Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

"Tvrdí, že živnostníci v průměru odvádí ve srovnání se zaměstnancem třetinu na zdravotním pojištění, polovinu na pojištění zdravotním a šestinu na dani z příjmu." Prosím o vysvětlení, zda odvádějí na zdravotním pojištění třetinu nebo polovinu.

Také se sluší podotknout, že sice odvádějí nižší odvody na sociální pojištění a nižší daně, ale taky za to dostávají od státu směšný peníz ve srovnání se zaměstnanci. Nemocenské je doslova směšné, důchod jakbysmet. Místo aby se řeklo, že zaměstnanci jsou státem neskutečně odbáváni, tak jsou živnostníci nazývání parazity a jsou státem odíráni až na dřeň. Proč se tedy divíme, že zaplatí jen to, co musí? Když na oplátku skoro nic nedostanou?

7 0
možnosti

U živnostníků a zaměstnanců je něco za něco. Je to vyvážené. Fakt, že nějaký hlupák prohlásí živnostníky za parazity, na tom nic nemění.

4 0
možnosti

Autor ve většině svých myšlenek počítá s tím, že každý člověk je zodpovědný, inteligentní, samostatný a nejlépe se vyskytl už vzdělán ve věku asi 25 let.

Švarc systém je lepší pro pilné, vzdělané lidí s dobrou kvalifikací. Jenže to mluvíme o zhruba 10 % populace. Pro zbytek je lepší klasické dělení živnostník/zaměstnanec. Zaměstnání přinese to větší jistoty, zabezpečení, ... . Peníze jsou jen jedna ze skládaček štěstí a to ještě ta menší. Mnohem důležitější než peníze je pro lidi pocit bezpečí (nejen před kriminalitou) a pohody. Tohle zajistí trvalý pracovní poměr.

Povolením švarc systému by se mohlo toto narušit. A na výběr by měl jen zaměstnavatel. Zaměstnanec by buď mohl přijmout podmínky a nebo táhnout dál.

Námitky mi jsou jasné. Svoboda, odpovědnost, bla, bla, bla. Jenže, absolutní svoboda je anarchie. Proto vždy bude systém kompromisní. Něco mezi.

1 0
možnosti
DB

Ze zákona jsou povinni za zaměstnance stanovit výši daní a odvodů na tzv. sociální a zdravotní pojištění, peníze jim odebrat a předat státu. Je důkazem české ovčí povahy, že žádný zaměstnavatel ještě nežaloval stát o náhradu nákladů.

konec citátu

Jde i o všechny občany, kteří mají povinnost si sami spočítat svou vlastní daňovou povinnost. Měl by to dělat stát a my bychom to měli jen kontrolovat, jenže to bychom na druhé straně platili tolik úředníků, že by je nikdo nespočítal, takhle je to sice méně spravedlivé, ale levnější

0 0
možnosti
VM

V48l93a66d28a 34M22u58s73i68l

29. 12. 2015 13:15

Ad Miroslac Macek...

Nevim kde zijete....Drovne obchody s potravuinami se tak tak drzi nad vodou..Zvysovat odvody...Remeslnik kdyz mu zvysi odvody a zaroven vytvori minimalni plat, tak pokud ma zamestnaqnce, tak je propusti..

1 0
možnosti
Foto

samozřejmě, jde o nesmyslnou represi. Je nutno zvýšit sociální a zdravotní odvody živnostníků na úroveň zaměstnanců a pak nebude co řešit.

1 14
možnosti
AP

Doufám, že tím myslíte i minimální platby/zálohy bez ohledu na výši příjmu (tedy, že i lidi s minimální mzdou odvedou minimálně těch 3600 Kč na Soc a zdrav pojištění) :)

2 0
možnosti
MV

Absolutně dokonalý článek. Šel bych ale ještě dál: každý člověk by po dovršení 18 let dostal IČO a jakoukoliv práci by "zaměstnavateli" prodával a účtoval fakturou. Systém zaměstnanec - zaměstnavetel by se tím pádem zrušil a byl by nahrazen systémem dodavetel- objednavatel. Jednou měsíčně faktura za 200 hodin u soustruhu v dohodnuté hodinové ( nebo výkonové ) sazbě a o ostatní poplatky by se živnostník staral sám.

11 0
možnosti
JH

IČO je zbytečná administrativa. Podnikali by na rodné číslo.

2 0
možnosti
Foto

Těžko chtít pružnost po něčem, co neexistuje. :-/

1 0
možnosti
  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik