Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děkujeme, že se zadlužujete

Takto „vesele“ by šlo reagovat na negativní vyjádření České bankovní asociace a Hospodářské komory ČR navrhovanému zákazu reklamy na půjčky. Prý zákaz před dluhy nikoho neuchrání a naopak zdeformuje trh.

Děkujeme, že kouříte, ale omlouváme se. V naší dnešní reklamní show Marlboroman nevystoupí, umírá na rakovinu plic. Dostane však skvělou péči z vašeho zdravotního pojištění. A nesmutněte, brzy seženeme jiného. Takto „vesele“ by šlo reagovat na negativní vyjádření České bankovní asociace a Hospodářské komory ČR navrhovanému zákazu reklamy na půjčky. Prý zákaz před dluhy nikoho neuchrání a naopak zdeformuje trh, protože občané by přišli o možnost orientovat se v nabídce.

Reklamy na půjčky nejsou koncipovány, aby informovaly o produktech a službách v rámci konkurenčního boje. Jejich hlavním a jediným cílem je zvětšit trh, tedy získat nové dlužníky nebo ty stávající přimět k dalšímu zadlužení. Nájemní herci cení vybělené zuby v profesionálním úsměvu, předstírají štěstí, které nabývá až nesnesitelné intenzity, když získají, samozřejmě jak jinak než rychle, jednoduše, bezproblémově, výhodně půjčku. To je hlavní sdělení reklam zaměřených na potenciální dlužníky navozující veskrze pozitivní atmosféru, jak je zadlužování normální stav, co všechno krásného si lze pořídit, jaké životní sny si splnit, jak jde její pomocí dosáhnout blahobytu bez práce, pouhým škrtem pera.

Nepřekonatelným příkladem této predátorské taktiky je televizní spot jedné z největších českých bank, kde holčička provozuje díky zadlužení maminky moderní pětiboj. Ještě že se reklamní marketéři drželi při zemi nechtěla jezdit závody F 1 nebo přeplout na jachtě Atlantický oceán. Sdělení podmínek půjčky, poskytovatelem požadovaných úroků, resp. RPSN je v takové reklamě naprosto podružné. Na televizní obrazovce se míhá tak rychle, že divák je není schopen ani přečíst.

Ve stanovisku Hospodářské komory se k této věci objevila věta: " …. samotné firmy navíc nemohou nést zodpovědnost za případné důsledky reklamních sdělení, pokud jejich účinek vychází z dobrovolné vůle každého občana".

Podobný argument hodný tržních komsomolců z roku 1991 bychom mohli použít i v případě alkoholu, tabákových výrobků i hazardu. Jde také o jinak legální produkty a služby, které spotřebitelé konzumují sami o své vůli, rádi a dobrovolně. Mají však negativní dopad na celou společnost a co hlavně, následky s nimi spojené hradí všichni občané. Proto je reklama na tyto produkty omezena.

Ano, i dluhy mají své společenské náklady. Práci dlužníků na „černo“, aniž by přispívali na sociální a zdravotní pojištění, rozklad české demokracie pod náporem sociálních deprivantů volících extremistické strany a prezidenty, blokace justice statisíci případy soudních sporů a exekucí, sociální vyloučení postižených lidí i celých rodin, otravováním společenské atmosféry (zvyšováním zloby) zkazkami, jak někteří nemají na obědy a prázdninové tábory pro děti,  zatížení sociálního systému, vyvlastňování věřitelů v insolvenčním oddlužení, a to nejhorší, relativizaci zákonů a jakýchkoliv pravidel.

Banky, úvěrové společnosti i reklamní agentury mají koncentrovaný zájem na nerušeném pokračování v svém ziskovém byznysu, ale je to za cenu ztrát pro nás všechny. Není zájem předcházet zadlužování.

Pouhý zákaz reklamy na půjčky nestačí, je třeba vést proti zadlužování obdobnou kampaň jako proti kouření. S nápisy na billboardech, ve výkladech poboček bank i na každé úvěrové smlouvě či informačním letáku: Zadlužování způsobuje chudobu a bezdomovectví.

Cílem zákazu reklamy na půjčky je neprovokovat lidi k dalšímu zadlužování a nikoho nepřipravuje o možnost informovat se na podmínky produktů a služeb.

MF Dnes 14.7.2018  

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 9.7.2018 11:09 | karma článku: 21,06 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 4,63 | Přečteno: 51x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,78
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik