Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A teď se máte na co těšit

Co když lidé volili Miloše Zemana opravdu pro to, co reprezentuje? Kvůli ignorování a umlčení nepohodlných médií, mobilizaci proti vymyšlenému vnitřnímu nepříteli, směřování ven z Evropské unie, pro přítulnost k Východu....

Miloš Zeman ve svém vystoupení po druhém kole prezidentských voleb ani jednou nezmínil voliče Jiřího Drahoše. Jako kdyby neexistovali. Poděkování i slib větší pokory a menší arogance adresoval pouze svým příznivcům. Neprojevil ani za mák snahy zacelit rozpolcení společnosti a stát se prezidentem všech občanů. Stejně by to byl planý slib. Řečené spíše vyznělo jako výhružka nepřátelům, co jej nevolili nebo dokonce podpořili jeho protivníka. To bylo hlavní a nejdůležitější poselství staronového pána Hradu.

Hra na vlídného státníka již nebyla zapotřebí a tak následovaly obvyklé zemanovské figury v podobě vulgárního urážení novinářů. Jednak v obecné rovině (ano, i pitomci padli) i ve vztahu ke konkrétním médiím nacházejícím se v nemilosti. Otázku redaktora České televize glosoval Miloš Zeman slovy, „…máte hlas jako mutant“. Dotaz novináře z časopisu Respekt, zda počítá se změnou v hradním týmu, ignoroval a pouze jej využil k útoku na média patřící do skupiny Economia (Hospodářské noviny, server Aktuálně) a jejich majitele, Zdeňka Bakalu.

Miloš Zeman také prohlásil, že občané mají více rozumu než politici a podpořil tzv. přímou demokracii referend. Tomio Okamura, předseda SPD stál v tu chvíli jako apoštol po jeho boku v prezidentském týmu. Referendum, údajný vrcholný projev demokracie, má zřejmě posloužit k její zničení. Ne, hlas lidu není hlas Boží.    Referendum má rozbít demokracii.

Jedinou překážkou na cestě Miloše Zemana k absolutní moci, tj. k podřízení si i vlády, bude jeho zdraví a ubývající síly. Andrej Babiš se ještě bude divit, když začnou z Hradu přicházet pokyny a hrozby. A možná dostane i  holí.

Miloš Zeman ve svém projevu fakticky vyzval k demontáži zastupitelské demokracie a nastolení politiky bez politiků, která občany změní na dav ovládaný těmi, kdo vytváří jeho přání a hledá mu nepřítele. V přímém televizním přenosu jsme mohli sledovat zahájení populistické (kontra)revoluce.

Po zhlédnutí výsledků prezidentských voleb se vkrádají na mysl děsivé představy. Co když lidé nevolili Miloše Zemana jenom z nostalgie po alfa samci, jako  rétorického obránce před migranty, že Jiří Drahoš byl nepřesvědčivý nebo na truc „pražské kavárně“, ať je to co je to? Tuto motivaci jde pochopit a akceptovat. Prosím, ať je Miloš Zeman zase na Hradě. Bude dělat „jenom“ ostudu nebo se starat o zábavu, jak se to vezme. I když volit nějakou osobu za prezidenta, aby byla sranda mi připadá jako přání jedné "husičky", která na naší akci prohlásila, že by měla být válka, aby se něco dělo. Prostě jeho nevoliči budou Miloše Zemana v zájmu vlastního duševního zdraví bojkotovat (zde návod) a život půjde dál.  

Co když jej ale lidé volili z důvodů daleko zásadnějších, kvůli tomu, co reprezentuje? A to je ignorování a umlčení nepohodlných médií, mobilizaci proti vymyšlenému vnitřnímu nepříteli, směřování ven z Evropské unie, přítulnost k Východu, normalizace společnosti ve stylu Maďarka a Polska. Co když si většina voličů toto opravdu přeje?

Ještě něco. Voliči Miloše Zemana a Jiřího Drahoše se nikdy nemohou pochopit. Oba tábory si říkají, co je to za lidi, se kterými žijeme ve společném státě? Jak to, že jim nevadily aféry Miloše Zemana, když ve srovnání s ním, by prezidentskou funkci vykonával lépe i ten pověstný fíkus. Stačilo by, kdyby nemluvil, zkrášloval kancelář a přeměňoval oxid uhličitý na kyslík.

Vystoupení Miloše Zemana po prezidentských volbách dalo odpověď na otázku, zda v průběhu svého druhého a posledního mandátu, kdy se již nemusí podbízet voličům (ani se na nic ohlížet), změní své chování. Jak se zdá změní. K horšímu.

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 29.1.2018 11:47 | karma článku: 22,83 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,35 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2695x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 291
  • Celková karma 23,29
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik