Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rouška jako projev loajality k vládě

Pokud chce vláda řešit pandavirus, musí to být na základě společenského konsensu. Je ale situace tak vážná, aby se Andrej Babiš podělil o moc? Nebo jde jenom o snahu vystrašit společnost a lidem "zavřít huby" rouškami? 

Rozvíjí se první vlna pandaviru. Nebo jde snad o vlnu druhou? V podstatě je to  fuk. Vláda v této souvislosti zesílila „boj s nákazou“ a jednou ze zbraní má být od 1. září povinné (opětovně) nošení roušek ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě. 

V březnu tohoto roku nikdo nevěděl, co pandavirus dovede, jakou má smrtnost. Proto většina občanů vzorně plnila přání vlády. Kritika se nenosila, každý byl ochoten nezištně pomáhat, a to díky skoro válečnému semknutí národa. Jenže doba pokročila. O nemoci máme daleko více informací a veškeré iluze nám vzalo reálné počínání vlády. Chaos, lži, opakované manipulace se statistikami bez jakéhokoliv vysvětlení (tzv. chytrá statistika), nekvalitní a pozdní sběr informací (počty zemřelých), předstírání něčeho, co neexistuje (tzv. chytrá karanténa), zatajování informací (všech, co jsou nepříjemné pro vládu, třeba počet "odtrasovaných", počet do karantény umístěných lidí, počet unikátních testů...), nedůvěryhodné mediální výstupy nedůvěryhodných figur, absurdní výroky (roušky jsou), neschopnost organizovat odběry vzorků, jejich plynulé vyšetřování i distribuci výsledků, nákup šmejdů od šmejdů, předražené nákupy nekvalitních zdravotních pomůcek a nefunkčních testů od firem „bílých koní“, poklonkování totalitní Číně za draze prodané šunty (Analýza reakce státu na COVID 19). Karel Marx napsal, že události se v historii opakují. Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška. V případě pandaviru to bylo naopak. Napřed jsme sledovali frašku a snad na podzim nezažijeme tragédii.  

Jediné, co všechny vládní chyby překrývá je uplácení voličů, které povede k letošnímu rozpočtovému deficitu 500 miliard korun a další budou následovat. Košile bližší než kabát, proto rozpad státních financí a „vraždění“ našich vlastních úspor vnímáme s nemístným optimismem. Kdyby ale mrzké počínání vlády nebylo kamuflováno rozdáváním peněz, lidé by již byli v ulicích. Vše se ale pouze odložilo na „potom“, A až to praskne, současní politici ve funkcích již nebudou a jsem přesvědčen, že nebudou již ani v Česku, ale někde na Bahamách.

Vláda ztratila od února tohoto roku elementární důvěru pro zavádění (epidemiologických) opatření u pandaviru. Dnes by již nikdo netiskl zadarmo štíty pro nemocnice, nešil roušky, nenabízel filtry a jiné ochranné pomůcky, pracoviště Akademie věd a vysokých škol by ze svého rozpočtu nepředělávala laboratoře na detekci pandaviru. Prostě lidé by vládě již blbce nedělali. Všechna jejich aktivita, důvěra, nadšení bylo promrháno.

Kdo by si do mobilu nahrál eRoušku nebo povolil sdílení polohy a přístup ke svým datům? Lze věřit ochraně dat? Co když vám potom při míjení masny začne do mobilu přicházet reklama na výrobky Agrofertu nebo na jiné mlsotiny zdejších velkoagropodnikatelů? Jistě by si to obhájili, co se zde vyprodukuje, musí se i zkrmit.

Pokud má vláda řešit pandavirus, mělo by to být na základě společenského konsensu. Je ale situace tak vážná, aby se Andrej Babiš podělil o moc tak jak se to odehrává v některých zemích za válečného ohrožení? Je ochota k rekonstrukci vlády na půdorysu ANO a ČSSD (opozice by určitě do vlády nechtěla, ať si ten hanbinec řeší ten, kdo jej způsobil), odkud by odešli "nejprovařenější", nejtrapnější figurky? Pokud k tomu nejsou ochotni, jde o jasný signál, že situace není tak vážná. Potom ale, jaké opodstatnění mají její nařízení (ministerstva zdravotnictví, hygieny...)?Když situace není tak vážná, aby se politici v zájmu obecného blaha byli ochotní zříci svých koryt, nejde jenom o snahu vystrašit společnost a všem s jinými názory „zavřít huby“ rouškami?

Ne, nevyzývám k bojkotu jejich nošení, v tomto sporu jsou pouhým symbolem. Nikdo netvrdí, že roušky jsou špatně, ale trvám na tom, že kvůli nedůvěryhodnému počínání vlády od cca února, lidé budou spolupracovat s vládou velice neochotně. Jde o to, že nápady této vlády a těchto ministrů  lidé prostě nebudou chtít poslouchat. To je fakt. A pochybuji, že by situaci zachránilo, kdyby Havlíček začal vstávat ještě o něco dříve a ujal se řízení i ministerstva zdravotnictví. Vládě bez veřejné důvěry nezbývá, bez ohledu na epidemiologickou situaci, populisticky vyhovovat "přání" veřejnosti. Na začátku týdne jsme toho byli svědkem. Ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku o rouškách, na fejsíčku se strhla lavina nevole, ministr proto hned naklusal k nejvyššímu a pravidla se hned změnila. Nošení roušek v Praze se odkládá o 5, resp. 9 dnů (v Ostravě došlo k zrušení akcí ze dne na den).....

PS: Lidé musí mít na ústech roušky a také dodržovat rozestupy dva metry. Zajímavé, že nic takového neplatí pro psy, kteří se na volno a bez náhubku mohou přibližovat k lidem jak je napadne.

Lidi, pokud už hulíte marjánku, mějte každý svého jointa. Nedávejte ho kolovat kolem stolu. To ty roušku jsou potom opravdu na prd.

 

 

Autor: Vilém Barák | úterý 18.8.2020 18:25 | karma článku: 42,14 | přečteno: 6662x
  • Další články autora

Vilém Barák

Vzýváním míru se přivolává válka

Andrej Babiš a Alena Schillerová jasně říkají, že jsou proti posilování obranyschopnosti Česka a přípravám na vojenské ohrožení, nesouhlasí s dodržení spojeneckých závazků ve výdajích na obranu nebo s vojenskou pomocí spojencům.

17.4.2024 v 16:56 | Karma: 38,84 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Proč ANO nehlasovalo pro usnesení o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna 20. března 2024 schválila usnesení k bezpečnostním hrozbám pro Českou republiku. Hnutí ANO pro toto usnesení nehlasovalo.

10.4.2024 v 13:28 | Karma: 19,93 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Výzvy, aby Ukrajina jednala o míru jsou pobídkami ke kapitulaci

Během více než dvou let trvání války mezi Ruskem a Ukrajinou se objevují názory, že je nutné zastavit boje a uzavřít příměří, které by umožnilo zahájit jednání o míru. Na první pohled jde o dobrý plán, tak co tomu brání?

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 27,08 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma: 16,34 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2234x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik