informace o osobě, která se později stala pachatelem hromadné střelby, měla policie v 12:19. Ve 12:47 byly shromážděny poznatky, že dotyčný chce spáchat sebevraždu, jede do Prahy, v jeho bydlišti se nachází mrtvý muž (v 13:03 identifikován jako otec možného pachatele) a v domě bylo nastraženo výbušné zařízení. Reakce policie ale vypadala, jako by nepracovala s informaci, že je vlastníkem osmi zbraní (do informačního systému policie to bylo vloženo až ve 13:30, hodinu a čtvrt po vzniku problému, samo o sobě důvod pro rezignaci odpovědných osob), včetně samonabíjecí pušky vybavené optickým zaměřovačem (tou těžce zranil 3 lidi na ulici střelbou z ochozu, vraždil pistolí). Vedoucí oddělení vražd pražské policie Aleš Strach tvrdil: „Nebyla jediná indicie, že chce někomu ublížit. Bylo podezření, že chce spáchat sebevraždu.“  Sorry jako, asi do Prahy nejel spáchat jednoduchou sebevraždu skokem z Karlova mostu. To mohl udělat v klidu doma. Naopak, všechny kamínky mozaiky zapadaly do obrazu osamělého střelce. Ne, není pravda, že pachatel nechtěl nikomu ublížit. Situace měla od 12:47, resp. 13:30, závažnost honu na „živou bombu“.

Sama policie v tomto ohledu ze sebe dělá hloupou. Teorii o pátrání po "sebevrahovi, co se pouze jede zasebevraždit" odporuje aktivizace zásahové jednotky hl. m. Prahy i vyklízení budovy UK v Celetné ulici. 

„Do pátrání v Praze byly nasazeny další síly a prostředky, mj. služba kriminální policie a vyšetřování, speciální pořádková jednotka, tříčlenná hlídka velitele policie z pohotovostní motorizované jednotky, dvoučlenná hlídka pohotovostní motorizované jednotky. Na místo (do centra Prahy – pozn. red.) byl vyslán také tým zásahové jednotky,“ popisují policisté. Pro pochopení – není standardní nasadit zásahovou jednotku na sebevraha.

Ostatně, kriminalisté museli také znát notoricky známý případ Viktora Kalivody z roku 2005, přezdívaného „Lesní vrah“. Ten při „tréninku“ na hromadný útok v pražském metru zastřelil tři jemu neznámé lidi, které nic nespojovalo. Šlo o stejný modus operandi jako u vraždy muže a dítěte v Klánovickém lese. Dospělý muž, to mohl být omyl (jako vražda osobního řidiče bývalého ředitele Sazky), ale dítě v kočárku? To je naprosto mimo běžné motivy, a tak zbývá ten nejhorší možný, tj. člověk, co chce vraždit bez důvodu. V 14:59 přichází zpráva o střelbě v budově na náměstí Jana Palacha.   

Nechci být označován za generála po bitvě. Přiznávám naprosto otevřeně, že nevím, co by se dalo se správně vyhodnocenými informacemi podniknout lepšího, aby škody způsobené například panikou nebyly ještě větší než případná střelba. Zda zvýšená aktivita policie v ulicích i před budovami (každý státní i městský policista drží portrét podezřelého a vede se usilovné pátrání) nebyla lepší i za cenu možného vyprovokování přestřelky. Nevím, nevím, nevím.  

Policistům zasahující v budově Filozofické fakulty patří poděkování a obrovský obdiv za projevenou odvahu, naplnili své heslo "pomáhat a chránit". Na záběrech jsou vidět, mezi příslušníky zásahové jednotky s helmami, vestami a dlouhými zbraněmi i policisté "naholo" jen s pistolí v ruce. Uvnitř třídy byla na videu vidět minimálně jedna policistka, takže i ženy šly do "první linie". Také schopnost ošetřit na místě raněné jako u elitní vojenské jednotky, to bylo opravdu nečekané.      

Celá věc má ale vztah k obecnému chování státu. Česko plánuje koupit za 150 miliard korun letadla F-35, které jsou létajícími platformami pro sběr informací. Představme si, že letouny detekují přesun baterie ruských raket Iskander, možná s jadernými hlavicemi a do odpalu budou zbývat pouhé desítky minut. Co se stane? Také bude tato informace 3 hodiny kolotat v útrobách armády a někdo anonymně řekne, že bombardování by mohlo ohrozit nevinné houbaře v okolí? Státe, tohle není jako stavební řízení, oprava dálnic nebo odstraňování bigboardů, kde, co se vleče neuteče. V případě války už nemusí zůstat nikdo, kdo by selhání vyšetřoval ani komu by se co zatajovalo. Takže se pohádejme o operační postupy, zpracování a předávání informací tady a teď.

 

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 15.1.2024 13:32 | karma článku: 29,21 | přečteno: 3213x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik