Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přílišné ohledy k blbcům (2)

Voltairovo: „Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“ nelze chápat tak, že svoboda říkat blbé názory vede k povinnosti je akceptovat a řídit se jimi.

Zamyšlení na téma Proč je svět jaký je (první díl Demokracie zesiluje aroganci blbců)

Veřejnoprávní média říkají zpravidla pravý opak toho co šíří „alternativní kanály", což automaticky neznamená, že lžou. Důkazem pravdy totiž není tvrzení "alternativních kanálů", že ostatní lžou. Právě naopak. Tak jako zloděj křičí chyťte zloděje, tak lhář obviňuje všechny okolo z lhaní. Když konspirační web tvrdí, že Země je placatá, tak kdokoliv, kdo řekne, že Země je kulatá, vypadá, že lže. Vedle lháře, každý kdo mluví pravdu, vypadá jako lhář. Abych parafrázoval Foresta Gumpa : „Pro lháře, všichni lháři“.  Nabízí se však způsob, jak se dobrat absolutně objektivní veřejnoprávní televize a rozhlasu. Co tak počet sekund v roce vydělit počtem voličů. Následně by si každý vylosoval čas a datum v roce, kdy by si mohl říkat tu svoji pravdu. A bylo by možné alespoň po dvaadvacáté hodině mlčky vystrkovat na spoluobčany zadek?  Kdo by se ale na podobné pořady chtěl dívat, že? Kromě toho, tento absolutně korektní způsob rozdělení vysílacího času by vedl k zániku veřejnoprávních médií a k otevření prostoru pro "alternativní kanály".

Blbci se spoléhají na korektnost a ohleduplnost ostatních. Tedy přesně na to, čeho si neváží a čím pohrdají. Požadují, aby se s jejich blbými názory zacházelo vyváženě, když už je díky svobodě slova mohou říkat, stejně jako s názory moudrými. Chtějí je slyšet v médiích a získat pro ně zastoupení v reálné politice. A to ve smyslu „musíte ctít a naslouchat argumentům pana Kohna, i pana Hitlera“. A tak by konstruktéři perpetuum mobile, vyznavači akupunktury či homeopatie chtěli publikovat ve špičkových vědeckých časopisech a řídit ministerstvo zdravotnictví. Političtí hlupáci se zase dobývají do médií veřejné služby. Blogy, konspirační internetové stránky a okrajové televizní stanice pro ně ve skutečnosti mnoho neznamenají. Dobře vědí, že informace získávají prestiž, až když se dostanou do veřejnoprávních médií.

V Itálii se dostalo k moci Hnutí pěti hvězd (M5S). Zakladatel, člen jejího vedení Beppe Grillo, tvrdí, že očkování způsobuje autismus a brojí proti vakcinaci. Stejně jako ministr vnitra Matteo Salvini z koaliční Ligy (bývalé Ligy severu). Někteří členové M5S propagují jako  prevenci onemocnění konzumaci ořechů. Politika opět stojí nad vědou. Zde je článek z Technetu Očkovací podvod: doktor falšoval data a tajně připravoval vlastní vakcínu. Jde o obsáhlé pojednání o omylech, neznalosti a podvodech při "dokazování" škodlivosti očkován. Nakolik se tyto argumenty promítají do dnešní společnosti, to je ale otázkou.  

Ještě nedávno se Západ vysmíval africkým předákům, kteří přikazovali léčit AIDS vývary s bylinek nebo rovnou popírali spojitost mezi virem HIV a touto nemocí.  Rok se s rokem sešel a i v Evropě nabývá na síle iracionální myšlení a šarlatánství. Kdy se začnou pálit knihy a slovní útoky na každého kdo má vyšší vzdělání, se změní na ostrakizaci? Náznaky byly vidět při volbě prezidenta a útocích na Jiřího Drahoše. Jak to krásně vyjádřil Radim Seltenreich v článku "Jak obnovit prošustrované dědictví" (Lidové noviny 2.3.2019. str. 15). ".Zejména když k tomu přistupuje plebejská neúcta ke vzdělání, díky níž je označení "expert" téměř sprostým slovem a o "zjevnou pravdu" mají v bahně nasvícené televizními kamerami zápolit na slovo vzatý odborník a idiotský vyznavač "zajímavého názoru" patřící do psychiatrické léčebny".  Otázka je, co pudí racionální lidi k účasti na takových pořadech (např. Máte slovo Michaely Jílkové). Myslí si, že dokáží prezentovat (pokud se dostanou vůbec ke slovu přes vytí z publika) své "nudné" grafy a statistické výstupy? Myslí si, že je někdo pochopí a bude brát vážně? Proč se snižují k takovým spektáklům? A proč televizní produkce vůbec něco takového pořádá? O využití atomové energie s Drábovou nemůže diskutovat amatér z publika.

Když elitáři (veřejnoprávní media, establishment…) tvrdí, že Země je kulatá, tak pro tzv. antielitáře v důsledku „myšlenkové indukce“, vzdoru, bez ohledu na to, co si myslí ve skutečnosti, bude placatá a ještě odvětí: „Vy nám nebudete říkat, co si máme myslet“. Horší variantou představují trollové jako Miloš Zeman, kteří v pravé poledne říkají, že jsou dvě odpoledne. V Moskvě ano.

Je chyba, že z útrpnosti, lítosti, korektnosti nikdo neříká odpůrcům očkování, zastáncům dutosti Země, obdivovatelů režimů Číny či Ruska: „Váš (hloupý) názor mě nezajímá, neotravujte mě s ním, nemám chuť jej poslouchat a určitě jej nebudu respektovat“.  Voltairovo: „Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“ nelze chápat tak, že svoboda říkat blbé názory vede k povinnosti je akceptovat a řídit se jimi.

A pokud někdo tvrdí, že nelze ignorovat názory (politickou vůli) určitého počtu lidí? Ano, lze s nimi diskutovat o důsledcích jejich návrhů, ale ministerstvo zdravotnictví šarlatán řídit nemůže. O pravdě nerozhoduje většina.  Ta může menšinu popírající placatost Země zavřít do koncentráků, ale tvar Země se tím nezmění.

Zamyšlení na téma Proč je svět jaký je (díl třetí Člověk sám sobě Bohem, dítě bůžkem)

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 4.3.2019 9:39 | karma článku: 19,59 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,87 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik