Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přes pozemek vám namalují silnici pro vilovou čtvrť

Město Brno připravuje nový územní plán. Dozvěděl jsem se, že cca 30 metrů za domem má náš pozemek přetínat silnice a rozdělit ho na poloviny. Bláhově jsem si myslel, že 31 let po převratu takového není něco takového možné. 

Proto znění námitky proti územnímu plánu dávám ve veřejnou známost. Podotýkám, že jsem se to dozvěděl jenom díky tomu, že mi info hodil soused do schránky. Kdo by něco podobného čekal v roce 2020. Jedná se také o zamyšlení, kde jsou meze růstu, arogance, plundrování přírody a lidské chamtivosti.

Nesouhlasím s umístěním silnice a další infrastruktury na pozemky parc č. xx a parc.č. xx, k.ú. Bosonohy v mém spoluvlastnictví. Komunisté na tom samém místě před 40 lety namalovali koleje pro tramvaje. Dnes doba pokročila a místo MHD je plánována silnice. Naprosto nechápu, proč bych měl svůj nesouhlas zdůvodňovat, ale raději to udělám, abych se nestal obětí nějaké úřední kličky, resp. zneužití práva. Proč to nechápu? Za normální postup totiž považuji, že až když někdo vlastní pozemky, teprve potom si může plánovat, co s nimi udělá. Zřejmě se stále, 31 let po převratu, nacházíme za hranicí normálnosti.

Realizací záměru zamalovaném v navrhovaném územním plánu by došlo k rozpůlení mých pozemků. Rušivá doprava bude přivedena do klidné vilové čtvrti, k domu, jehož jsem spoluvlastníkem. Jde o svah se sklonem 30°, takže by se jednalo o skutečnou horskou silnici spojenou s nutností vybudováním zářezu a valu. Dům by se ocitl pod uvažovanou silnicí, případná protihluková bariéra nic neřeší, hyzdila by okolí, a určitě nehodlám čučet do betonu. Na mé zahradě žijí různí hmyzové, hlemýždi, ptáci (dudci, datli, protože nechávám stát suché stromy), rostou zde divizny, lesní jahody, meruňky, švestky, kdoule, mišpule, mám z něj krásný výhled do údolí. Schválně zde ponechávám neprostupný keř z kdoulí, šeříku a šípkoviska, kde se schovávají malí živočichové. V jeho středu, co si pamatuji za celý svůj život, nikdy nikdo nevkročil (ani se neproplazil). Určitě nejde tolerovat ani pouhou existenci malůvky komunikace na mých pozemcích. Jde o princip. Za další, kdykoliv v budoucnosti by takováto tolerance k cizím plánům s mým majetkem lákala k vyvlastnění. 

Společnost přece nemůže stále růst, resp. Brno se nemůže stále nafukovat. Nelze všechno zabetonovat, vyasfaltovat, vydláždit, zastavět novodobými králíkárnami pro zelené vdovy. Jestli se někdo kojí nadějí, jak vydělá majlant na zahradě po babičce, protože ji prodá jako stavební pozemek, ke které bude přivedena přes cizí pozemky silnice, tak ať nepočítá, že to bude na úkor cizího majetku. . Je to jako kdyby se sousedé v zahrádkářské kolonii domluvili, že když z důvodu absence příjezdové cesty jim nikdo nepovolí na pozemcích stavět, udělají si cestu přes souseda (za peníze daňových poplatníků) a tím se jejich pozemky stanou stavebními.Stavebními se ale nemohou stát všechny pozemky na území Česka i když navrhovaný nový územní plán Brna se pohybuje právě v této logice. Proč by se potom neměl zastavět park kolem Petrova, Špilberku, prostě všechny městské parky nebo nádvoří Nové radnice či všechna náměstí. Co se Svoboďákem? Zbytečná plocha, dopravní dostupnost dobrá, občanská vybavenost a sítě v místě. Proč na něm nemůže být nějaký domeček? Že je to absurdní? Ano je, ale jenom kvůli tomu, že někdo má moc tomu zabránit,  a jiný tu moc, podle mínění úředníků, postrádá?  

Stavba silnice přes můj pozemek není ve veřejném zájmu, nejedná se o dálnici ani její přivaděč, železnici, důl, přehradu, nebo ropovod, kdy nerealizací by došlo ke skutečné veřejné újmě. Nejde také o případ, kdy si někdo postaví dům (např. Troubsko) a potom protestuje, že vedle má stát dálniční křižovatka (o které samozřejmě dopředu věděl). Žádné kolem nebo vedle, zde je plánováno zabrání cizích pozemků. Prostě někdo chce zhodnotit svůj majetek. Argumentace obsažená v návrhu územního plánu je lživá a předpřahá vůz před koně, zaměňuje následek a příčinu. Pokud se nebude v dané lokalitě stavět (a auta v městské části v intencích platného zákona zmizí na soukromé pozemky), není třeba žádná další komunikace. Již teď se v Brně uplatňuje diskriminace mimobrněnských v podobě rezidenčních zón (o odvetě za modré zóny), a to místo tlaku na majitele vozidel, aby parkovali na svém. Nemáš parkovací místo? Tak si nekupuj auto. V některých zemích to tak funguje. 

Počet obyvatel České republiky je setrvalý, lidi mají kde bydlet, nikdo nespí pod igelitem na ulici jako v Indii. Uvnitř Brna je plno ploch po zaniklých fabrikách, tak ať se tam staví sídliště. Nejsou potřeba nové městské satelity. Návrhem nového územního plánu úřady chtějí umožnit výstavbu soukromým developerům a ostatní mají nedobrovolně poskytnout své pozemky na přivedené potřebné infrastruktury. Jestliže se dnes někdo pohoršuje nad dopravní situací v Bosonohách, jde o důsledek toho, že v bývalé zahrádkářské kolonii byla povolena, bez ohledu na kapacitu silnic, výstavba soukromých haciend a s tím je samozřejmě spojen zvýšený provoz vozidel. Ti co tohle povolovali to nevěděli? Jde ale o odpovědnost Brna a úřadu městské části a nevím, proč bych měl sanovat tyto problémy na úkor mého majetku. Jestli majitelé pozemků v této lokalitě chtějí získat kvalitní příjezd, ať si jej na vlastní náklady budují okolo Hradiska na starou dálnici do Bystrce nebo kolem učiliště od ul Skalní. Ono by to mělo dokonce i logiku, vybudovat další přístupy do Bosonoh a nesměřovat všechnu dopravu jedinou komunikací středem městské části přes ul. Bosonožské nám. Stejně tak není vybudována spojka mezi horní a spodní částí Bosonoh, mezi ul. Přímou a ul. Práčaty, kde je pouze nedůstojná cesta ruského typu v Rebově zmoli (panelka). Protože jsou ale ulice nezákonně blokovány auty, tak je to stejně jedno.

Dnes probíhá, po 30 letech plánování a slibování, stavba kanalizace. Objízdné trasy v sídle s 4000 obyvateli jsou vedeny uličkami blokovanými řadami aut, kde je místo tak na osobák, a to musíte dávat pozor na zrcátka. Tím chci říci, že ani v této mimořádné situaci není Brno schopné odblokovat komunikace. Kdo to nazažil, neuvěří, rozvojový svět v celé kráse.

Město Brno se asi domnívá, že majitelé postižených parcel jsou starší lidé, kteří nebudou umět bránit svůj majetek a na jejich úkor zvýhodní nově příchozích. Jedná se o prosazování individuálního, zcela sobeckého zájmu. Někdo si má prostřednictvím uvažované silnice a další infrastruktury zpřístupnit a zhodnotit vlastní pozemky, aby zde mohly hromadně vzniknout hypotékové domečky s pozemky 500 m2.

Jestli chce město Brno řešit dopravu v Bosonohách, ať místo útoku na soukromý majetek najde odvahu prosazovat dodržování zákona o provozu na pozemních komunikací a donutí majitele aut poklidit si je na jejich vlastní pozemky. Tím se vyřeší průjezdnost silnic.

Budování dalších a dalších komunikací mi připomíná jednání hlupáka, který místo toho, aby se naučil tankovat benzín, tak po spotřebování nádrže kupuje nová auta.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Barák | neděle 3.5.2020 19:19 | karma článku: 34,28 | přečteno: 1931x
  • Další články autora

Vilém Barák

Pro republikány Trump musí být prezidentem, i kdyby USA i svět měli zhynout

Názory Donalda Trumpa konvenující s míněním běžných Američanů, blokování pomoci Ukrajině kvůli intrikám jeho věrných, nutnost potupného škemrání Evropy za schválení pomoci, to vše vede k závěru, že na USA se již nedá spolehnout.

29.4.2024 v 10:46 | Karma: 12,99 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2753x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 20,13 | Přečteno: 669x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,19 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,90
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik