Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Nutnost nenutnost, hlavnim duvodem bylo nakrast si co nejvic. Rabovaci gardy zrejme zastancum vyhnani nerikaji nic. Pravda byla takova, ze jsi Nemec, mas dum a majetek, pryc s tebou.

Jsi nemec a mas jen nahej zadek, potrebujeme te tu.

A pak jeste mensina, bez ni se nase hospodarstvi neobeslo. Ovsem ti odesli pak v sedesatych letech sami.

2 8
možnosti
JH

Popírá tady někdo nepravosti a zločiny při odsunu? Vaše agitace je jako obvykle trapná, neposuzujte motivaci ostatních dle svého blízkého prostředí.

3 1
možnosti

Podle mne po roce 1945 nebylo společné soužití Němců a Čechoslováků možné. I ti Němci, kteří byli odsunu jako antifašisté ušetřeni, zde neměli na růžích ustláno a věřím tomu, že nakonec litovali, že do odsunu nešli.

3 1
možnosti
KP

Řada z nich, se vystěhovala v roce 1962.

0 0
možnosti
PK

Žádné řešení není ideální, uvědomuji si "nevýhody", ale přesto považuji odsun za menší zlo. Množství německého obyvatelstva vzhledem k velikosti českomoravského prostoru, těsná návaznost na Vaterland, odpor k ČSR při rozpadu Rakouska a i kdyby politika 1.republiky byla více proněmecká, žádné iluze si nedělejme. Fanatismus po Mnichově.

Umíte si představit ty problémy po Únoru kdy Ivan pevně držel otěže. A jak by chtěli na Západ kdy se NSR zvedla. To nelze s nějakými posuny v Holandsku srovnávat. Nikdo nemohl předvídat budoucí vývoj, zda se Němci zase nezvednou po 20 letech k "nápravě".

6 1
možnosti
Foto

Vidím, a nejen u autora, ani ne tak nutnost, jako spíše nutkání, hodnotit historii prizmatem ex post. Žádné události nekončily a nekončí oním ,,co sme si, to sme si, a od tedˇ zase kámoši". Důvod je až prostý. ,,Dozvuky" přetrvávají generace, ovšem, hravě se dají i ignorovat, ovšem stejně tak i přiživovat nadále nenávist:-/

3 0
možnosti
JL

Ano k vyhnání nemuselo dojít - to je dnešní pohled. Tehdy si lidi naopak mysleli, že musí. ;-) To máte jako s 30letou válkou. Proč trvala 30 let, stačilo přece tak 3 roky...?

1 1
možnosti
JH

Ani o prázdninách se nepřestane, ani o prázdninách. A přitom je venku tak hezky. Nu což, poslání je očividně svaté:-).

Co měla být ta údajná dějinná nutnost spojená s poukazováním na jiné země, , opravdu netuším. Důvod je jiný, stačí pohled na bezmocné torzo vzniklé odtržením Sudet. To byl náš specifický důvod, v každé zemi byla odlišná situace, prvé řadě třeba postoj k Reichu za války (spojenectví/ nepřátelství) a aktivita místních obyvatel německé národnosti. Přisuzovat iniciativu Benešovi je jen další omleté klišé.

7 2
možnosti
PL

P38e77t70r 89L69o80r39e72n31c

16. 7. 2021 14:17

Obávám se, že většina obyvatelstva této kotliny ještě nedozrála k tomu, aby ocenila pravdivost tohoto textu.

Přitom by je neubylo ani o píď a mohli by se při konstatování tohoto faktu sebevědomě a česně napřímit...

8 7
možnosti
JH

Sebevědomě a čestně odkývat cokoliv na znamení kapitulace. To souhlas.

2 1
možnosti
Foto

Ale kdepak, existence silné třímilionové německé menšiny na našem území přímo ohrožovala samotnou existenci českého národa. Doložily to zkušenosti z Mnichovské dohody z roku 1938. Její vysídlení tedy nevyhnutelné bylo.

Prostor vymezený hranicemi protektorátu Čechy a Morava nebyl dlouhodobě udržitelný. Rv

7 2
možnosti
VV

Tak si pane Krausi dejte pozor aby nedoslo kdalsi dejme tomu Petrohradske dohode.

Ovsem rozdil je v tom, ze ti pracoviti Nemci tu zili staleti, zatimco ti Rusove si to pripravuji teprve par desitek let.

3 6
možnosti
  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,44
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik