Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

Co se děje při deflaci ? Klesají ceny. A co se děje , když klesají ceny ? Firmy dostanou za své výrobky méně peněz . A co se stane , když firmy dostanou za své výrobky méně peněz ? Mohou se dostat do ztráty . Co potom udělají ? Vyhodí některé zaměstnance nebo jim sníží mzdu. Co udělá člověk , pokud mu bude snížená mzda ? Začne méně utrácet. Co se stane , pokud celý dav lidí bude méně utrácet ? Hospodářské ukazatele firem se budou propadat a to se odrazí ve spirále , kdy firmy budou propouštět a HDP klesat. Takže asi tak.

0 0
možnosti
VB

A co se děje teď? HDP roste o 3,3 % při inflaci 0% a nedostatku zaměstnanců. Takže v praxi se ukazuje, že je to jinak.

Kromě toho a nemyslím to na vás osobně, to jsou pohádky na strašení veřejnosti. Ekonomická teorie je plná podobných pohádek. Přece nebudeme meditovat, jak je možné, že Santa před vánoci stihne obletět všechny děti na světě, když rychlost světla je konečná atd.

1 0
možnosti
MI

Pokud ceny všech výrobků kromě ropy (benzínu/nafty) zůstanou na stejné úrovni, pouze ropa zlevní. Nastane deflace. Domnívám se ale, že žádné ztráty a propouštění nenastane. Takže to není tak jednoduché deflace = zkáza ekonomiky.

0 0
možnosti
Foto

Přirozený stav je, že hodnota peněz přirozeně osciluje kolem nulové inflace. Než se vyváží stavy, může být to, nebo ono a nic se neděje. Tady se s oblibou straší, že deflace v Japonsku způsobila děsivou krizi. Ono je to spíše naopak. Manipulace vlády a zásahy do trhu způsobily krizi, která reagovala deflací. (Ostatně abychom nechodili daleko: jistě víte, jak reagoval Baťa na Rašínovu deflaci, která měla opodstatnění v odpoutání měny od R-U.)

Všechny jevy při deflaci působí stejně, jako při inflaci, jen s negativním znaménkem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 22,03
  • Průměrná čtenost 2242x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik