Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Já bych nejprve vyházel ty politiky, kteří to tu teď vedou !!!

0 0
možnosti

Že by čtvrtá pražská defenestrace?

0 0
možnosti
Foto

Autor bohužel neuvádí, odkud by se mělo osazenstvo této instituce na ulici vyhodit? Zda pouze dveřmi a nebo z oken a případně z kterého patra?

0 0
možnosti
AK

Chcete toho po ČNB nějak moc.

Bylo by dobré si uvědomit, že existují 2 druhy inflace.

1) inflace poptávková - kdy přichází do oběhu více peněz než kolik přibývá zboží a služeb.

S tou může skutečně bojovat ČNB zvýšením úrokových sazeb.

2) inflace nákladová - která je dovezená a dominantní. To jsou ty šílené ceny energií, ale i potravin, železa, lithia atd. atd.

S tou neudělá ČNB nic.

To by musela vyřešit vláda.

Ceny energií zvyšují ceny průmyslové i zemědělské výroby i dopravy.

Zejména odstoupení od systému emisních povolenek, odstoupení od používání cen lipské burzy by byla velká pomoc v boji inflací.

3 0
možnosti
FL

Ad 1) poptávkovou může úrokovými sazbami snížit pokud jde o zadlužování občanů a firem. Pak tu máme vládu, která nás zadlužuje a té je to jedno, že dluhová obsluha se vysokými úroky prodraží a povede nakonec k ještě většímu zadlužování a inflaci.

1 0
možnosti
JR

J95a61n 47R17á23ž

8. 11. 2023 19:28

Největší chybou ČNB bylo, že její dřívější vedení podlehlo politickým tlakům a už v prvopočátku nástupu zvyšující se inflace, tedy už na konci roku 2021 nezvedla úrokové sazby minimálně na současnou úroveň a při dalším zvyšováním inflace opět razantně základní úrokové sazby nezvyšovala. To zapříčinilo, že jsme najednou měli inflaci skoro nejvyšší v EU.

Autor má pravdu. Úlohou centrální banky není udržovat v chodu, případně zachraňovat průmysl, z velké části neefektivní ve své produktivitě nebo nízkou nezaměstnanost, ale jen a pouze dbát na stabilitu měny.

Mimochodem: FED, a to jistě není sbírka nějakých amatérů, udržuje úroky na vyšší úrovni, než je v USA současná míra inflace a i když analytici předpokládali, že už bude úroky snižovat, tek je nesnižuje a do konce roku 2023 to ani v plánu nemá. .

1 0
možnosti
Foto

Tak v tomto se neshodneme, i když já také nejsem žádný ekonom. Podle vás je špatná jakákoliv inflace s tím, že nejlepší by byla nula. Bráno touto optikou, by ještě lepší byla záporná hodnota. Přitom skuteční odborníci se deflace boji mnohem více, než inflace. Ale jak říkám, nejsem ekonom.

1 1
možnosti
VB

Deflace by měla vrátit hodnotu našich peněz. Jinak zločinem je chtít inflaci, prostě má být nula. Ze stránky Zrušme inflaci:

Paul Volcker, šéf centrální banky USA mezi lety 1979 a 1987, který zkrotil dvoucifernou inflaci:

„Nevím o žádném zdůvodnění 2% inflačního cíle.

1 1
možnosti
Foto

Kdybyste jste si místo hloupého plkání zjistil jak vzniká inflace a kdo za ni může, tak uděláte lépe.

0 1
možnosti
VB

Tak mě poučte.

1 0
možnosti
Foto

Co autor vytýká, tak to je právě cílem.

1 2
možnosti
VE

Pokud má ČNB vinu na dnešní inflaci, tak když tak ta Rusnokova kvůli tisku korun, aby je mohla prodávat a tím roky korunu oslabovat. Dopady tohoto nápadu jsou také v poškození ekonomiky. Další vinu na inflaci má tato vláda a vlády minulé. Dnešní ČNB dělá maximum možného, kompromis mezi srážením inflace, měnovou stabilitou a prevencí před bankroty dlužníků, na tu svádět nic nelze

1 1
možnosti
VB

ČNB má za úkol cenovou stabilitu a ne hospodářskou politiku. Jan Kubíček pronesl v souvislosti se svým nástupem do bankovní rady 13. února tohoto roku. Na otázku: „Tušíte už alespoň trochu, řekněme, k jakému křídlu byste se mohl připojit, nebo co bude to, co budete zvažovat ve chvíli, kdy se bude hlasovat o nastavení úrokových sazeb?“ odpověděl: „Budu vycházet z podkladů, které nám všem připravuje odborný aparát“. Jde o děsivou absenci ekonomických názorů. To může výstupy z útrob ČNB „podškrábnout“ i vrátný, s daleko menším platem.

1 1
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik