Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SF

S70l66a21v80e48k 51F46o36r45t

25. 2. 2021 19:27

Švejk byl chytrák. A né blbec.

3 3
možnosti
JV

J40a90n 14V58a53r95a53d69y

26. 2. 2021 12:19

Myslím, že nejlepším důkazem chytrosti je současná situace v krajině.

0 0
možnosti
PC

Vážený pane autore,

buď jste Švejka vůbec nečetl, nebo možná četl, ale jeho obsah jste ani v nejmenším nepochopil.

Haškův Švejk byl totiž velice chytrý. Hloupým se záměrně dělal doslovným plněním příkazů, čímž chtěl odkrýt (a také odkryl) malost a hloupost rakousko-uherských papalášů a nesmyslnost jejich konání. Zároveň měla tato postava odhalit nesmyslnost války, takže můžeme hovořit, že toto dílo je zároveň protiválečným románem.

Josef Švejk je typickým představitelem literárního hrdiny - tzv. moudrého blázna, prostřednictvím něhož chce autor odkrýt nebetyčnou lidskou hloupost, která se skrývá pod maskou nejen mocipánů.

Podobným moudrým bláznem v literatuře je např. i postava Enšpígla.

26 4
možnosti
JK

Přesně, to, že nějaký blbec nazývá chování jiných blbců švejkováním, ještě neznamená, že to švejkování opravdu je. To si v této konkrétní situaci může myslet opravdu jen blbec, co Švejka vůbec nepochopil.

12 2
možnosti
JB

Souhlasím s názorem pana Bokůvky níže. Vy si pletete švejkování s vy-ebáváním.

Dovolím si nabídnout svůj pohled, mimochodem tématu švejkování jsem se v jednom blogu věnoval cca před třemi měsíci. Snad mi tu sebereklamu odpustíte.

"Člověk, který by v této době chtěl švejkovat, by musel chodit mezi lidi v plynové masce a skafandru. Vždy by měl u sebe dvoumetrový colštok a neustále si přeměřoval vzdálenost od ostatních. Švejkující člověk by si přebíral poštu pomocí třímetrové tyče a švejkující úředník by úřadoval ve vzduchotěsné telefonní budce s připojenou ventilací a filtrem. Švejkující zákazník by se v supermarketu dožadoval důsledného zajištění svých minimálních 15 m² a švejkující prodavač by mu je pomocí mobilní ohrádky 5x3 zajistil."

10 2
možnosti
MB

Člověče, vy jste Švejka buď nečetl nebo nepochopil. Švejk nedělal naschvály, neobčůrával. Naopak, Švejk plnil příkazy až absurdně do puntíku. A to je obrovský rozdíl. Z dnešního tématu vám píši pět.

14 2
možnosti
ZH

Jak které. Jen ty, co se mu hodily. V jiných případech si dělal co chtěl, případně co uznal v daném okamžiku za vhodné.

0 2
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Pan Trotter je chytřejší? A co to jméno? A ty nohy?

0 0
možnosti
ZD

Prvně souhlas. V této vleklé krizi se naplno projevuje to, co tady po desetiletí, možná staletí, doutnalo. Na Švejka jsou různé pohledy a tak se to přirovnání mnohým líbí a mnohým ne. Největší brzdou vývoje a zvládání jakékoliv krize je přebujelý státní aparát s léta budovanou osobní nezodpovědností úředníků a politiků. Zásadně neviním jen současnou vládu - je to výslednice našeho způsobu vývoje a života.

4 1
možnosti
PS

P44e29t53r 70S81k56á32l60a

25. 2. 2021 17:52

Švejk a Honza se chovaly ...

stránka gramatická odpovídá stránce obsahové

1 1
možnosti
ZD

Chyby jsem neviděl, ale pochopil jsem smysl. Zkuste ještě jednou a pomaleji. Poznání osvobozuje a ulevuje!

1 0
možnosti
JZ

Je to provokativní, ale pěkné, zasloužená karma. R^:-) Ještě dodám, že Jaroslav Hašek byl obyčejný zrádce a kolaborant, který zradil Čechy v legiích, dal se k bolševikům a v Rudé armádě dělal komisaře, což byli ti největší zločinci. Legionáři na něj tehdy vydali zatykač, bohužel se ho nepodařilo dopadnout, jinak by jej jako vlastizrádce popravili. A právem.

6 8
možnosti
VV

V podstate ano. Ovsem nemel byste zapominat, ze vlastne pozdeji oslavovani a jeste pozdeji nenavideni legionari byli podle tehdejsiho prava take vlastne zbehove a zradci.

7 0
možnosti
JT

J63i83r16i 69T10i38c35h18y

25. 2. 2021 17:11

S tim vyrokem "jsme Afrika ve stredni Evrope" jste mne ztratil.

2 1
možnosti
JZ

Obávám se, že jste podlehl jaksi už zažitému národnímu omylu o Švejkově postavě. Švějk totiž není archetypem hlupáka, ale spíše ekvivalentem čehosi jako stoického filozofa. Švejk totiž není postavou, která by se vyznačovala hloupými či iracionálními činy nebo myšlenkovými pochody, pokud tedy nebudeme zveličovat jeho určité drobné přehmaty (jako když chtěl seznámit harckého kanára a angorskou kočku nadporučíka Lukáše, což skončilo tím, že kočka kanára sežrala). Nebyl ale ani postavou, která by obvykle doslovně plnila příkazy nadřízených, jak tvrdí další tradovaný omyl (opět i tady můžeme přimhouřit oko např. nad jeho splněním jistého přání milenky nadpr. Lukáše když byla ve vaně, kteréžto přání Lukáš určitě neměl na mysli, když Švejkovi ukládal, aby jí vyhověl ve všem, oč ho požádá). Pro tato tvrzení není v Haškově díle jednoduše opora, nelze je doložit. Můžeme o Švejkovi říci, že měl své lidské chyby, ale jeho hlavním osobnostním rysem bylo cosi jiného: jeho vnitřní vyrovnanost, přátelství, vlídnost a schopnost zachovávat a ctít ty nejhlubší mravní i lidské hodnoty v dobách, ve kterých k tomu měl sílu jen málokdo a kdy se nelidskost stala státní normou. Švejk nepodlehl dekadenci jeho doby a zachovával si bodrou mysl tváří v tvář hrůzám, se kterými se jiní ztotožnili. Právě tento rys dokládá Švejkova téměř neustále dobrá nálada a výřečnost i v situacích, kdy se od něj očekávala zděšení před zběsilou mocí státního a vojenského aparátu. Švejk opravdu nebyl hlupákem. Byl jedním z mála, kdo zůstal mravním příkladem (ohlédneme-li opět od jeho nepříliš korektní živnosti obchodování se psy). Švejk rozhodně není zrcadlem českého národa, bohužel na rozdíl od mnoha temnějších postav v románu se vyskytujících, které už jsou mnohdy cokoli jiného než veselé. Obávám se, že nejsme národ Švejků, ale spíše národ opilých prospěchářských polních kurátů Katzů, nenažraných Balounů, despotických nadporučíků Dubů... a to jsou ještě ty "světlejší" postavy.

14 2
možnosti
JZ

Z Haškova doslovu ke Švejkovi:

"Nevím, podaří-li se mně vystihnout touto knihou, co jsem chtěl. Již okolnost, že slyšel jsem jednoho člověka nadávat druhému "Ty jsi blbej jako Švejk" právě tomu nenasvědčuje."

Možná by se pojem "švejkování" měl používat pro skutečnost, že odkazujeme k vlastnostem literární postavy, kterou jsme vlastně nikdy nečetli.

7 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik