Diskuse

Voda nad zlato

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1) vlastníkům půdy není důvod pomáhat, každý má takovou smlouvu, kterou podepsal. Pokud se mu nelíbí,může ji upravit, vypovědět

2) zlehčování významu zemědělství je ukázka fatální neznalosti problematiky. Když pominu strategický význam (výroba potravin), co údržba krajiny ? Nebo vše zalesníme ? Nebo budeme vynakládat odbovné prostředky na to, aby neudržované pole někdo 2x ročně posekal ?

3) pěstování technických plodin je důsledek nekvalitních přístupových dohod s EU, díky kterým se potravinářská výroba, např. chov zvířat, nevyplatí

4) "Vždyť dnes nejde na poli zasadit strom jinak než pomocí krumpáče." Mimo písečnou dunu a rašeliniště bez krumpáče díru neuděláš nikde

0 0
možnosti

kolik lidí je ochotno připlatit si za dražší potraviny z menších farem ?

Volný obchod a mantra "vše lze dovézt, proč něco pěstovat sami, proč být nezávislí" funguje do doby, než není odkud dovézt nebo letí cena nahoru

Obdobně jako u přerušení dodávek plynu před časem. Je fajn orientovat se na plyn, ale pak rusáci přivřeli kohouty a už se přemýšlelo, odkud zajistit náhradní zdroje

0 0
možnosti
GK

jenze proc zavreli ty kohoutky s plynem? aha.

0 0
možnosti
PS

Pokud se podíváme na pyramidu potřeb člověka, tak na prvním místě je jídlo a voda. Bez těchto základních potřeb se bohužel neobejdeme. To ví snad každý. Proto se domnívám, že stát by měl být v těchto základních potřebách soběstačný. Protože až se něco ve světě (nebo v Evropě) zase pose.., tak dovoz potravin nebo kvalitní pitné vody bude asi problematický. Druhý aspekt je, že nás je na této planetě každým dnem stále více. Takže do budoucna zde bude docela těsno a bude zde hóóódně hladových krků.

Víte poslouchal jsem poslední dobou hodně odborných diskuzí na téma akumulace vody v zemědělské půdě a skoro všichni se shodli, že základní problém je, že do půdy dáváme málo nebo skoro žádný humus, kompost neboli hnůj (pouze průmyslová hnojiva a maximalizujeme výnosy). A proč ? Protože se stavy dobytka od 89 radikálně snížily. Takže kvalitní kompost nebo hnůj je dnes nad zlato. Vinaři na Moravě vám můžou vyprávět. Někteří si dokonce kvůli tomu začali pořizovat dobytek. A to je ten začarovaný kruh soběstačnosti.

No a hlavní zlo dnešního zemědělství = DOTACE.

1 0
možnosti
VB

Nic z toho neznamená, že musí existovat velkoprůmyslové zemědělství. Normální farmy s živočišnou i rostlinou produkcí, zbytek zatravnit, zalesnit......

Ta soběstačnost je iluze a jak jsem psal, je to jako s NATO.

0 0
možnosti
PP

"Opět „topíme“ chlebem."- zajímavá myšlenka, ČEZ zvažoval kdysi ekonomické spalování obilí, ale pak od toho kvůli své image ustoupil. Ale když se zamyslíme, čím se liší obilí od řepky?

"strom jinak než pomocí krumpáče." - na nové záhony používáme bagr, fakt.

"problémy s ukládáním rybničního bahna" no, to problém je, když nemáte pole, znáte někoho. kdo má o bahno zájem a přijel by si pro něj?

0 0
možnosti
VB

On si ani nesmí přijet, protože jej na svých pozemcích nesmíte ani rozvozit. Je to prý odpad. Takže děláte rozbory, zkoušky.....

0 0
možnosti
LB

Tak to vidíte, problém s vodou nikoho nezajímá, ale kdybyste psal o uprchlících, to by tu bylo husto. Samozřejmě, že máte pravdu, jen se obávám, že na to přijdeme až bude pozdě.

0 0
možnosti
VB

No jo no. Děkuji.

0 0
možnosti
LH

V některém blogu někdo psal, že potravinová soběstačnost je přežitek komunistů, dnes, kdy se všechno doveze, to nepotřebujeme.A Vy píšte také bludy.

Protože kvůli nesoběstačnosti potravin nemáme vodu.Protože v přírodě všechno souvisí se vším.

Potravinová soběstačnost = více orné půdy, více luk na seno a více pastvin pro dobytek, což znamená více půdy, která pojme vodu a tím pádem je pak i spodní voda.

Někdo tam v diskuzi psal, že v r.1989 jsme měli x milionů kusů dobytka (čísla si už nepamatuji), dnes máme x tisíců kusů dobytka. Jeden kus dobytka spotřebuje za den 20 - 30 litrů vody a když nyní nemáme tolik kusů dobytka takže se ušetřilo nejméně 20 milionů litrů vody.Kdepak ta voda je? ODTEKLA NÁM DO ŘEK z těch zabetonovaných a zaasfaltovaných ploch.

Kdopak do nás hustil po revoluci, že nepotřebujeme tolik zěmdělské půdy, co nebude, tak dovezeme.Nyní potřebujeme natáhnout zahraniční investory aby nám rozhýbali ekonomiku.A tak tito investoři nás nyní připravili o SPODNÍ vodu.

A pokud nechceme o další vodu přijít, tak je nejdříve zapotřebí ZARAZIT stavby na zelené louce.Máme tady tisíce nevyužíitých staveb ( fabrik, vepřínů, kravínů či zdevastovaných paneláků a jiných objektů) ke všem je zavedená infrastrukura (silnice, voda, odpady, elektřina), takže pokud bude chtít někdo něco stavět, nabídnout mu tyto stavby.ať si je předělá nebo zbourá a postaví tam něco jiného, ALE NESTAVĚT na zelené louce.Na to by mohli odpovědět někteří, ŽE TO NENÍ SVOBODA PODNIKÁNÍ.Ano, ale svoboda podnikání nesmí devastovat krajinu a brát lidem to nejcennější,VODU.Jestliže je dneska zákon, že se může VYVLASTŃOVAT z důvodu státního zájmu, tak proč neudělat zákon o tom, aby půda nebyla znehodnocena ZBYTEČNÝMI stavbami.A pokud někdo bude chtít stavět na zelené louce, tak ať si postaví podzemní nádrže na vodu ze střech a vyasfaltované sinice a tuto vodu ať použije na zabezpečení výroby (umývárky, záchody atd)a pitnou vodu ať dováží v barelech (cisterně) pro lidi na pití.

1 0
možnosti
VB

Za rok 2017 bylo fakturováno 482 mil. kubických metrů vody, což je 482.000.000.000 litrů vody. Takže ty čísla jsou jiná.

S posledním odstavcem souhlasím. Nevím jak ale nás zahraniční investoři připravili o spodní vodu. Snaha o "potravinovou bezpečnost" je bianko šek pro jezeďáky, aby devastovali krajinu. Kdyby se ty stejné peníze co jdou do podpor jim dali na dávky, tak se může zalesnit a zatravnit celé Česko a žádné zemědělství zde teoreticky nemusí být.

0 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik