Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podmínky pro úspěšnou obranu Evropy

Obrana Evropy ale i celého Západu stojí a padá s tím, Rusko bude na Ukrajině zastaveno. Ne Ukrajinci nám, ale my Ukrajincům musíme být neskonale vděčni, že za nás eliminují Rusy. 

Jestliže se mají přeměnit v realitu sliby Západu vůči Ukrajině, je potřeba pomoc této zemi posunout v kvalitě i kvantitě o několik úrovní výše. Jenže předtím musíme akceptovat fakt, že rozpínavost Ruska lze zastavit pouze silou. Zatím to tak není. Západ nechává bez odezvy bombardování Rumunska drony, průlety střel do Polska, zabrání výhradní námořní ekonomické zóny Bulharska pro vedení války, útoky na svoje bezpilotní prostředky v mezinárodním vzdušném prostoru. Co bychom slyšeli z Kremlu, kdyby se to dělo obráceně? Každý den války Západ prokazuje nemohoucnost a svým ustupováním vybízí Putina k dalšímu tažení. Někteří „chlácholiči“ tvrdí, že si Rusko na NATO netroufne a bylo by do měsíce poraženo. Myslíme si, že to, co si myslíme, si myslí i Rusko. I útok na Ukrajinu byla neracionální akce a vidíte, stalo se. Důsledky vítězství Ruska na Západ jsou popsány zde

Základ úspěšné podpory Ukrajiny spočívá ve vytvoření „klubu ochotných“, se stejnými politickými cíli. Klasický výrok Carla von Clausewitze: „Válka je pokračování diplomacie jinými prostředky“ bych doplnil, že války se vedou kvůli zájmům, nikoliv smlouvám. Takže hledejme s dalšími zeměmi společný zájem vůči Ukrajině a Rusku. V úvahu připadá Pobaltí, Polsko, Skandinávie, které jsou si vědomy, že mohou být Ruskem zničeny, ale nikdy se před ním neskloní. Což nejde říct o Česku, kde kapitulantská zbabělost (výraz chcimírství je pro tento typ lidí moc nóblový) a populismus zřejmě vyhraje příští parlamentní volby. Státy nacházející se v hloubi Evropy by měly na základě dohod s Klubem přispívat na udržování protiruského „cordon sanitaire“.

Dalším krokem je deklarace válečného cíle Klubu, a to vytlačení ruských vojsk z území Ukrajiny. Tím také převezmeme odpovědnost za jeho splnění. Vágní: “… budeme podporovat Ukrajinu, dokud to bude nutné“ vypovídá o hadovitosti, obojetnosti. Prostředkem, jak toho dosáhnout jsou dodávky zbraní o dostřelu (doletu), ničivosti a typu (zatím s výhradou jaderných prostředků), kterými bychom se bránili my sami. Nesmí také existovat omezení, s výjimkou mezinárodního humanitárního práva, k jejich použití proti území Ruska. Byl ostřelován Bělgorod? No a co. Byl sestřelen ruský armádní letoun Il-76 systémem Patriot? No a co. To je ve válce normální.

Vznik klubu musí být také spojen se zastavením Green Dealu, který Evropu ničí stejně jako ruské bombardování. 

Mezinárodní organizace založená na základě shodné politické vůle, oddělená od politických struktur Severoatlantické aliance a Evropské unie, financovaná pevným podílem na HDP členských zemí, by převzala působnost při shromažďování finanční a vojenské pomoci Ukrajině.  Proč odděleně? Akceschopnost Klubu nesmí být narušována Maďarskem a Slovenskem, těmito ruskými agenty v NATO a Unii. Současně bychom ale neměli rezignovat na snahu o blokádu dodávek výzbroje těmto státům a na výzvy k opuštění západních organizací. V případě Maďarska hledejme s dalšími členy Unie shodu na jeho jednostranném vyloučení.

Současně by měl Klub zdůraznit naléhavost obav o svou bezpečnost veřejným oznámením zájmu získat vlastní jaderné zbraně. Těmi musí disponovat přímo ohrožené státy, a ne se spoléhat na nějaké smlouvy. Zvláště, když součástí agrese Ruska by bylo ultimátum, že kdo přijde napadeným na pomoc, bude cílem jaderného úderu. Není možné vystavovat současné jaderné velmoci odpovědností a dilematům ohledně zničení jejich měst. Pokud by v konvenčním střetu s Ruskem hrozil zánik třeba Polsku, mělo by mít samostatnou možnost použít vlastní jaderné zbraně. Buď v rámci programu sdílení jaderných zbraní se Spojenými státy nebo po jejich vlastním vývoji v Klubu. Delegovat jaderné bombardování na někoho jiného než na toho, kdo je přímo ohrožen a přitom by se vystavil odvetnému jadernému úderu, nemá logiku. Třeba se ohlášením snahy o pořízení jaderných zbraní někteří probudí ze spánku.

Založením Klubu může přirozenou cestou vzniknout zárodek společné Evropské armády. (Zde je článek Proč (ne)mít Evropskou armádu uveřejněný z 21.2.2022, tři dny před útokem Ruska na Ukrajinu. 

"Členské země Unie se chovají jako sólisté, nemají totožný názor na mezinárodní otázky, nemohou tedy ani společně vést válku. Potom je i společná armáda k ničemu. Tehdy jsem se ptal, zda jsme schopni a hlavně ochotni vytvořit federaci, což by byl logicky krok v reakci na vnější ohrožení a potřebnost společné armády? Možná jde ale o zákonitost. Jednotlivé kmeny sledující vlastní vnitropolitický, byznysový prospěch vydávaný za státní zájem nejsou z principu schopné se společně bránit a podléhají jednotným nájezdníkům. I když ti jsou daleko chudší, žijí v bytech se společnou kuchyní a v nemocnicích i školách mají suché záchody".

Ne, obrana Evropy musí být založena na skutečném zájmu ohrožených a ne na choutkách Francie, která by si ráda opět hrála velmoc a „evropskou armádu“ chce pouze z důvodu své prestiže. Letos bude zřejmě zvolen do prezidentské funkce Donald Trump, který nechápe význam spojenectví (s Evropskou unií, Ukrajinou) pro postavení Spojených států ve světě. Jedině díky spojencům mohou být lídrem svobodného světa. Zadržování Číny je možné pouze po předchozí porážce Ruska na Ukrajině, která by s velkou pravděpodobností vedla k jeho rozpadu. Pokud se Evropa nepostará o vlastní obranu, bude po ní veta Základem bezpečnosti je společné vyzbrojování a zde existují dvě cesty. První představuje konkurence ve výrobě zbraní. Snaha chránit národní trh nebo si vynucovat tzv. ofsety, armádní zakázky prodražuje a zpomaluje. Bohužel, ani tváří v tvář největšímu bezpečnostnímu ohrožení za několik dekád neustupuje nacionalistické sobectví v otázce vyzbrojování.

Druhá spočívá v náhradě národních nákupů expertními službami agentury NATO (NSAP) pro pořizování typově stejných zbraní pro více států. Stačí porovnat dnešní akvizice Česka a Polska. Viděli abychom, že unifikace, kromě ráží, možná F-35 (i zde pochybuji, že stejná letadla budou mít různou národní výbavu) a možná komunikačních protokolů, neexistuje a každá země NATO se vyzbrojuje jinak. 

Dále je třeba poskytovat Ukrajině v reálném čase veškeré zpravodajské informace, rozšířit výcvik ukrajinských vojáků, což přináší cenné znalosti i nám a rozdělit mezi členy Klubu pevné kontingenty pro jejich léčení a rehabilitaci.

Vzhledem k nastíněné míře angažovanosti členů Klubu, by bylo správné spolupracovat s Ukrajinou při předávání povolávacích rozkazů, případně provádět vydávání osob podléhajících mobilizaci. I když zde by měla Ukrajina kromě biče použít i cukr a slíbit veteránům, jako ve starém Římě, příděl půdy.

Spíše se ale nestane nic a za chvíli budeme mudrovat nad zprávami o Ruskem obsazeném Pobaltí.

 

 

Autor: Vilém Barák | středa 31.1.2024 18:48 | karma článku: 17,75 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik