Diskuse

Děkujme za církevní restituce

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji za opravdu zajímavé zamšlení! R^

2 0
možnosti
Foto

J15a56n 88Č32e29r97m32á78k

1. 6. 2016 11:50

děkuji pane Baráku za super článek postihující většinu otázek souvisejícími s tzv. církevními restitucemi a církvemi jako takovými...

Jen bych měl výhradu k oněm daním.

Jednak je trochu nepřesné srovnávat dnešní daňové zatížení se s minulými, neboť dnes se do všech odvodů vejde mnohem více věcí a služeb, na druhou stranu je současný státní aparát mnohem větší než tehdy... Lupičské meody však výběrčí užívali vždy...

Jednak bych se zastavil u onoho "sedmačtyřicátku"...

Pokud bych měl platit takovou daň, budu ji platit rád a spokojen, než státní aparát odhalí svou chybu, neboť to bychom se zařadili nejspíš na přední místa mezi daňovými ráji...

Vím, jak jste to myslel a mnoho lidí si občas takové označení podílu zmýlí... "sedmačtyřicátek" by bylo odevzdávat státu každý "47" díl ze zisku, ona je to však téměř polovina...

Ve skutečnosti jsou tedy naše daně oproti desátkové minulosti (nepočítám-li onu robotu, jejíž délka i forma se v čase měnila ) 5x vyšší, v procentech vyjádřeno téměř o 400%...

1 0
možnosti

Církve jsou dnes většinou spolčení na úrovni mafie, zneužívající potřebu víry pomocí strachu, podobně jako pojišťovny a využívají ji ku svému prospěchu. Realizovanou touhou po majetku se demaskovaly. Čest výjimce. České církvi husitské, kterou katolíci restitucemi nezkorumpovali.

0 1
možnosti

Pokud s něčím nesouhlasíte ale neškodí vám to, proč to nenecháte být napokoji?

Co hodláte postavit proti islámu, když ne evropské tradice?

1 0
možnosti
Foto

Veliká karma! R^

Jen dvě připomínky, a to jedna faktická:

„Kořeny naší civilizace spočívají v křesťanské tradici. Formoval ji neustálý zápas mezi světskou a duchovní mocí, který nedovolil jejich splynutí a umožnil obrovský rozvoj Evropy.“ – Mnohdy a mnohde církve a státní moc jednaly ruku v ruce.

a jedna technická:

„kdy jsou ze státní kasy financováni radikální imánové“ — imámové, nikoli imánové.

1 0
možnosti
Foto

Však si za to církve nechaly patřičně zaplatit.

Kdo nezaplatil, toho církve ve spolupráci se světskou mocí k zaplacení donutily.

Kvůli násilnému vymáhání desátek nejednou tekla krev.

Církve se oháněly duchovní mocí, ale k poddaným se církve nechovaly o nic lépe než panovníci a šlechta.

Nyní se zase ohábí duchovnemn, ale chtějí po všech našich daňových poplatnících, aby jim jejich byznys s dušemi zaplatili hlavně ateisté.

Současné církve nejsou o nic lepší než komunisté, kterými se tak často oháníte.

0 2
možnosti
Foto

1) Ve sporech nešlo o převedení fyzického majetku jako určitého věna církvím, nikdy nešlo o restituce jako předpokladu jejich odluky od státu, 2) spor se vedl a) o datum, tedy o 25. únor 1948 jako rozhodné datum, které bylo stanoveno jako kritérium možnosti nějakého převedení majetku, což bylo velmi změkčeno; b) o velikost finančních náhrad, které byly stanoveny doslova velkoryse. Ať jsem to počítal, jak jsem to počítal na příkladu lesů, tak mi vyšlo, že kdyby se církvím nevrátil ani jeden metr čtvereční lesa, tak objem finančních náhrad za nevydané lesy převyšuje hodnotu všech lesů, které kdy církve vlastnily.

A pak se nedivte, že lidé jsou na církve namíchnuti, že si to uměli zařídit.

A mimochodem, když před rokem 1948 chtěli znárodnit jeden církevní majetek, tak tehdejší právní stanovisko zemského národního výboru v Čechách jako argument proti tomu, že tento majetek nelze znárodnit, protože je veřejný. Tak jak to tedy je?

1 1
možnosti
Foto

Bohužel Vám nemohu dát za pravdu stejně jako Vám nedá za pravdu většina našeho národa.

Církve příliš světské moci neoponovaly, většinou se světskou mocí spolupracovaly, protože z toho měly prospěch.

Dokonce na Slovensku a v Chorvatsku katolická církev přímo spolupracovala s německými nacisty.

Desátky a 47% odvod státu je nesrovnatelný a nesmyslný.

Z těch 47% co nyní odvádíme státu je zaplaceno naše vzdělání, zdravotní péče, důchod a nyní i podpora v nezaměstnanosti. Nic z toho církve svým poddaným neplatily, desátky používaly pro sebe, viz. např. obrovské církevní majetky v Olomouci a Kroměříži.

A nezapomeňte, jakým způsobem se prosadily vysoce nadhodnocené církevní restituce ve Sněmovně. Vysoce nadhodnocené proto, že za 1m2 orné půdy si církve vynutily 44,-Kč, místo obvyklých tržních 10-15,-Kč/m2. U lesů to bylo obdobně.

Restituce ve Sněmovně byly prosazené těsnou většinou za použití politické korupce, kdy pro ně hlasoval poslanec Roman Pekárek pravomocně odsouzený za korupci a nikým nevolená strana LIDEM Karolíny Peake, která měla slíbený poslanecký klub za nižšího počtu členů, než ukládal zákon. Ten zákon se kvůli tomu měl měnit, jenže došlo k pádu vlády katolíka Petra Nečase, který toto Karolíně Peake slíbil.

Ústavní soud tyto nemravné církevní restituce posvětil, protože tam měli převahu zastánci církví, ale ÚS též byl nejednotný a to o něčem hovoří.

Církve tímto dokázaly, jak výnosný je byznys s dušemi (tedy se strachem lidí ze smrti) a takto si proti sobě obrátily mínění velké většiny našeho národa, že jsou naše církve vnímány jako nemravní vyděrači.

3 6
možnosti

No vida - jak lehce může být někdo povolán k tomu, aby hovořil za většinu národa...

P.S. Zkuste si zjistit, kolikrát hlasoval ÚS jednomyslně...

2 0
možnosti

Souhlasim s restituci majetku a zaplaceni toho, co nebylo mozno vratit.

Jen malou poznamku pro obdobi po restitucich. Myslim tim jaky bude vztah statu a cirkve. Myslim tim vztah financni. Rad bych videl, aby cirkev byla pojata jako financni spolecnost se vsemy podminkami jako kazda jina. Hovorim o dodrzovani predepsanych podminek pro vydelecnou cinost. Dodrzovani bezpecnosti a moznosti postihu pri problemech, placeni dani z cisteho zisku, ale take odepisovani z teto povinosti za ucelem pomoci obcanum, udrzovani majetku a zvysovani modernizace sve cinosti. Takto pojaty vztah statu a cirkve ucini mnoho dobreho mezi odpurci restituci. Receno kratce, ZADNA PRIVILEGIA.

3 0
možnosti
Foto

Ač nejsem žádným zastáncem církví, souhlasím s autorem. Možná se měl při dojednání restitucí také zveřejnit seznam toho, co stát církvím nevrátil a za co je náhrada (kromě postupné rušení příspěvků státu na provoz církví). Možná by se odpírači církví hodně divili, co státu zůstalo za nehty, případně již bylo zničeno, takže vrátit nebylo co.

5 0
možnosti
Foto

Ač mám sám problém se schválením církevních restitucí v rozsahu, v jakém jsou realizovány, dávám karmu. Vaše vysvětlení se mi zamlouvá.

4 1
možnosti