Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IP

Pane Baráku, a přál byste si být plánovaně operován od 1.45 do 3.40 hod ráno, aby se vytížil OP sál? Nebo nechal byste tak operovat někoho ze své rodiny?

Myslím, že by bylo poměrně obtížné nalézt a zaplatit nějaké zoufalce zdravotníky kteří by takto pravidelně na 3 směny vytěžovali sály a přístroje, protože již teď je leckde stále větší problém zajistit aspoň normální provoz, neřku-li pohotovostní služby. Bez zavedení nevolnictví si nedovedu představit, jak byste to chtěl realizovat, protože obávam se, že tolik peněz na mzdy navíc MZ nedá.

K dalším industriálním myšlenkám - ano, dealer neměl co zdržovat ordinaci. Ale zdravotnický provoz je přece jen poněkud odlišný od vedení menší pily. Časovky dát můžete, ale zatímco celé vstupní vyšetření u zachovalého jedince proběhne během chvilky, druhý člověk si jde jen na otočku předepsat léky a zjistíte problém, který řešíte třičtvrtě hodiny.

A k těm "šolíchům a vedlejšákům" - je to vážně střet zájmů, nebo symbióza? Doktoři, kteří mají své ambulance, mají i úvazky v místních nemocnicích, kde si své pacienty odoperují (ortopedi, gynekologové...) případně poléčí (internisté, pediatři...), pacienti jsou za toto uspořádání většinou rádi, vítají to i nemocnice a ambulantní specialisté neztratí erudici. Co by se zlepšilo nebo ušetřilo na tom, kdyby to bylo jinak a jak to tedy navrhujete udělat? Kdyby tito lidé odešli z nemocnic, bude tam nedostatek zkušených - nebo byste jim zestátnil ordinace?

0 1
možnosti
VB

Víte, to jsou argumenty, které zaznívají na všech shromážděních lékařů a od většiny lékařů směrem k veřejnosti. Neustále se zdůrazňují "špecfiká" a výjimečnost zdravotnictví. Není to přece pila nebo jiná fabrika.

Nemá to smysl rozebírat asi stejně, jak nemělo v roce 1989 diskutovat, jak zavést např. trh s pečivem, když nedovedeme spočítat cenu rohlíku. Nejhorší, že Vám třeba ty šolichy nepřipadají morálně zvrácené.

1 0
možnosti
IP

Jen dštíte síru - ale stále čekám na odpověď, jaké máte lepší řešení?

Kritizujete zvenčí. Nejen v noci sály nejsou vytíženy. Může se stát, že týdny se nedělá nějaký expertní plánovaný výkon, na který pacienti čekají - protože v tom kalendářním roce pracoviště vyčerpalo svou kvótu - počet výkonů, který mu zdravotní pojišťovna proplatí.

0 1
možnosti
VB

Článek obsahuje plno námětů na zlepšení. problém je, že to vidíte zevnitř, jako ti dělníci nebo kapři (to není urážka) a zdá se vám vše strašně složité a nemožné cokoliv změnit.

Zdravotnický personál by měl nadávat politikům za to, že nejsou schopní resort řídit. Všude tam leží peníze.

0 0
možnosti
IP

Přesně to děláme, ale sveze se to zpátky na nás, že chceme rezort řídit...jak píšete.

0 0
možnosti
VB

Tak jinak. Zdravotníci jasně dávají najevo nespokojenost a potřebu změny. Zdravotnictví by neměl řídit doktor no a po příchodu opravdového manažera, nevím nakolik by se jim změny líbili. Na druhé straně by si polepšili.

0 0
možnosti
IP

Pane Baráku:-):-), zdravotnictví ale řídí už mnoho let manažeři !!(bez ohledu na to, kdo je ministrem). To vy nevíte? I naši nemocnici řídí manažeři, určitě víc než deset let, a všechny okolní nemocnice ať už privátní, akciovky či fakultní rovněž řídí manažeři. Zdravotní pojišťovny řídí manažeři, a kdo je na MZ? Úředníci a manažeři.

Nevím, jestli bych to "řídí" neměla psát v uvozovkách, protože např. povinnou personální vybavenost nemocnic (a jiné věci docela zásadní pro osydy pacientů) podle mne nikdo nekontroluje (není součástí akreditace).

My doktoři jsme jen okrajový ppřežitek ve zdravotnictví - mezi ekonomy, právníky, IT specialisty, personalisty, manažery kvality, PR ,mluvčími atd. A jak tu p. Matoušek píše, že dobrá sestřička je lepší než dva doktoři, tak myslím ani nebude vadit, když brzy zaniknem úplně.

Se současným stavem systému nejsme spokojeni stejně jako pacienti, ale naděláme s ním stejně jako oni.

To, že je lékařská komora poukazuje na chyby systému, neznamená, že je nepřítelem zdravotnictví. Pravomoci má omezené. Zdravotnictví neřídí.

0 0
možnosti
VB

ČLK, tento cech se svými nátlakovými akcemi a arogantní Kubkem v čele (viz ti hlupáci) je hlavní překážkou změn.

Zajímavé ale, že na to jdeme z nadoblačných výšin a nebavíme se standardech zacházení s pacientem, což je podle mě právě např. objednací systém v ambulancích, elektronická zdravotní dokumentace, e-recepty, e-neschopenky, jednotné ceny za diagnózu...... Samozřejmě, tyto informace by někdo musel využívat k řízení.

Zdravotnictví neřídí v podstatě nikdo, v jeho čele jsou a byli matlalové. Kdo sedí pod nimi není rozhodující, ti se musí pohybovat v pravidlech, které tomu dávají právě matlalové.

Shodou okolností teď potřebuji z dcerou jít na vyšetření k odbornému lékař. Když se ptám v nemocnici, tak mě sestra zrazuje od nemocnice a doporučila mi ordinaci, kde ordinuje primář odd. z té stejné nemocnici. To je hnus. Ptal jste se co s tím. Prostě konec, zakázat, tak jako tohle nemůže dělat nikdo v normální firmě.

Pozor ale, reformu zdravotnictví nesmíte chápat (jak asi všichni doktoři), že se nic nezmění (možná ubude práce) a dostanou více peněz. Museli by zaniknout nemocnice, odd., nebyly by kafíčka s dealery (jako příklad) .........

0 0
možnosti
IP

Já bych byla i pro, abyste to zdravotnictví řídil Vy - aspoň by to urychlilo tu agonii. A teď mě omluvte:-), musím na kafe s dealerem .

0 0
možnosti
IP

Zajímalo by mne konkrétně, jak byste chtěl řešit ty"šolíchy". Tento námět na zlepšení jsem nenašla,. Podotýkám, že sama soukromou ordinaci nemám. Námět na zlepšení "využít operační sály na tři směny" který jsem našla mi přpipadne legrační v době, kdy nemůžeme využít ani stávající OP sály z důvodu nedostatku personálu.

Chtěl byste to řešit tím "stanovit cenu za práci zdravotníků arbitrárně" :-)?

0 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 22,88
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik