Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

Od poloviny roku 2021, kdy Rusko začalo dávat Západu ultimáta, ale hlavně po jeho útoku na Ukrajinu, je zřejmé, že skončila jistota „věčného míru“. Evropské země začaly s různou intenzitou posilovat svoji obranyschopnost. K tomu je ale potřeba vyrábět a nakupovat zbraně. Asociace obranného průmyslu ústy svého prezidenta Jiřího Hynka dlouhodobě upozorňuje na podivné chování bank, které odmítají zbrojařům nejen poskytovat úvěry, ale i otevírat účty a provádět platební transakce. Pro srovnání. Nedávno čínská banka Chouzhou Commercial Bank, která je klíčovým partnerem pro ruské importéry z Číny, oznámila, že přestane vypořádávat platby s Ruskem. Ruská média konstatovala, že nastane logistický kolaps. Takže české banky uvalují na výrobce a obchodníky se zbraněmi sankce obdobné těm, kterými Západ škrtí ruské firmy. Ještě jedna věc je zajímavá. Čínská banka vycouvá ze služeb poskytovaných Rusku a banky ze Západu tam vesele pokračují v podnikání.

Banky se chovají stejně pošetile jako ultraortodoxní Židé, kteří odmítají sloužit v ozbrojených silách Izraele. Pomíjí, že bez silné armády by byli všichni občané tohoto státu, od Jordánu až ke Středozemnímu moři, povražděni. Obdobně, při vojenském střetu Evropy s Ruskem, by banky byly vyrabovány, zaměstnanci mrtví nebo uprchlí a jejich byznys v troskách. Jenže tento postoj k národní obraně je něco více než pošetilost a zaslouží si řešení z pozice vlády i bankovního regulátora. Když hostinský odmítne v hospodě natočit pivo, zakáže vstup dětem nebo nedej bože odpírá služby zákazníkům na základě jejich národnosti, víry, sexuální či politické orientaci, skončí s citelnou pokutou a možná i ve vězení. Dohledové údy centrální banky však neudělaly nic. Opět se ukazuje, že český bankovní sektor je stát ve státě. Komerční banky se vyhnuly zdanění svých mimořádných zisků, centrální banka v důsledku svých měnových machinacím z let 2013-2017 místo profitu vytváří pouze obří ztráty (a bude v tom ještě dlouho pokračovat). Současně mějme na paměti, že v oboru neplatí pravidla kapitalismu. Při problémech bychom tzv. systémové banky, zachraňovali našimi penězi. Třeba v případě jejich zhroucení v důsledku současného hypošílenství, opět v důsledku nezvládnutí regulační funkce ČNB. Bytová krize neexistuje.       

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. V první poloze může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů spojených majetkově nebo úvěrově se zahraničními akcionáři tuzemských bank nebo jejich klienty. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu. Některé matky českých bank totiž stále podnikají v Rusku a pro udržení tamních vysokých zisků umožňovaných Putinovým režimem mohou cíleně brzdit tuzemskou zbrojní výrobu. V zájmu prošetření těchto obstrukcí, stejně jako v roce 2000 při uvalování nucené správy na Investiční a poštovní banku, měla vyrážet v bankovních centrálách policejní zásahovka dveře kanceláří.

Na místě je také odebírání bankovních licencí. Pokud k tomu ČNB necítí důvod nebo kompetence, ať je dostane novelou zákona, která současně také ukončí funkčního období všech dnešních členů bankovní rady a těm budoucím dovysvětlí ústavní článek č. 98, že úkol péče o cenovou stabilita se rovná cílení k nulové inflaci. Určitě z něj nelze vyfabulovat zmocnění ke znehodnocování úspor inflací 2 procenta ročně v „klidných“ dobách a k pasivnímu přihlížení ČNB na inflační smršť, která od roku 2021 snížila kupní sílu peněz o 33 procent.

Ne nejde o nějaký výkřik jednoho blogera, tohle prosazuje Prof. PhDr. Tomáš Havránek, Ph.D. (profesor ekonomie na Univerzitě Karlově, výzkumník v Centru analýz hospodářské politiky (Londýn) a Centru inovací meta-výzkumu (Stanford). Exporadce bankovní rady, tehdejšího viceguvernéra i nynějšího guvernéra České národní banky, kde pracoval 10 let. Zahraniční vědci a mezinárodní instituce jeho výzkum používají nejčastěji z českých ekonomů. V roce 2020 působil jako historicky první zástupce ČR za ekonomii a finance v hodnocení Evropské výzkumné rady). Ne, zde není prostor pro "názory" z VŠŽ nebo nějaké mudrování.  

Za sebe ještě dodávám, že teď je třeba držet deflaci tak dlouho, aby se těch 33 procent lidem vrátilo. 

Po pravdě, objevují se mediální zprávy o vstřícnějším přístupu bank ke zbrojařům. Jenže bez objektivních informací od státních orgánů nelze tyto zprávy potvrdit. Spíše se jedná reklamní akci bankovní lobby, která jde nazvat „weaponwasching“.  

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 19.2.2024 15:52 | karma článku: 15,21 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2685x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik