Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

Ruské úřady letos 13. února oznámily vydání zatykače na lotyšskou premiérku Kaju Kallasovou. Při bližším zkoumání se zjistilo, že v této dobré společnosti se nachází i český cestovatel, politik a novinář Jaromír Štětina. Pro připomenutí, již v březnu 2014 spolu s dalšími signatáři požadoval po tehdejší vládě Bohuslava Sobotky zastavení vydávání víz a občanství Rusům, zmrazení jejich kont a byznysu, Putina označoval jako zločince, prohlašoval, že jsme s jeho zemí ve válce a varoval před ruskými dezinformacemi. Tento vizionář (nejsem potěšen, že došlo i na má slova z roku 2014...vnímejme proto vyjádření (Putina) velmi vážně, jako deklaraci budoucích cílů. Svými projevy možná píše nějaký nový Mein Kamf), který působil v divokých oblastech Pákistánu, Iránu i jako válečný reportér v Čečensku, vyjádřil v souvislosti se zatykačem obavy o svůj život.  Před pár dny, 16. února ruský režim zlikvidoval ve věznici Alexeje Navalného. Putin, jako výsměch Západu, tři dny na to povýšil jeho hlavního mučitele na generálplukovníka. Za pokládání květin a svíček na pietních místech byly v Rusku odsouzeny do vězení již stovky lidí, a to v trvání od 24 hodin do 14 dnů. Množí se případy vraždění ukrajinských válečných zajatců. Ruského pilota vrtulníku, který v srpnu 2023 uletěl i se strojem na Ukrajinu, našli 19. února ve Španělsku mrtvého s pěti kulkami v těle. V Estonsku tento týden zatkli diverzní skupinu deseti Rusů, kteří měli šířit strach ve společnosti a poškozovali památky i majetek veřejně činných osob. Již v minulosti se vyskytly zprávy, že ruské tajné služby zastrašují v Česku politické uprchlíky. Emigranti nesouhlasící s Putinem se bojí ozvat a tím ještě posilují stereotyp, že co Rus, to příznivec Putina. A prorusáci tak nabírají sílu.

Rusko má dlouhou tradici politických vražd doma i v zahraničí. Ostatně, na českém území, konkrétně ve Vrběticích, má na kontě dva lidi. Ve Velké Británii, na území NATO použilo chemickou zbraň při pokusu o otrávení Sergeje Skripala a jeho dcery. V souvislosti se smrtí Navalného Spojené státy přijaly další sankce. Co my, co Evropa? Odpověď zní nic.

Na ministerstvu zahraničí stále pokračují úvahy o instalaci nového českého velvyslance v Ruska. Jak a o čem by měl s Kremlem jednat? Vnímání světa ruskou věrchuškou a námi je naprosto mimoběžné. Stejně „úspěšně“ můžeme vést jednání s žížalami. Ruské velvyslanectví v Česku má být okamžitě uzavřeno, stejně jako naše v Moskvě.     

Neexistuje snaha dostat občany Ruska pod kontrolu bezpečnostních služeb. Sledování a odposlechy jsou nákladné. Nejlepší variantu představuje redukce počtu kontrolovaných osob ukončením povolení k pobytu a platnosti víz. Deportaci by se mohli vyhnout pouze žádostí o politický azyl s bezpečnostním prověřováním v detenci. Právo pobývat na území cizího státu neexistuje. Pouhé prodloužení zákazu udělování nových víz Rusům a Bělorusům nic neřeší. Proč se v Česku stále nachází přes 42 000 Rusů? Proč Rusové bezplatně (sic!) studují na českých univerzitách?  Výdaje státního rozpočtu vzniklé umožněním studia, dosáhly od zahájení ruské války poloviny zůstatkové ceny zbraní, které česká vláda darovala Ukrajině nebo rozsahu veřejné sbírky Zbraně pro Ukrajinu. Takže veřejnost se skládá po stokorunách na obranu Ukrajiny a vláda za peníze daňových poplatníků udržuje podhoubí pro ruskou špionážní činnost.

V Česku čekají na odstranění tisíce soch, pomníků, desek falšujících historii a posetých propagandistickými symboly ideologie nepřátelské k lidským právům. Rusům a jejich spojence naplňují hrdostí, protože ukazují, že „toto je naše, ruské“. I odtud čerpají prorusáci sílu.

Až bude někdo zastřelen na proukrajinské demonstraci, otráven novičokem, zahyne při výbuchu bomby, tak se bude něco řešit? Proč se šíření strachu z Ruska česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Jak dlouho nás i další země Unie bude bude Rusácko beztrestně zastrašovat? Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

Autor: Vilém Barák | středa 28.2.2024 10:20 | karma článku: 37,31 | přečteno: 3101x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2685x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik